MOOS-principe
Copyright: concrete
MOOS-gebouw
Copyright: concrete
Moos-plein: het sociale aspect
Copyright: concrete
Galerij
Copyright: concrete
MOOS-gebouw
Copyright: concrete
Mock-up
Copyright: MOOS by concrete
Mock-up
Copyright: MOOS by concrete
Mock-up
Copyright: MOOS by concrete
MOOS-principe
Copyright: concrete
MOOS-gebouw
Copyright: concrete
Moos-plein: het sociale aspect
Copyright: concrete
Galerij
Copyright: concrete
MOOS-gebouw
Copyright: concrete
Mock-up
Copyright: MOOS by concrete
Mock-up
Copyright: MOOS by concrete
Mock-up
Copyright: MOOS by concrete

Circulair en betaalbaar concept voor modulaire woningbouw MOOS wint competitie

13 juli, 12:32
De start-up MOOS heeft met diverse partners een circulair en betaalbaar concept voor modulaire woningbouw in het sociale en middenhuursegment ontwikkeld. Concrete is hierbij betrokken als ontwerpbureau. Het concept is een van de drie winnaars in de competitie ‘So You Think You Can Build’.

Woningcorporaties in Nederland staan voor de omvangrijke opgave om versneld 150.000 nieuwe sociale huurwoningen te bouwen. Namens tien woningcorporaties, Aedes en Netwerk Conceptueel Bouwen heeft Ecosystem Thinking Institute (ESTI) een competitie uitgeschreven om te komen tot een innovatiedoorbraak in betaalbare nieuwbouw voor een- en tweepersoonshuishoudens.

In de competitie So You Think You Can Build werden, naast de belangrijke vraag om betaalbaarheid, de inzendingen beoordeeld op de Total Cost of Ownership, het ontwerp, duurzaamheid, circulariteit en levensloopbestendigheid. Vorige week heeft de jury onder leiding van Thijs Asselbergs de winnaars in de drie onderscheiden categorieën aangewezen.

Gestapelde levensloopbestendige woningen
Het concept MOOS is aangewezen als winnaar in de categorie Gestapelde Levensloopbestendige Woning conform PMC 7 uit De Woonstandaard. MOOS, van de gelijknamige start-up, staat voor In the Middle Of Our Street, naar een regel uit het nummer ‘Our House’ van Madness; “het huis waar iedereen zich thuis voelt en welkom is”, aldus MOOS.

De modulaire woningen van MOOS worden volgens de onderneming dan ook ontworpen en geproduceerd vanuit het perspectief van de bewoners. Het concept maakt in ontwerp en realisatie een onderscheid tussen de basisbehoeften – wassen, slapen, koken, opbergen, et cetera –, die voor elke bewoner eender zijn, en de persoonlijke behoeften.

Basismodule en flexibele module
De ruimten die invulling geven aan de basisbehoeften – badkamer, keuken, slaapkamer, bergruimte – zijn samengebracht in een prefab module. Omdat deze eender is voor alle woningen, heeft de onderneming meer grip op zowel de kwaliteit als de kosten.

Deze basismodule wordt gecombineerd met een persoonlijke ruimte, die de bewoners naar eigen inzicht een invulling kunnen geven. De flexibiliteit van deze ‘persoonlijke’ module biedt mogelijkheden tot personalisatie, maar ook tot aanpassing in de loop der tijd en dit maakt volgens MOOS het concept dan ook toekomstbestendig.

Coöperatief ontwerpen en bouwen
De modules worden in de MOOS-fabriek geassembleerd uit de halffabrikaten die de partners in het project aanleveren. Door de geconditioneerde omstandigheden kan MOOS de kwaliteit bewaken en faalkosten verkleinen. Alle betrokken leveranciers zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor de kwaliteit gedurende het gehele proces, vertelt MOOS.

“Door een nauwe samenwerking tussen onafhankelijke partijen, die verder kijken dan hun eigen expertise, is de manier van bouwen niet alleen uiterst innovatief, maar bovenal efficiënt en kwalitatief hoogwaardig”, aldus de start-up. “Deze coöperatieve werkwijze gaat hand in hand met waardebehoud en waardecreatie. Een gezamenlijke verantwoordelijkheid gericht op waardebehoud en waardecreatie zorgt voor een snellere bouw tegen een gereduceerde prijs.”

De geassembleerde modules gaan als geheel op transport en worden op locatie gestapeld en aangesloten. De bouwtijd verkort significant, stelt MOOS.

Flexibel en demontabel
Er zijn veertien plattegronden ontwikkeld; hiermee is een groot aantal gebouwtypologieën te maken, van grondgebonden woningen tot woontorens met een maximale hoogte van 70 meter. Gemeenschappelijke ruimten faciliteren ontmoeting tussen bewoners. Een eveneens modulair gevelsysteem voorkomt eenvormigheid en biedt architecten of gemeentes de mogelijkheid het woongebouw af te stemmen op de specifiek situatie.

Voor de realisatie van de modules zegt MOOS zoveel mogelijk grondstoffen uit sloopprojecten te willen gebruiken. Bovendien streeft de onderneming naar zoveel mogelijk biobased materialen. Basis voor de modules vormen vloeren uit circulair beton en wanden uit CLT.

Daarnaast zijn de gebouwen demontabel, zodat de levensduur van de losse modules verlengd kan worden in een nieuwe situatie. Afzonderlijk losmaakbare grondstoffen kunnen gebruikt worden voor nieuwe toepassingen.

Verdere ontwikkeling
MOOS en partners hebben een mock-up-woning gebouwd als test en leerobject voor het bouwproces. Momenteel werken OOS, concrete en de overige partners aan de verdere uitwerking van de modules en aan drie tastbare projecten in Amsterdam en Almere. Begin 2022 moeten de eerste modules uit de fabriek komen.

Naast concrete zijn de huidige partners in het project: New Horizon, Heko Spanten, Van Rossum, LBP Sight, UrbanMine, Ofme, Vianen, Breman, Sanifab, Chainable, Ofme.

Competitie
De competitie So You Think You Can Build is door ESTI georganiseerd namens NCB, Aedes en de wooncorporaties Wonen Zuid, Area, Domijn, Tiwos, Zayaz, Maasvallei, Antares, ZOwonen, Wonen Limburg en Alwel. De organisatie ontving 94 inzendingen, waaruit de jury zes finalisten – twee per uitgevraagde PMC – selecteerde en uiteindelijk in elke categorie 1 winnaar aanwees.

MOOS werd winnaar in de categorie ‘PMC-7: Gestapelde Levensloopbestendige Woning’. Daarnaast won Dura Vermeer met het concept ‘Buiten de lijntjes leven’ in de categorie PMC-2: Grondgebonden Reguliere Woning en won The New Makers met Uuthuuske in de categorie PMC-2: Grondgebonden Levensloopbestendige Woning.

Deze concepten wil Architectenweb de komende dagen tonen.
https://vimeo.com/568864477

Andere nieuwsberichten

Dutch Design Week 2021 maakt programma bekend

1 uur geleden

Woonzorgcentrum Westhovenplein wint Berlagevlag 2021

3 uur geleden

Nanne de Ru – genomineerd voor prijs Architect van het Jaar 2021

4 uur geleden

Bekijk de beste architectuurfilms tijdens Architectenweb Best Of AFFR!

Gisteren, 16:54

Eindhovense lichtkunstfestival GLOW krijgt meer ruimte

1 uur geleden

Vuurtoren Den Helder staat op omvallen

3 uur geleden

Ollongren: woningmarkt heeft meer nodig dan het toegezegde geld

Gisteren, 18:05

Demissionair kabinet belooft geld voor klimaat en verduurzaming

Gisteren, 17:28

Twee nieuwe partners voor Inbo

Gisteren, 11:36

MoederscheimMoonen presenteert extra beelden Leuvepaviljoen

Gisteren, 11:11
Robert MuisRedacteur
KUBUS BV
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen by ODS
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan