Abonneer je nu op onze nieuwsbrieven!
Abonneren
Nee, bedankt
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
Copyright: rudy uytenhaak + partners architecten
Copyright: rudy uytenhaak + partners architecten

Twee modulaire woongebouwen voor starters in Aalsmeer

20 mei 2021, 14:25
Het team van rudy uytenhaak + partners architecten, Heddes Bouw & Ontwikkeling en Ursem heeft de tender gewonnen voor 56 sociale huurwoningen in Aalsmeer. Het team heeft het project vormgegeven als twee alzijdige houten volumes met modulaire woningen.

De woningen zijn bestemd voor corporatie Eigen Haard en komen te staan op het voormalige voetbalterrein van VVA. Het betreft een bomenrijke zone langs de, als een parkweg vormgegeven, Zwarteweg. Hierin plaatst het ontwerpteam twee woonblokken met een ‘urban villa’-typologie, legt rudy uytenhaak + partners architecten (RU+PA) uit.

De 56 sociale huurwoningen zijn bedoeld voor starters. De eenduidige volumes worden ten opzichte van elkaar gespiegeld en verschoven. Zo vormen ze een ensemble van vrij in het groen geplaatste en alzijdige gebouwen, waarbij doorzichten door het gebied zoveel mogelijk behouden blijven.

De noord-zuidzichtlijn tussen de twee gebouwen door werkt als een entree voor het ensemble, met twee entreehallen die zich op elkaar en op het gemeenschappelijke voorhof richten. Een accent ter plaatse van de dakterrassen vormt een verbijzondering vanuit de Zwarteweg, terwijl de entree een accent vormt aan de parallelweg, vertelt RU+PA.

Modulair en flexibel
Beide blokken zijn compact in volume en bieden elk 28 modulaire woningen rondom een semi-open portiekontsluiting. Ieder blok bevat 14 éénkamerwoningen van circa 30 m2 en 14 tweekamerwoningen van circa 45 m2. De woningen worden gebouwd in prefab aangevoerde modules.

De modulaire woningen zijn geoptimaliseerd naar de wensen en het PvE van opdrachtgever Eigen Haard. De corporatie heeft al vaker projecten laten bouwen met de modulaire systemen van Ursem.

De woonmodules worden circulair uitgevoerd en zijn eenvoudig te verplaatsen, aldus RU+PA. Het ontwerp van het casco biedt bovendien de flexibiliteit om bijvoorbeeld de modules in de toekomst te combineren tot ruime driekamerwoningen.

Woongemeenschap
De tweekamerwoningen en studio’s liggen rond een hof. Na binnenkomst door de ruime ingang roepen het interieur en het met een ‘kassendak’ overdekte binnenhof het gevoel van een woongemeenschap op.

Door het hof is er via open trappen in toegang tot de ruime omlopen naar de voordeuren van de woningen en naar het gezamenlijke dakterras. Het hof biedt licht, lucht en groen; het dakterras schept mogelijkheden voor ontspanning of een moestuin.

Materialisering
De modules worden opgebouwd uit voornamelijk houtskeletbouw met een stalen stabiliteitsframe op een betonnen vloerplaat. “De uitdaging daarbij was om een gevel te ontwikkelen die het modulaire systeem maximaal ondersteunt en omarmt, zonder een simpele containerstapeling van modules te vormen”, vertelt RU+PA.

Het bureau heeft onder andere een speelse oplossing gevonden door de verticale en horizontale koppelingen van de modules te bekleden met houten latten in verschillende diktes. In het ontwerp zijn soms uitzonderingen op de lattengevel gemaakt; herkenbaar in wit duidt de afwijkende bekleding  bijvoorbeeld de entree of de buitenruimte aan.

Duurzame keuzes
De toepassing van hout is een bewuste duurzame keuze in het verlengde van het modulaire bouwen; ze verhoogt de mate van prefabricage en de toepassing van circulaire materialen. “De modules scoren in de GPR gemiddeld een 8.4 en voor energie een 10”, stelt RU+PA.

De keuze voor mooi verouderende materialen zoals houten latten,  geanodiseerd aluminium en beton  beperkt het onderhoud. De randen van het lattenpatroon vormen een houten frame waarin per woning grote raamopeningen met Franse balkons zijn opgenomen.

Door een efficiënte indeling van de woningen, is de beperkte oppervlakte optimaal indeelbaar. De slimme opzet van de gebouwen als geheel resulteert in compacte volumes die BEN (bijna energieneutraal) zijn en een EPC van 0 hebben. De gebouwen zijn voorzien van een warmtepomp, individuele WTW-units en circa 80 PV-panelen per gebouw, vertelt het ontwerpteam.

Team
Het ontwerp van de sociale huurwoningen is een samenwerking tussen RU+PA, Heddes Bouw & Ontwikkeling, Ursem Modulaire Bouwsystemen, Schouten Techniek, Pieters Bouwtechniek en Healthy Buildings.
Toon alles

Andere nieuwsberichten

Rotterdam Architectuurprijs 2024 naar Grondstoffenstation Afrikaanderplein en Metrostation Strand

Gisteren, 20:00

Eerste Tilburg Architectuurprijs voor transformatie kloostercomplex Oude Dijk

Gisteren, 18:58

Amsterdamse wijk Holendrecht ondergaat grote vernieuwing

Gisteren, 16:35

Doepel Strijkers ontwerpt restaurant en cocktailbar in top Zalmhaventoren

Gisteren, 14:14

Woonbond wil dat Keijzer zich inzet voor lagere huren en meer sociale woningen

Gisteren, 15:21

Recyclingindustrie raakt Nederlands hergebruikt plastic niet kwijt

Gisteren, 12:20

Amsterdam wil verduurzamen erfgoed makkelijker maken

Gisteren, 10:44

Haas en konijn in Utrecht straks beschermd bij slopen en bouwen

13 juni, 10:19

Zuid-Hollandse coalitie na ruzie met De Jonge: eind goed, al goed

13 juni, 9:34

Arcadis: Amsterdam en Rotterdam bovenaan lijst duurzaamste steden

12 juni, 12:17
Robert MuisRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan