Copyright: UNStudio
Copyright: UNStudio
Copyright: UNStudio
Copyright: UNStudio
Copyright: UNStudio
Copyright: UNStudio
Copyright: UNStudio
Copyright: UNStudio
Doorsnede auditorium
Copyright: UNStudio
Doorsnede verticale foyer
Copyright: UNStudio
Copyright: UNStudio
Copyright: UNStudio
Copyright: UNStudio
Copyright: UNStudio
Copyright: UNStudio
Copyright: UNStudio
Copyright: UNStudio
Copyright: UNStudio
Doorsnede auditorium
Copyright: UNStudio
Doorsnede verticale foyer
Copyright: UNStudio

Team UNStudio breidt hotel en congrescentrum Van der Valk Eindhoven uit

12 mei, 16:00
Een consortium onder leiding van DVP en UNStudio heeft de aanbesteding voor de verbouwing en uitbreiding van het Van der Valk-hotel en congrescentrum in Eindhoven. Het complex langs de A2 wordt onder meer uitgebreid met een auditorium en een tweede hoteltoren. Het auditorium, dat bovenop het bestaande congrescentrum wordt gebouwd, krijgt een opvallend uitkragend dak.

Het congrescentrum zelf wordt aan de achterzijde (richting Genneper Parken) uitgebreid, bovenop het uitgebreide volume komt het flexibele auditorium met een capaciteit van 1.500 plaatsen en een foyer. De grote uitkragende constructie van het auditorium maakt het mogelijk om tijdens de bouw het bestaande hotel en congrescentrum volledig operationeel te houden, meldt UNStudio.

Door verschillende configuraties binnen de conferentieruimte te creëren, kan het auditorium worden opgedeeld in vier onafhankelijke vergaderzalen, waarmee kleinere congressen gelijktijdig in het gebouw kunnen plaatsvinden. Wanneer de ruimte op deze manier wordt geconfigureerd, kan het onderste auditorium dankzij de inschuifbare stoelen ook als feestzaal worden gebruikt, terwijl de andere conferentieruimtes in gebruik zijn. Een geluidsstudio in het congresgebouw maakt het bovendien mogelijk om hybride online- en live-evenementen te organiseren.

Glaswand
Voor de hoofdconstructie van het auditorium is gebruik gemaakt van een combinatie van hout en staal. Een grote glaswand biedt bezoekers van het auditorium een spectaculair uitzicht op de skyline van Eindhoven.

Met houten trappen en verticale groene tuinen fungeert de foyer als de belangrijkste verbinding tussen de begane grond en de verschillende verdiepingen van het gebouw, legt UNStudio verder uit. Deze verticale foyer biedt bezoekers ook meerdere ruimtes om te ontspannen, te werken en elkaar informeel te ontmoeten. Er bevinden zich diverse bars en toegangen tot buitenruimtes.

De foyer koppelt de ingangen naar de verschillende congres- en conferentieruimtes aan elkaar. Hier komen tevens alle faciliteiten en belangrijke logistiek bijeen.

Parklandschap
Het complex, dat na de uitbreiding vierduizend vierkante meter vloeroppervlak omvat, wordt op verschillende manieren met Genneper Parken geïntegreerd. Zo loopt het parklandschap over het dak heen en onder het verhoogde gebouw door. Bezoekers kunnen ontspannen op het dak of onder het gebouw uit de zon, aldus UNStudio.

De gevel van het congrescentrum is voornamelijk opgetrokken uit hout en glas. Het is de bedoeling dit te combineren met stikstofdioxide-absorberende oppervlakken, een innovatie afkomstig uit de nanotechnologie.

Een deel van het bestaande hotelgebouw wordt gesloopt, maar er komt wel een tweede hoteltoren bij. De uitbreiding van de congresfaciliteiten maakt behalve een vergroting van het aantal hotelkamers uitbreiding van het aantal parkeerplaatsen en vrijetijdsvoorzieningen noodzakelijk, zo verklaart UNStudio.

Mobiliteitsknooppunt
Voor het parkeren en om plek te bieden aan andere manieren van vervoer wordt een duurzaam mobiliteitsknooppunt gerealiseerd met onder meer het grootste regionale oplaadstation voor elektrische auto’s. Tevens worden er alternatieve manieren gefaciliteerd om naar het centrum van Eindhoven te reizen, zoals carpoolen en fietsen.

Alle nieuwe gebouwen worden energiepositief, wat wil zeggen dat ze meer energie opwekken dan verbruiken. Door gebruik te maken van bromide flowbatterijen kan energie worden opgeslagen voor gebruik tijdens piekuren. Voor het ontwerp wordt een BREEAM Outstanding-certificering aangevraagd, laat UNStudio weten.

Elysion
Het consortium, dat Elysion is genoemd, bestaat naast DVP en UNStudio uit opdrachtgever en exploitant Van der Valk en aannemer Huybregts Relou, aangevuld met Quant Architectuur, het ontwerpteam van Van der Valk en constructeurs van Tielemans. PBTA, DVP Smart Concepts, ISIS Bouwadvies en Six Fingers maken het samenwerkingsverband compleet.

Voor de uitbreiding van het hotel en congrescentrum is een bedrag van zeven miljoen beschikbaar gesteld vanuit de Regio Deal Brainport Eindhoven. Het vernieuwde complex moet in 2025 worden opgeleverd.

Andere nieuwsberichten

Woningbouwcomplex Ilot Queyries van MVRDV in Bordeaux klaar

40 minuten geleden

Van der Valk-hotel Amsterdam verkozen tot BNA Beste Gebouw van het Jaar

Gisteren, 20:25

Ontwerpstudio Rive Roshan opent de deuren tijdens Glue Amsterdam

Gisteren, 16:15

Architectuur Filmfestival Rotterdam maakt programma bekend

Gisteren, 15:50

Kabinet steekt nog eens 1 miljard in versnelling woningbouw

Gisteren, 11:04

Klimaatrapport: wereld niet groener na coronalockdowns

Gisteren, 10:22

Amsterdam kan druk op stroomnet niet meer zelf oplossen

Gisteren, 09:19

Benoeming nieuwe bouwwethouder Amsterdam uitgesteld

15 september, 2:49

Manifest Nationaal Isolatieprogramma niet ondertekend door Vereniging Eigen Huis

14 september, 10:12

Arcadis: zes biljoen euro nodig voor wereldwijde energietransitie

13 september, 4:16
Ronnie WeessiesRedacteur
KUBUS BV
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen by ODS
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan