Copyright: Corné Bastiaansen
Copyright: Corné Bastiaansen
Copyright: Corné Bastiaansen
Copyright: Rob Acket
Copyright: Rob Acket
Copyright: Rob Acket
Copyright: Rob Acket
Copyright: Corné Bastiaansen
Copyright: Corné Bastiaansen
Copyright: Corné Bastiaansen
Copyright: Rob Acket
Copyright: Rob Acket
Copyright: Rob Acket
Copyright: Rob Acket

Nieuwbouw EMA aan de Zuidas opgeleverd

18 november 2019, 11:48
Afgelopen vrijdag is officieel de nieuwbouw van het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) in Amsterdam opgeleverd. Anderhalf jaar na het slaan van de eerste paal staat het 81 meter hoge nieuw onderkomen van de instelling geheel voltooid op zijn plek aan de Zuidas. De snelle bouwtijd was onderdeel van de deal waarmee het EMA van Londen naar Amsterdam is gelokt.

Het EMA besloot uit de Britse hoofdstad te vertrekken vanwege de op handen zijnde Brexit. Toen de Nederlandse overheid de instelling twee jaar geleden naar Amsterdam haalde, luidde de belofte dat er eind 2019 een nieuw pand zou staan. Het consortium dat verantwoordelijk was voor het ontwerp, de bouw en het onderhoud, kreeg als harde deadline 15 november mee.

Achttien maanden
Het gebouw telt negentien verdiepingen en 39.000 vierkante meter aan vloeroppervlak, met ruimte voor onder meer 1.300 werkplekken en zeven grote vergaderzalen. Waar normaal dubbel zoveel tijd voor dit soort projecten wordt uitgetrokken, moest nu in achttien maanden tijd een gebouw uit de grond worden gestampt. Dat werd dus zoeken naar efficiënte oplossingen.

Allereerst werd het voorlopig ontwerp opgeknipt in verschillende bouwdelen, te weten: kern, gevel en afwerking/inrichting. Op deze manier liepen ontwerpfases van verschillende onderdelen door elkaar. Zo konden de heipalen al de grond in, terwijl op andere onderdelen het definitief ontwerp nog uitgewerkt werd, laat de Bouwcombinatie EMA weten.

Verder is gebruik gemaakt van een aantal tijdbesparende bouwtechnieken, zoals de toepassing van een glijbekisting voor de betonkern. Op deze manier werd in de nazomer van vorig jaar in vijf weken tijd het hoogste punt van 81 meter bereikt.

Bij de afbouw en de installatietechnische en bouwkundige onderdelen is zoveel mogelijk gebruik gemaakt van prefabricage. Vanaf het moment dat een verdieping dicht was, werd begonnen met de afbouw. Ook kreeg het consortium ontheffing om buiten de reguliere werktijden door te werken.

Fokke van Dijk
Het EMA-gebouw is ontworpen door architect Fokke van Dijk van het Rijksvastgoedbedrijf, in samenwerking met MVSA Architects en Fokkema & Partners. Het landschapsontwerp is verzorgd door OKRA Landschapsarchitecten.

Het EMA bewaakt de kwaliteit en veiligheid van geneesmiddelen voor mens en dier in de EU. In de architectuur wordt het karakter van het controle- en kennisinstituut gerepresenteerd in onder meer een heldere uitstraling en een hoge mate van ritmiek. Omdat het EMA ook een publieke organisatie is, wordt met behulp van veel glas de nodige transparantie betracht.

De gevel is opgebouwd uit een raster van aluminium penanten en liggers, die in combinatie met de (specifiek afgestemde) diepte van de ramen bijdragen aan zonwering. Het aluminium is voorzien van een lichte bronzen kleur, de raamkozijnen worden in een donkerder bruin uitgevoerd. Ter afronding van de gevelcompositie zijn de ‘frames’ op de bovenste verdiepingen groter.

Het gebouw is zowel binnen als buiten van groen voorzien. Zo kunnen medewerkers een luchtje scheppen in een daktuin en is het atrium voorzien van beplanting die onder meer bijdraagt aan luchtzuivering. Het groen biedt bovendien een tegenwicht aan de rationele architectuur en verzacht de overgang van buiten naar binnen, zo luidt het achterliggende idee.

BREEAM Excellent
Voor de duurzaamheid krijgt het gebouw een BREEAM Excellent-certificering. Dat is te danken aan de toepassing van duurzame materialen, , stadswarmte, lichtsensoren die aan- en uitgaan bij beweging, individuele warmte- en kouderegeling voor optimaal energiegebruik, een regenton van tweehonderd kuub en nest- en vleermuiskasten.

De Bouwcombinatie EMA bestaat verder uit de hoofdaannemers Dura Vermeer en Heijmans, DGMR, DWA, SDR Elektrotechniek, Van Dorp en Van Rossum Raadgevende Ingenieurs. Tot de verhuizing naar het nieuwe pand is het EMA tijdelijk gehuisvest in het Spark-gebouw in Sloterdijk.

Andere nieuwsberichten

Woningbouwcomplex Ilot Queyries van MVRDV in Bordeaux klaar

2 minuten geleden

Van der Valk-hotel Amsterdam verkozen tot BNA Beste Gebouw van het Jaar

Gisteren, 20:25

Ontwerpstudio Rive Roshan opent de deuren tijdens Glue Amsterdam

Gisteren, 16:15

Architectuur Filmfestival Rotterdam maakt programma bekend

Gisteren, 15:50

Kabinet steekt nog eens 1 miljard in versnelling woningbouw

Gisteren, 11:04

Klimaatrapport: wereld niet groener na coronalockdowns

Gisteren, 10:22

Amsterdam kan druk op stroomnet niet meer zelf oplossen

Gisteren, 09:19

Benoeming nieuwe bouwwethouder Amsterdam uitgesteld

15 september, 2:49

Manifest Nationaal Isolatieprogramma niet ondertekend door Vereniging Eigen Huis

14 september, 10:12

Arcadis: zes biljoen euro nodig voor wereldwijde energietransitie

13 september, 4:16
Ronnie WeessiesRedacteur
KUBUS BV
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen by ODS
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan