Copyright: Viviane Eerdekens - Ronny Janssen
Copyright: Viviane Eerdekens - Ronny Janssen
Copyright: Viviane Eerdekens - Ronny Janssen
Copyright: Viviane Eerdekens - Ronny Janssen
Copyright: Viviane Eerdekens - Ronny Janssen
Copyright: Viviane Eerdekens - Ronny Janssen
Copyright: Viviane Eerdekens - Ronny Janssen
Copyright: Viviane Eerdekens - Ronny Janssen
Copyright: Viviane Eerdekens - Ronny Janssen
Copyright: TenBrasWestinga
Copyright: TenBrasWestinga
Copyright: TenBrasWestinga
Copyright: TenBrasWestinga
Copyright: TenBrasWestinga
Copyright: Viviane Eerdekens - Ronny Janssen
Copyright: Viviane Eerdekens - Ronny Janssen
Copyright: Viviane Eerdekens - Ronny Janssen
Copyright: Viviane Eerdekens - Ronny Janssen
Copyright: Viviane Eerdekens - Ronny Janssen
Copyright: Viviane Eerdekens - Ronny Janssen
Copyright: Viviane Eerdekens - Ronny Janssen
Copyright: Viviane Eerdekens - Ronny Janssen
Copyright: Viviane Eerdekens - Ronny Janssen
Copyright: TenBrasWestinga
Copyright: TenBrasWestinga
Copyright: TenBrasWestinga
Copyright: TenBrasWestinga
Copyright: TenBrasWestinga

Derde leven voor oud warenhuismagazijn als theater

16 januari, 13:50
In het Vlaamse Bree, net over de Nederlandse grens bij Weert, is onlangs theater De Zeepziederij geopend. Naar ontwerp van TenBrasWestinga en Trans Architectuur Stedenbouw is een voormalig warenhuismagazijn getransformeerd en uitgebreid met nieuwbouw. De theaterzaal kan worden aangepast voor verschillende typen voorstellingen en concerten.

De Zeepziederij ontleent zijn naam aan een van de producten (zeep dus) die ooit lagen opgeslagen in het magazijn van de Firma voor Koloniale Waren. In 1958 onderging het complex voor het eerst een functieverandering; na een flinke uitbreiding deed het dienst als werkplaats van een technische school.

Voor de nieuwe functie van theater is juist weer een groot deel van de school gesloopt. Wel bleven de gebouwen aan de straatkant en de hoge hal bleven bewaard, de theaterzaal is ondergebracht in een nieuwbouw die op een eigen fundering tegen het bestaande deel aan staat. Ook de technische ruimten bevinden zich in het nieuwe volume.

Oorspronkelijke gevels
Het bestaande gebouw is zowel aan de buiten- als binnenzijde nog dichter naar de oorspronkelijke, historische verschijningsvorm ontworpen. De oorspronkelijke gevels zijn zoveel mogelijk behouden, bestaande gebouwdelen en aanwezige constructies zijn maximaal hergebruikt. Zo zijn de kanalen en grote stalen draagbalken niet weggemoffeld, maar maken ze deel uit van het ontwerp.

Verder zijn duurzame en ecologische materialen gebruikt en de toetreding van daglicht geoptimaliseerd. Dankzij een gecompartimenteerde klimaatinstallatie geschieden de luchtventilatie en verwarming vraaggestuurd, waardoor het energieverbruik wordt geminimaliseerd.

Alle meubelen en zelfs de planten zijn tweedehands, eerstgenoemde objecten zijn afkomstig uit de omgeving en het groen is uit het plantenasiel in Utrecht gehaald. Verder hebben de allereerste stoelen uit de voorloper van het theater een nieuw plekje gekregen in het interieur.

Theaterzaal
In het bestaande deel zijn de theaterfoyer, kantoren, kleedkamers, loges en voorzieningen voor artiesten en personeel ondergebracht. Via de foyer bereiken de bezoekers de theaterzaal, die 366 stoelen bevat. De zaal kan ook worden verkleind voor intiemere voorstellingen met 250 of 150 stoelen; de zaal wordt dan gecompartimenteerd en de toneelopening verkleind. De hangpunten voor licht en geluid zijn eveneens aangepast voor verschillende typen voorstellingen en concerten.

Andere nieuwsberichten

Bewoners, markt en gemeente onderzoeken haalbaarheid Energiepark Leiden

Gisteren, 16:28

Flexibel café-restaurant voor Depot Boijmans van Beuningen

Gisteren, 15:11

UNStudio maakt winnend masterplan voor Korean National Football Centre

Gisteren, 14:34

Voormalige Willem II-kazerne Tilburg wordt woongebied

Gisteren, 11:43

‘Bijdrage gemeente aan stadion Feyenoord onvoldoende onderbouwd’

Gisteren, 17:26

Nieuw onderzoek naar eeuwenoude graven onder Binnenhof

Gisteren, 10:16

Europese Commissie: binnen vier jaar zes keer zoveel waterstof

Gisteren, 09:42

Uitreiking Gulden Feniks 2020 in november

8 juli, 4:37

SER: bouw inzet biomassa voor elektriciteit en warmte af

8 juli, 9:42

Koper nieuwbouw in Amsterdam moet huis zelf bewonen

8 juli, 9:09
Ronnie WeessiesRedacteur
Reynaers B.V.
Jansenbyods
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer (voorheen Alcoa)
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan