Copyright: Klunder Architecten
Copyright: Klunder Architecten
Copyright: Klunder Architecten
Copyright: Klunder Architecten
Copyright: Klunder Architecten
Copyright: Klunder Architecten
Copyright: Klunder Architecten
Copyright: Klunder Architecten
Copyright: Klunder Architecten
Copyright: Klunder Architecten
Copyright: Klunder Architecten
Copyright: Klunder Architecten

Bouw woontoren Bolero naast OCC gestart

2 april 2020, 9:15
Langs de Schedeldoekshaven in Den Haag komen direct naast het Onderwijs- en Cultuurcluster (OCC) drie woontorens: Adagio, Bolero en Cantate. De bouw van Bolero, ontworpen door Klunder Architecten, is onlangs gestart.

De contouren van de drie woontorens zijn omschreven in het masterplan dat Jo Coenen Urbanists & Architects voor het gebied maakte en waarin ook het OCC valt. Het onderwijs- en cultuurcluster is trouwens inmiddels omgedoopt tot Amare. De bouw van de torens gaat deels gelijk op met de realisatie van Amare.

Ensemble
De drie woontorens zijn als ensemble ontworpen en worden als 'Sonate' gerealiseerd door Delta Development Group en Koninklijke Volker Wessels Stevin. Bolero is een ontwerp van Klunder Architecten en omvat 188 woningen en twee commerciële ruimten. De toren ernaast, Cantate, is ook ontworpen door Klunder Architecten. Woontoren Adagio, die wat terugligt ten opzichte van de Schedeldoekshaven,  is ontworpen door MVSA Architects en gaat ruimte bieden aan 268 woningen met twee, drie of vier kamers en twee horecaeenheden. 

Klunder Architecten heeft Bolero en Cantate als een ensemble ontworpen, waarbij eerstgenoemde met 85 meter de hoogste en relatief rankste wordt; Cantate reikt tot 65 meter hoog. Naar verwachting wordt in de loop van 2021 gestart met de bouw van Adagio. De bouw van Cantate volgt als het oude Lucent Danstheater volledig is gesloopt.

De drie torens worden geplaatst op het zogenoemde stadsbalkon, dat een openbare verbinding vormt tussen de Schedeldoekshaven en het Spuiplein, en tegelijkertijd de expeditiestraat van Amare aan het zicht onttrekt. Aan het stadsbalkon ligt een aantal publiek toegankelijke functies van het cultuurcluster en een commerciële ruimte van Bolero.

Geleding
Klunder Architecten heeft de plint van Bolero extra hoogte gegeven om de toren goed te laten landen aan zowel de Schedeldoekshaven als aan het verhoogde stadsbalkon. Hiervoor is de plint voorzien van een 10 meter hoge arcade, maar is ook de eerste woonlaag erin opgenomen.

De plint is uitgevoerd in Portugees natuursteen, de toren erboven in prefab metselwerk. Drie lagen met penthouses bekronen de toren. En met de doorlopende penanten pakt de kroon de lijn op die wordt ingezet vanaf de JuBi-torens, legt Klunder Architecten uit.

De toren is ontworpen met een geleding, waardoor ze oogt als drie torens die in elkaar zijn geschoven. Hiermee heeft het architectenbureau gestreefd naar een mooie schaduwwerking en een rankere uitstraling van het geheel.

Volgend uit deze geleding opent de arcade zich in het midden wat meer, waardoor er daar een zicht dwars door het gebouw ontstaat. Het open karakter, de natuurstenen trappen en de goudkleurige kozijnen dragen bij aan een chique uitstraling, stelt Klunder Architecten.

Het prefab metselwerk is, in samenwerking met Westo, zo ontworpen dat de naden van de prefabdelen niet te zien zijn. De borstwering valt over het onderliggende binnenblad heen, de naad zit in feite ter plaatse van de bovenkant van het kozijn. In het horizontale vlak valt juist een penant van het ene element over het binnenblad heen van het andere element, hierdoor ontstaan ook geen verticale naden. De beige strengperssteen en de natuurstenen dorpel maken het geheel zeer toekomstbestendig, aldus Klunder Architecten.

Technische uitdagingen
Zonder het open karakter van de plint teniet te doen, moest een grote hoeveelheid techniek (waaronder bijvoorbeeld een WKO-installatie en een sprinklerbak) in de beperkte voetafdruk een plek krijgen. Dit was een van de uitdagingen in het ontwerp, vertelt het architectenbureau.

Verder staat de toren ingeklemd tussen Amare, de Schedeldoekshaven en de entree van de Spuigarage, die onder de grond tussen Bolero en Cantate doorgaat. Vanwege de nabijheid van al die elementen wordt de toren volledig steigerloos gebouwd, aldus Klunder Architecten. Aannemer Boele & Van Eesteren werkt bij de ruwbouw met tunnelen en voert de afbouw in prefab uit.

Andere nieuwsberichten

Bedrijfsgebouw met open en zachte uitstraling door De Twee Snoeken

4 uur geleden

J.O.N.G. architecten presenteert houten vakantiewoning Oudemirdum

Vandaag, 12:21

Natuurhuis van architecten|en|en heeft prefab muren met stro

Vandaag, 11:23

Stuur nu jullie project in voor de prijs voor Schoolgebouw van het Jaar 2022

Vandaag, 09:00

META ontwerpt nieuw politiebureau in Torhout

Vandaag, 14:14

Rijkswaterstaat schikt geschil Afsluitdijk voor 238 miljoen euro

Vandaag, 10:29

Strengere regels moeten zorgen voor meer zonnepanelen op daken

Vandaag, 09:37

Boek belicht geschiedenis ontwikkeling Grote Markt Oostzijde

20 mei, 1:17

Merendeel delta's zoals Nederland onbeschermd tegen stijging zee

20 mei, 9:48

‘Fouten in opdracht Afsluitdijk waren al jaar voor renovatie bekend’

20 mei, 9:13
Robert MuisRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Mobilane
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
ISMT B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan