Copyright: Corné Bastiaansen
Copyright: Corné Bastiaansen
Copyright: Corné Bastiaansen
Copyright: Rob Acket
Copyright: Rob Acket
Copyright: Rob Acket
Copyright: Rob Acket
Copyright: Corné Bastiaansen
Copyright: Corné Bastiaansen
Copyright: Corné Bastiaansen
Copyright: Rob Acket
Copyright: Rob Acket
Copyright: Rob Acket
Copyright: Rob Acket

Nieuwbouw EMA aan de Zuidas opgeleverd

18 november 2019, 11:48
Afgelopen vrijdag is officieel de nieuwbouw van het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) in Amsterdam opgeleverd. Anderhalf jaar na het slaan van de eerste paal staat het 81 meter hoge nieuw onderkomen van de instelling geheel voltooid op zijn plek aan de Zuidas. De snelle bouwtijd was onderdeel van de deal waarmee het EMA van Londen naar Amsterdam is gelokt.

Het EMA besloot uit de Britse hoofdstad te vertrekken vanwege de op handen zijnde Brexit. Toen de Nederlandse overheid de instelling twee jaar geleden naar Amsterdam haalde, luidde de belofte dat er eind 2019 een nieuw pand zou staan. Het consortium dat verantwoordelijk was voor het ontwerp, de bouw en het onderhoud, kreeg als harde deadline 15 november mee.

Achttien maanden
Het gebouw telt negentien verdiepingen en 39.000 vierkante meter aan vloeroppervlak, met ruimte voor onder meer 1.300 werkplekken en zeven grote vergaderzalen. Waar normaal dubbel zoveel tijd voor dit soort projecten wordt uitgetrokken, moest nu in achttien maanden tijd een gebouw uit de grond worden gestampt. Dat werd dus zoeken naar efficiënte oplossingen.

Allereerst werd het voorlopig ontwerp opgeknipt in verschillende bouwdelen, te weten: kern, gevel en afwerking/inrichting. Op deze manier liepen ontwerpfases van verschillende onderdelen door elkaar. Zo konden de heipalen al de grond in, terwijl op andere onderdelen het definitief ontwerp nog uitgewerkt werd, laat de Bouwcombinatie EMA weten.

Verder is gebruik gemaakt van een aantal tijdbesparende bouwtechnieken, zoals de toepassing van een glijbekisting voor de betonkern. Op deze manier werd in de nazomer van vorig jaar in vijf weken tijd het hoogste punt van 81 meter bereikt.

Bij de afbouw en de installatietechnische en bouwkundige onderdelen is zoveel mogelijk gebruik gemaakt van prefabricage. Vanaf het moment dat een verdieping dicht was, werd begonnen met de afbouw. Ook kreeg het consortium ontheffing om buiten de reguliere werktijden door te werken.

Fokke van Dijk
Het EMA-gebouw is ontworpen door architect Fokke van Dijk van het Rijksvastgoedbedrijf, in samenwerking met MVSA Architects en Fokkema & Partners. Het landschapsontwerp is verzorgd door OKRA Landschapsarchitecten.

Het EMA bewaakt de kwaliteit en veiligheid van geneesmiddelen voor mens en dier in de EU. In de architectuur wordt het karakter van het controle- en kennisinstituut gerepresenteerd in onder meer een heldere uitstraling en een hoge mate van ritmiek. Omdat het EMA ook een publieke organisatie is, wordt met behulp van veel glas de nodige transparantie betracht.

De gevel is opgebouwd uit een raster van aluminium penanten en liggers, die in combinatie met de (specifiek afgestemde) diepte van de ramen bijdragen aan zonwering. Het aluminium is voorzien van een lichte bronzen kleur, de raamkozijnen worden in een donkerder bruin uitgevoerd. Ter afronding van de gevelcompositie zijn de ‘frames’ op de bovenste verdiepingen groter.

Het gebouw is zowel binnen als buiten van groen voorzien. Zo kunnen medewerkers een luchtje scheppen in een daktuin en is het atrium voorzien van beplanting die onder meer bijdraagt aan luchtzuivering. Het groen biedt bovendien een tegenwicht aan de rationele architectuur en verzacht de overgang van buiten naar binnen, zo luidt het achterliggende idee.

BREEAM Excellent
Voor de duurzaamheid krijgt het gebouw een BREEAM Excellent-certificering. Dat is te danken aan de toepassing van duurzame materialen, , stadswarmte, lichtsensoren die aan- en uitgaan bij beweging, individuele warmte- en kouderegeling voor optimaal energiegebruik, een regenton van tweehonderd kuub en nest- en vleermuiskasten.

De Bouwcombinatie EMA bestaat verder uit de hoofdaannemers Dura Vermeer en Heijmans, DGMR, DWA, SDR Elektrotechniek, Van Dorp en Van Rossum Raadgevende Ingenieurs. Tot de verhuizing naar het nieuwe pand is het EMA tijdelijk gehuisvest in het Spark-gebouw in Sloterdijk.

Andere nieuwsberichten

SO-IL ontwerpt installatie als een ‘zwerm’ in Atlanta

Vandaag, 14:29

Ensemble door LEVS aan rand van nieuwe hart Schalkwijk

Vandaag, 13:43

Grafisch ontwerpbureau Thonik realiseert eigen kantoor aan Wibautstraat

Vandaag, 09:15

MeesVisser ontwerpt transparant bedrijfsgebouw in Amsterdam

Gisteren, 12:01

RIVM: scholen kunnen veilig open als ventilatie op orde is

Vandaag, 15:01

Populaties trekkende zoetwatervissen in vijftig jaar met driekwart geslonken

Gisteren, 10:57

WoonPlaza Amsterdam voorlopig dicht vanwege bouwkundige gebreken

Gisteren, 10:43

Koopwoning steeds onbetaalbaarder voor modaal inkomen

6 augustus, 9:47

Beperkte stijging huurprijzen vrije sector in dynamische huurmarkt

5 augustus, 10:48

Coronacrisis leidt tot verschuiving in kantorenmarkt

4 augustus, 11:07
Ronnie WeessiesRedacteur
Reynaers B.V.
Jansenbyods
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan