Entree
Copyright: Rob van Esch
De tweede verdieping als luifel
Copyright: Rob van Esch
Achterzijde
Copyright: Rob van Esch
Interieur entree
Copyright: Rob van Esch
Atirum overzicht
Copyright: Rob van Esch
Trappenhuis met kunst
Copyright: Rob van Esch
Eerste verdieping, doorzicht
Copyright: Rob van Esch
Eerste verdieping, activeringszone
Copyright: Rob van Esch
9 - Reinier Haga Orthopedisch Centrum_interieur_verdieping1_verpleegkamer_© Rob van Esch - Architectuurfotograaf
Copyright: Rob van Esch
Tweede verdieping, operatiekamer
Copyright: Rob van Esch
Parkeergarage
Copyright: Rob van Esch
Situatie
Copyright: EGM architecten
Begane grond
Copyright: EGM architecten
Begane grond
Copyright: EGM architecten
Eerste verdieping
Copyright: EGM architecten
Eerste verdieping
Copyright: EGM architecten
Tweede verdieping
Copyright: EGM architecten
Tweede verdieping
Copyright: EGM architecten
Doorsnede AA
Copyright: EGM architecten
Doorsnede BB
Copyright: EGM architecten
Concept
Copyright: EGM architecten
Axonometrie
Copyright: EGM architecten
Entree
Copyright: Rob van Esch
De tweede verdieping als luifel
Copyright: Rob van Esch
Achterzijde
Copyright: Rob van Esch
Interieur entree
Copyright: Rob van Esch
Atirum overzicht
Copyright: Rob van Esch
Trappenhuis met kunst
Copyright: Rob van Esch
Eerste verdieping, doorzicht
Copyright: Rob van Esch
Eerste verdieping, activeringszone
Copyright: Rob van Esch
9 - Reinier Haga Orthopedisch Centrum_interieur_verdieping1_verpleegkamer_© Rob van Esch - Architectuurfotograaf
Copyright: Rob van Esch
Tweede verdieping, operatiekamer
Copyright: Rob van Esch
Parkeergarage
Copyright: Rob van Esch
Situatie
Copyright: EGM architecten
Begane grond
Copyright: EGM architecten
Begane grond
Copyright: EGM architecten
Eerste verdieping
Copyright: EGM architecten
Eerste verdieping
Copyright: EGM architecten
Tweede verdieping
Copyright: EGM architecten
Tweede verdieping
Copyright: EGM architecten
Doorsnede AA
Copyright: EGM architecten
Doorsnede BB
Copyright: EGM architecten
Concept
Copyright: EGM architecten
Axonometrie
Copyright: EGM architecten

Orthopedisch Centrum naar ontwerp van EGM geopend

6 juli, 16:40
Het nieuwe Reinier Haga Orthopedisch Centrum (RHOC) Zoetermeer is gisteren officieel geopend. De nieuwbouw en naastgelegen parkeergarage zijn ontworpen door EGM architecten. Het bureau heeft de kliniek ontworpen als een ‘stadsvilla’ met een fris en overzichtelijk interieur.

De 7.500 m² grote orthopediekliniek is gerealiseerd in het zogenoemde Zorghart van Zoetermeer, waar verschillende eerste- en tweedelijns zorginstellingen gevestigd zijn. De kliniek is verbonden met het naastgelegen LangeLand Ziekenhuis (LLZ) en maakt, indien nodig, efficiënt  gebruik van alle aanvullende medische voorzieningen van het LLZ.

Een luxe stadsvilla, zo omschrijft EGM architecten zijn ontwerp voor het nieuwe centrum. Het bureau ontwierp een compact en stedelijk volume met een duidelijk herkenbare hoofdentree. De gevel is voorzien van ritmisch vormgegeven raampartijen  en witte, golvende gevelpanelen zijn als een vitrage om het gebouw gedrapeerd

Uitkraging
De uitkragende tweede verdieping vormt op vanzelfsprekende wijze een luifel boven de hoofdentree. De uitkraging zorgt voor extra ruimte op het zeer modern uitgeruste OK-complex, dat op de tweede verdieping ligt. Daarnaast zorgt de uitkragende verdieping voor plasticiteit en een eigentijdse uitstraling voor de hoofdentree.

 De grote ramen in deze luifel werken als een tweezijdige stimulans voor patiënten, legt EGM uit: het binnenkomende daglicht stimuleert het herstel en patiënten voelen zich meer verbonden met buiten en met ‘naar huis gaan’. Het drielaagse gebouw sluit wat betreft schaal aan op de omringende bebouwing en voegt zich soepel in de locatie. 

Beweging
Het overkoepelende thema in de orthopedie is ‘beweging’. Dat heeft het architectenbureau tot uitdrukking willen brengen in zowel het exterieur als interieur van de nieuwbouw.

Enerzijds uit zich dat in de vormgeving, met golvende bewegingen en het lijnenspel in de gevels buiten en de houten wanden binnen. Anderzijds draagt het ontwerp bij aan het motiveren van de patiënten tot extra beweging, bijvoorbeeld door een overvloed aan daglicht en een aantrekkelijke espressobar achterin het atrium.

Uitnodigend
De nieuwe kliniek stelt de mensgerichte benadering centraal. Bij binnenkomst op de begane grond treft de bezoeker geen traditionele centrale balie, maar vier moderne en compacte ‘desks’ waar medewerkers de patiënten op persoonlijke wijze ontvangen en de weg wijzen.

Vanaf deze toegankelijke balies worden bezoekers en patiënten als vanzelf naar het met veel daglicht verrijkte ruime atrium getrokken. Dit hart van het gebouw ontvangt volop daglicht door het glazen dak en met activerende frisse kleuren, houten privacy-schermen, levend groen op de wanden, vier grote ‘schemerlampen’, en uitnodigende zitjes biedt het een rustig en aantrekkelijk wachtgebied.

Onderzoek, verpleging, herstel
Rond deze centrale ruimte zijn op de begane grond de publieksgerichte functies zoals het spreek- en onderzoekscentrum en poliklinieken. Op de eerste verdieping is de verpleegafdeling gesitueerd, aan de centrale verkeersruimte rondom het atrium.

De verpleegafdeling kent een- en vierpersoonskamers. De vierpersoonskamers hebben iets schuine achterwanden. Dit zorgt ervoor dat de patiënten iets van elkaar weg kunnen kijken en daardoor meer privacy ervaren.

Naast de verpleegkamers zijn de re-activeringszones gemaakt. Onder begeleiding van een fysiotherapeut werkten patiënten hier aan hun herstel. Alle kamers hebben zicht op buiten en op de re-activeringszones aan het atrium wat aanzet tot herstel, motiveert en stimuleert, aldus EGM.

Moderne OK’s
Op de tweede verdieping liggen de dagbehandeling en de ultramoderne operatiekamers. Elke OK is circa 50 m², de ideale maat voor veilige en overzichtelijke orthopedische ingrepen, legt EGM uit. Een innovatief luchtbehandelingssysteem geeft zeer sterk gezuiverde lucht met hoge steriele kwaliteit in alle OK’s. Op grote beeldschermen kunnen de arts, assistent én de patiënt de operatie volgen.

Door grote ramen in elke operatiekamer is er tevens daglichtbeleving en uitzicht naar buiten. Dit zorgt voor een goed dagritmegevoel tijdens de vaak lange operaties, een belangrijk kenmerk van dit gezonde gebouw. Ledlampen reguleren een optimale verlichting. Kalme – individueel te kiezen – achtergrondmuziek stelt gerust.

Lavastenen
Naast het nieuwe RHOC is er een nieuwe parkeergarage voor de bezoekers van het zorggebouw gerealiseerd, die plek biedt aan circa 356 voertuigen. Het geluid dat het in- en uitrijdend verkeer veroorzaakt hebben de architecten door specifieke ontwerpkeuzes geminimaliseerd.

Zo bestaat de gevel van de garage uit gaaspanelen, die zijn gevuld en lavastenen. Deze ‘luchtige’ stenen zorgen voor een goede geluidsabsorptie. Daarnaast is levend groen toegepast, dat eveneens bijdraagt aan geluiddemping en tevens de luchtkwaliteit verbetert en kansen biedt voor grotere biodiversiteit, aldus EGM.

Het RHOC heeft gisteren, 5 juli, officieel de deuren geopend. In het project is Valstar Simonis verantwoordelijk voor het ontwerp van de technische installaties. Royal HaskoningDHV is constructeur.

Andere nieuwsberichten

Woongebouw met friends-appartementen Cruquiusgebied klaar

Gisteren, 14:06

Expositie met luchtfoto's toont ontwikkeling Almere

Gisteren, 10:50

Woontoren De Helix in Groningen geeft uitdrukking aan jonge bewoners

13 augustus, 2:52

Archetypisch huis biedt zicht op weinig toegankelijke natuur

12 augustus, 2:30

Rotterdam lanceert actieplan voor speeltuinen

13 augustus, 4:02

'Grote vervuilers buiten schot bij verduurzaming industrie'

13 augustus, 9:01

Bayern München eert eigen stadion in Champions League-tenue

12 augustus, 11:04

'Kwart Nederlanders ontevreden over koophuis'

12 augustus, 9:32

RIVM: scholen kunnen veilig open als ventilatie op orde is

11 augustus, 3:01

Populaties trekkende zoetwatervissen in vijftig jaar met driekwart geslonken

10 augustus, 10:57
Robert MuisRedacteur
Reynaers B.V.
Jansenbyods
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan