Copyright: BYLILIAN
Copyright: BYLILIAN
Copyright: BYLILIAN
Copyright: BYLILIAN
Copyright: BYLILIAN
Copyright: BYLILIAN
Copyright: BYLILIAN
Copyright: BYLILIAN
Copyright: BYLILIAN
Copyright: BYLILIAN
Copyright: BYLILIAN
Copyright: CheeseWorks
Copyright: CheeseWorks
Begane grond bestaand
Copyright: Sineth Architecture
Dak bestaand
Copyright: Sineth Architecture
Gevels bestaand
Copyright: Sineth Architecture
Begane grond nieuw
Copyright: Sineth Architecture
Eerste verdieping nieuw
Copyright: Sineth Architecture
Dak nieuw
Copyright: Sineth Architecture
Gevels nieuw
Copyright: Sineth Architecture
Doorsneden nieuw
Copyright: Sineth Architecture
Copyright: Sineth Architecture
Copyright: Sineth Architecture
Copyright: Sineth Architecture
Copyright: BYLILIAN
Copyright: BYLILIAN
Copyright: BYLILIAN
Copyright: BYLILIAN
Copyright: BYLILIAN
Copyright: BYLILIAN
Copyright: BYLILIAN
Copyright: BYLILIAN
Copyright: BYLILIAN
Copyright: BYLILIAN
Copyright: BYLILIAN
Copyright: CheeseWorks
Copyright: CheeseWorks
Begane grond bestaand
Copyright: Sineth Architecture
Dak bestaand
Copyright: Sineth Architecture
Gevels bestaand
Copyright: Sineth Architecture
Begane grond nieuw
Copyright: Sineth Architecture
Eerste verdieping nieuw
Copyright: Sineth Architecture
Dak nieuw
Copyright: Sineth Architecture
Gevels nieuw
Copyright: Sineth Architecture
Doorsneden nieuw
Copyright: Sineth Architecture
Copyright: Sineth Architecture
Copyright: Sineth Architecture
Copyright: Sineth Architecture

Uitgebreide wederopbouwschool in Loosdrecht biedt ruimte aan IKC Wereldwijs

29 april 2021, 11:47
Om onderdak te kunnen bieden aan een Integraal Kindcentrum heeft Sineth Architecture een bestaand schoolgebouw met H-plattegrond in Loosdrecht uitgebreid. Door een zorgvuldige plaatsing van nieuwbouw tussen twee verlengde poten van de H heeft het bureau meerdere uitgangspunten voor de verbouwing tegelijk kunnen oplossen.

Loosdrecht had te maken met een gestaag teruglopend aantal leerlingen, vier verouderde basisscholen en verspreid over het dorp gelegen kinderdagopvang. Die situatie leidde tot de beslissing van de gemeente en betrokken partijen om twee nieuwe Integrale Kindcentra te realiseren; daarmee was het ook mogelijk twee levensvatbare locaties over te houden waarin kon worden geïnvesteerd, legt Sineth Architecture uit.

Voor IKC Wereldwijs betekende dit de samenvoeging van twee basisscholen en een kinderdagverblijf in een bestaand gebouw. Sineth maakte het ontwerp voor de verbouwing van de school, na de vertaling van alle uitgangspunten in een integraal programma. Dit betrof – onder meer – de onderwijsvisie, de architectuur van het bestaande gebouw, gebruik buiten schooltijden, een inbreiding voor twee groepsruimten, binnenklimaat, duurzaamheid en exploitatiekosten.

H-plattegrond
Het bestaande schoolgebouw stamt uit de wederopbouwperiode en is binnen Loosdrecht een kenmerkend gebouw voor die tijd. Daarnaast is de school sterk verweven met de buurt. De oorspronkelijke H-vorm van het gebouw is niet een archetypische H-school zoals die in Amsterdam zijn gerealiseerd.

Sineth heeft er toch voor gekozen de oorspronkelijke structuur te herstellen, uit te breiden en te versterken ten gunste van het programma, legt het architectenbureau uit. Het bureau heeft de twee langgerekte bouwdelen van de H-vorm verlengd in de oorspronkelijke architectuur. Daartussen heeft Sineth een bouwdeel van twee lagen toegevoegd om het benodigde programma te huisvesten.

De vormgeving vertoont daarbij een herhaling van het bestaande doordat de toevoeging bestaat uit twee langgerekte ‘beuken’ met in het midden ruimte voor centrale leerpleinen. De architecten hebben hiermee ook veel ruimte voor het speelplein behouden.

Lokaleen en pleinen
Vanuit de onderwijsvisie was er de wens om zowel klassikaal onderwijs als groepsdoorbrekend thematisch onderwijs te kunnen geven. Dit heeft het architectenbureau invulling gegeven door de klassikale structuur te handhaven en alle groepsruimten haaks te plaatsen op gezamenlijke leerpleinen voor respectievelijk onder-, midden- en bovenbouw. In de hoeken en de kernen is het ondersteunend programma geplaatst.

“Op deze manier konden we de twee- tot vierjarigen koppelen aan de onderbouw op het speelplein, de middenbouw heeft een dubbelfunctie met de BSO op het werkplein en de bovenbouw heeft zijn eigen leerplein”, legt Sineth uit. De koppeling vindt plaats met grote schuifpuien. De nul- tot tweejarigen hebben een rustige plek aan het uiteinde, in een apart deel van het gebouw.

Duurzame oplossingen
Het compacte ontwerp resulteert in een beperkte geveloppervlakte en een relatief lage energiebehoefte. Dat heeft een positief effect gehad op de exploitatiekosten. Het gehele gebouw is na-geïsoleerd en luchtdicht afgewerkt, vertelt Sineth.

Omdat de school boven een waterwingebied ligt was de toepassing van een warmtepomp met bodem-WKO niet mogelijk; het architectenbureau heeft gekozen voor een warmtepomp op lucht-lucht. De warmteafgifte gebeurt middels een centrale WTW-installatie en plaatselijk vloerverwarming.

Voorts zijn de bestaande zonnepanelen herplaatst op het platte hoge dak van de nieuwbouw. Het terrein is voldoende groot en open om in de waterbuffering te voorzien. Bij de materiaalkeuze heeft het architectenbureau ingezet op natuurlijke en onderhoudsarme oplossingen, om zo de exploitatiekosten te beperken.

Detail
Bij het gerenoveerde en uitgebreide H-gebouw springen vooral de nieuwe kozijnen in het oog, aldus Sineth. Ze bestaan uit aluminium maar zijn in overeenstemming met het oorspronkelijke ontwerp geplaatst. In de kleurstelling heeft het bureau met een ton sur ton-benadering een harmonieus geheel bewerkstelligd.

Voor de nieuwbouw heeft Sineth zich “enkele details gepermitteerd”, aldus het bureau. Zo is het metselwerk in de zijgevels ritmisch teruggelegd; ter plaatse van de larikshouten lamellen in de voorgevel springt het metselwerk juist uit. De zinken daklijsten vormen visueel een geheel met de dakgoten, die rondom weer aansluiten op de oudbouw.

Het interieur van de nieuwbouw hebben de architecten een geheel eigen sfeer kunnen geven. Hier is dezelfde warme larikshouten uitstraling voor de kozijnen toegepast. De accentkleur is een zacht blauwgrijs en de vloer toont een neutraal betongrijs, vertelt Sineth. Kasten, garderobes en keukens zijn zorgvuldig ingebouwd in de kern. De trappen zijn voorzien van solide lambriseringen.

Sineth Architecture heeft het ontwerp gemaakt in opdracht van Stichting Proceon. Het projectmanagement is verzorgd door Sineth Projectmanagement en Karbouw was aannemer van het project. De opgave betrof 2.250m2 BVO .
Toon alles

Andere nieuwsberichten

Restaurant van hergebruikte bouwmaterialen voor Tuinen van West Amsterdam

23 februari, 1:50

Nederlands paviljoen op internationale boekenbeurs Taipei geopend

23 februari, 11:34

Inschrijving voor Rietveldprijs 2024 geopend

23 februari, 9:20

Symposium over belang en doel van tekenen voor architecten

22 februari, 5:26

ING verwacht dat huizenprijzen tussen vijf en acht procent stijgen

23 februari, 2:38

Naturalis lanceert methodiek om biodiversiteit bermen te vergroten

23 februari, 12:19

Bouwbedrijf BAM haalde eigen, aangescherpte veiligheidsdoel niet

23 februari, 10:27

Klimaat- en energiebeleid kost gemeenten fors meer volgens rapport

22 februari, 4:12

Recordomzet voor Arcadis, een derde meer winst

22 februari, 10:11

Twee doden en twee gewonden door ongeluk bij brug in aanbouw Lochem

21 februari, 1:27
Robert MuisRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan