Copyright: Roos Aldershoff
Copyright: Roos Aldershoff
Copyright: Roos Aldershoff
Copyright: Roos Aldershoff
Copyright: Roos Aldershoff
Copyright: Roos Aldershoff
Copyright: Roos Aldershoff
Copyright: Roos Aldershoff
Copyright: Roos Aldershoff
Copyright: Roos Aldershoff
Copyright: Roos Aldershoff
Copyright: Roos Aldershoff
Copyright: Roos Aldershoff
Copyright: Roos Aldershoff
Copyright: Roos Aldershoff
Copyright: Marlies Rohmer
Copyright: Marlies Rohmer
Copyright: Marlies Rohmer Architecture & Urbanism
Copyright: Marlies Rohmer Architecture & Urbanism
Copyright: Marlies Rohmer Architecture & Urbanism
Copyright: Marlies Rohmer Architecture & Urbanism
Copyright: Marlies Rohmer Architecture & Urbanism
Copyright: Marlies Rohmer Architecture & Urbanism
Copyright: Marlies Rohmer Architecture & Urbanism
Copyright: Roos Aldershoff
Copyright: Roos Aldershoff
Copyright: Roos Aldershoff
Copyright: Roos Aldershoff
Copyright: Roos Aldershoff
Copyright: Roos Aldershoff
Copyright: Roos Aldershoff
Copyright: Roos Aldershoff
Copyright: Roos Aldershoff
Copyright: Roos Aldershoff
Copyright: Roos Aldershoff
Copyright: Roos Aldershoff
Copyright: Roos Aldershoff
Copyright: Roos Aldershoff
Copyright: Roos Aldershoff
Copyright: Marlies Rohmer
Copyright: Marlies Rohmer
Copyright: Marlies Rohmer Architecture & Urbanism
Copyright: Marlies Rohmer Architecture & Urbanism
Copyright: Marlies Rohmer Architecture & Urbanism
Copyright: Marlies Rohmer Architecture & Urbanism
Copyright: Marlies Rohmer Architecture & Urbanism
Copyright: Marlies Rohmer Architecture & Urbanism
Copyright: Marlies Rohmer Architecture & Urbanism

Vossius Gymnasium verbouwd door Marlies Rohmer met passend antwoord

2 maart, 14:10
Het Vossius Gymnasium in Amsterdam-Zuid heeft een verbouwing ondergaan naar ontwerp van Marlies Rohmer Architecture & Urbanism. Onder de binnenplaats zijn twee sportzalen van zeven meter hoog gebouwd. De toegang tot de zalen is opgenomen in een nieuwe multifunctionele aanbouw, waarvan de architectuur een antwoord is op het bestaande gebouw.

Het schoolgebouw van het Vossius Gymnasium is in 1926 ontworpen door Nicolaas Lansdorp in een ‘verstrakte’ versie van de Amsterdamse School. Het voor zijn tijd bijzondere gebouw kenmerkte zich door ruime hallen, trappenhuizen, twee gymnastieklokalen met douches en een bijzondere aula; het is nu een rijksmonument.

Ondergronds
Naar ontwerp van Marlies Rohmer Architecture & Urbanism heeft het gebouw een verbouwing ondergaan, waarbij het twee wedstrijdsportzalen en een uitbreiding aan de binnenplaats heeft gekregen. De sportzalen van zeven meter hoog zijn negen meter verdiept onder de binnenplaats gerealiseerd.

De ondergrondse zalen ontvangen daglicht via drie daklichten, die bovengronds zijn omzoomd met banken. De toegang tot de sportzalen met lift is opgenomen in een aanbouw, die tevens studieruimte en aanverwante ruimten herbergt, legt het architectenbureau uit.

Deze aanbouw is symmetrisch ontworpen en voorzien van geïntegreerde plantenbakken. Het volume is geplaatst tussen de twee achteringangen van het hoofdgebouw en opent het – aan de pleinzijde voorheen vrij gesloten – gebouw met grote ramen naar de binnenplaats.

Ornamenten
De architectuur van de aanbouw, zo legt Marlies Rohmer uit, vormt een eigentijds antwoord op de Amsterdamse School-architectuur: robuust, geornamenteerd metselwerk met een spel van symmetrie en asymmetrie. Voor de uitbreiding is een gemêleerd grijzige baksteen gekozen, waarvan de kleurnuances aansluiten bij het grijs van de bestaande dakvlakken.

In het metselwerk zijn keramische gevelstenen met afbeeldingen van een vosje en luchtroosters als ornamenten opgenomen. De keramische gevelstenen zijn beschilderd door leerlingen van de school, onder begeleiding van kunstenaar Bien van Heek en Marlies Rohmer. De opstanden van de drie daklichten van de ondergrondse sportruimte zijn in hetzelfde metselwerk uitgevoerd.

Herinrichting
Aan de straatzijde blijft het monumentale hek behouden en is tevens een rij nieuwe bomen in een lange bak van metselwerk geplaatst. De bak heeft twee verhoogde uiteinden, die exact aansluiten bij de verhoogde koppen van de bestaande pleinmuur. Achter deze verhogingen worden de containers uit het zicht gestald.

De fietsen die voorheen alle op het plein stonden, worden geparkeerd in de kelder. Die is bereikbaar via een bestaande en een nieuwe toegang, opgenomen in de aanbouw. Het plein is opnieuw ingericht, waarbij de bestrating de positie van de onderliggende kelder verhult. In een dikke zandlaag op het kelderdek zijn bomen geplaatst, om een groene plek te creëren.

De twee voormalige, gestapelde gymzalen hebben een nieuwe bestemming gekregen. De onderste – die aan het plein al een prachtige reeks ramen had – kreeg de functie van kantine; de bovengelegen zaal is herbestemd tot meerdere onderwijsruimten. Met de nieuwe kantine, de aanbouw met studieruimte en de nieuwe entrees vormt het plein nu het hart dat het schoolgebouw voorheen eigenlijk niet kende.

Robuust
Binnen voert hout de boventoon. Het interieur is voorzien van een aantal objecten en wanden in massief verduurzaamd hout, waaronder de lange wand in de kantine met kluisjes aan de achterzijde, een nieuwe conciërgeruimte en een extra trap om de zolder te ontsluiten.

Dit materiaalgebruik sluit, net als bij de buitenzijde, aan op de robuuste materialisatie van het bestaande gebouw. “Duurzaamheid ontstaat niet door spaarzaamheid maar juist door zwaarte en overdaad”, zegt Rohmer.

Andere nieuwsberichten

Kraaijvanger en Braaksma & Roos presenteren World Food Center Experience

Gisteren, 15:42

In beeld: Humboldt Forum Berlijn

Gisteren, 13:49

Team Benthem Crouwel + West 8 ontwerpt nieuw hoofdstation Brno

Gisteren, 11:01

Flexwonenconcept Uuthuuskes voorziet in demontabele en verplaatsbare woningen

22 juli, 2:41

Video: Code Groen - De stad als biotoop

Gisteren, 14:54

Uitbreiding spoorknooppunt Zwolle is na twee jaar klaar

Gisteren, 11:38

Licht en 'lucht' in onderdoorgang station Almere Buiten

22 juli, 1:25

‘Woningbouw dreigt vast te lopen als gemeenten geen gronden kopen’

22 juli, 9:32

BiermanHenket vult 'gat' in rij historische panden met twee villa's

21 juli, 1:09

BURA en Stec Groep onderzoeken toekomst grote binnensteden

21 juli, 9:04
Robert MuisRedacteur
KUBUS BV
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen by ODS
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan