The Unbound
Copyright: Peter Mann
The Boardwalk
Copyright: Peter Mann
The Boardwalk
Copyright: Peter Mann
De bar
Copyright: Peter Mann
Cabin the Lighthouse
Copyright: Peter Mann
Tatami Lodge
Copyright: Peter Mann
The Boardwalk
Copyright: Peter Mann
The Field
Copyright: Peter Mann
De Vuurplaats
Copyright: Peter Mann
Luchtfoto The Unbound
Copyright: Dorens Architects & Studio Appelo
Maquette
Copyright: Studio Appelo
The Boardwalk
Copyright: Dorens Architects & Studio Appelo
De Vuurplaats
Copyright: Dorens Architects & Studio Appelo
The Barn Lodge
Copyright: Dorens Architects & Studio Appelo
Typologieën
Copyright: Dorens Architects & Studio Appelo
Situatie
Copyright: Dorens Architects & Studio Appelo
The Unbound
Copyright: Peter Mann
The Boardwalk
Copyright: Peter Mann
The Boardwalk
Copyright: Peter Mann
De bar
Copyright: Peter Mann
Cabin the Lighthouse
Copyright: Peter Mann
Tatami Lodge
Copyright: Peter Mann
The Boardwalk
Copyright: Peter Mann
The Field
Copyright: Peter Mann
De Vuurplaats
Copyright: Peter Mann
Luchtfoto The Unbound
Copyright: Dorens Architects & Studio Appelo
Maquette
Copyright: Studio Appelo
The Boardwalk
Copyright: Dorens Architects & Studio Appelo
De Vuurplaats
Copyright: Dorens Architects & Studio Appelo
The Barn Lodge
Copyright: Dorens Architects & Studio Appelo
Typologieën
Copyright: Dorens Architects & Studio Appelo
Situatie
Copyright: Dorens Architects & Studio Appelo

The Unbound is een hotel als een buitenplaats

11 augustus 2021, 11:53
In het polderlandschap aan de rand van Amsterdam ligt The Unbound, een kleinschalig boetiekhotel naar ontwerp van Dorens Architects & Studio Appelo. De hotelkamers liggen als ‘cabins’ verspreid in het landschap, waar de natuur voor een groot deel haar gang kan gaan. De ontwerpers hebben architectuur en bebouwing gebruikt om vrijheid te creëren in plaats van te beteugelen.

The Unbound, gesitueerd in de Osdorper Binnenpolder, is op te vatten als een hedendaagse buitenplaats waar de stedeling tot rust en bezinning kan komen, legt Dorens Architects uit. Het architectenbureau is een van de initiatiefnemers van The Unbound, samen met Steengoed, dat ook als opdrachtgever optrad. Dorens Architects en Studio Appelo zijn verantwoordelijk voor de architectuur.

Verspreide bebouwing
De buitenplaats beslaat  een kavel van vier hectare, waarvan de gebouwen slechts een kleine oppervlakte innemen. Het overige deel is ingericht als gemeenschappelijke natuurtuin. Het boetiekhotel biedt dertig kamers (vijftig bedden), die niet in een enkel gebouw zijn ondergebracht, maar in de vorm van cabins verspreid over het terrein liggen rond een centrale zwemvijver.

Aan de entreezijde bevindt zich The Boardwalk, waar de huisjes langs een verhoogd wandelpad staan en de gasten elkaar eerder tegenkomen. Aan The Boardwalk ligt ook het hoofdgebouw, The Lobby met receptie, bar en restaurant.

Aan de andere kant van de vijver ligt The Field; hier staan de cabins ver uit elkaar en is de privacy groot. Hier bevindt zich ook het gebouw de Vuurplaats, dat geschikt is voor (kleinschalige) evenementen en bijeenkomsten. De gebouwgevels zijn afgewerkt met thermisch verduurzaamd vuren, een mooi vergrijzende houtsoort past in de natuurlijke omgeving.

Geaccidenteerd terrein
Om de oorspronkelijk vlakke kavel in te richten als natuurtuin is de vijver gegraven; de vrijgekomen grond is over het terrein verdeeld. Door het landschap met een waterpartij, moerassen, heuvels en dalen te diversifiëren zijn ook omstandigheden voor verschillende soorten vegetatie gecreëerd.

Ook zijn de hoogteverschillen gebruikt om de gebouwen  een plaats te geven. Een aantal cabins is half ingegraven, “om ze letterlijk te verbinden met de grond”, aldus de architecten. Een groot deel van de gebouwen is op poten geplaatst.

Diversiteit
De natuur kan daardoor haar gang gaan, onder en tussen de gebouwen door. De voetafdruk van het hotel blijft hierdoor letterlijk en figuurlijk beperkt, en vanuit de cabins en vanaf de terrassen hebben bezoekers een divers zicht op de lucht, het water en de natuurtuin.

De tuin is verdeeld in verschillende “kamers” met divers karakter. Ze zijn geschikt voor verschillende functies; hotelgasten kunnen er bijvoorbeeld spelen, lezen, picknicken, of yoga en meditatie beoefenen. Daarnaast is er een pluk- en moestuin voor gemeenschappelijk gebruik en voor de restaurantkeuken.

Mens en natuur
The Unbound is gesitueerd binnen één van de ‘groene scheggen’, die diep in het stedelijk gebied van Amsterdam dringen. De scheggenstructuur was een belangrijk onderdeel van het door Cornelis van Eesteren ontworpen Algemeen Uitbreidingsplan uit 1934; ze moest zorgen voor een goede balans tussen stad en groen.

Het ontwerp van The Unbound sluit aan bij de ambitie van Van Eesteren om de stedeling directe toegang te geven tot het buitenleven, leggen de architecten uit. Door de bezoekers geen eigen tuin, maar een gemeenschappelijke tuin te geven hebben ze veel meer ruimte om actief te zijn, anderen te ontmoeten of juist te ontspannen en zich te verbinden met de natuur.

Architectuur en bebouwing zijn niet gebruikt om te beteugelen, maar juist om vrijheid te creëren en elkaar te ontmoeten, legt het ontwerpteam uit. The Unbound wil ruimte bieden voor alle bezoekers, en voor de natuur.

Ontwerp
Dorens Architects en Studio Appelo zijn verantwoordelijk voor de architectuur en interieurarchitectuur. Voor een aantal gebouwen is samengewerkt met Lars Goossens Architect, NoArch en Fiction Factory. Felixx Landscape Architects & Planners is verantwoordelijk voor het landschapsontwerp.

Andere nieuwsberichten

Haags Museumkwartier gehuld in een zachte lichtsluier

Gisteren, 15:54

Ibelings van Tilburg maakt opvallende villa energieneutraal

Gisteren, 09:47

Woontoren voor starters op de Zuidas klaar

29 februari, 5:09

Team diederendirrix verbouwt Stadsschouwburg Nijmegen

29 februari, 2:41

Heijmans verwacht na 2024 profijt van aantrekkende woningverkoop

Gisteren, 11:12

Raad voor leefomgeving bepleit landelijke aanpak funderingsschade

Gisteren, 10:34

Hoogste aantal hypotheekaanvragen starters sinds 2020

29 februari, 3:57

Brancheorganisaties willen kortere bezwaarprocedures woningbouw

29 februari, 10:35

ING verwacht snellere stabilisatie prijzen commercieel vastgoed

29 februari, 9:27

Kanshebbers voor de Circular Awards 2024 bekend

28 februari, 10:25
Robert MuisRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan