Copyright: Lucas van der Wee
Copyright: Lucas van der Wee
Copyright: Lucas van der Wee
Copyright: Lucas van der Wee
Copyright: Lucas van der Wee
Copyright: Lucas van der Wee
Copyright: Lucas van der Wee
Copyright: Lucas van der Wee
Copyright: Lucas van der Wee
Copyright: Lucas van der Wee
Copyright: Lucas van der Wee
Copyright: Lucas van der Wee
Copyright: Lucas van der Wee
Copyright: Lucas van der Wee
Oude situatie
Copyright: cepezed
Oude situatie
Copyright: cepezed
Copyright: Lucas van der Wee
Copyright: Lucas van der Wee
Copyright: Lucas van der Wee
Copyright: Lucas van der Wee
Copyright: Lucas van der Wee
Copyright: Lucas van der Wee
Copyright: Lucas van der Wee
Copyright: Lucas van der Wee
Copyright: Lucas van der Wee
Copyright: Lucas van der Wee
Copyright: Lucas van der Wee
Copyright: Lucas van der Wee
Copyright: Lucas van der Wee
Copyright: Lucas van der Wee
Oude situatie
Copyright: cepezed
Oude situatie
Copyright: cepezed

Ook flexplek voor burgemeester in gemeentehuis Woerden

14 juni, 9:39
Woensdag is het vernieuwde gemeentehuis van Woerden en het bijbehorende Regionaal Historisch Centrum Rijnstreek en Lopikerwaard officieel geopend. Naar ontwerp van cepezed en cepezedinterieur is het bestaande onderkomen van de gemeente verbouwd. Geen enkele medewerker heeft er een vaste werkplek, zelfs de burgemeester en wethouders niet.

De huisvesting van de gemeente en het historisch centrum bestond uit drie uit de jaren tachtig van de vorige eeuw stammende geschakelde kantoorblokken. Bij de vernieuwing is het aantal vierkante meters teruggebracht van zo’n 14.000 naar 8.000, dit door verschillende bouwdelen te slopen en in beperkte mate nieuwbouw toe te voegen.

Voor het oude gemeentehuis, dat zich in slechte staat bevond en bepaald niet duurzaam was, is een compact en transparant gebouw teruggekomen. Daarbij is wat betreft het energielabel meer dan zes stappen omhoog gemaakt, van G naar A+++ (het op één na hoogst haalbare). Verder is de werkvloer ingericht op Het Nieuwe Werken, met meer openheid, ruimte en daglicht.

Een belangrijke rol in de verblijfskwaliteit van het gebouw spelen de vides, laat cepezed weten. Niet alleen brengen ze licht, lucht en ruimtelijkheid in het gemeentehuis, ook dragen ze bij aan de visuele interactie tussen de verschillende functies en vloervelden. Daarnaast maken ze integraal deel uit van het klimaatconcept, aldus het Delftse architectenbureau.

Flexibele indeling
De werkvloer heeft een flexibele indeling, met verschillende typen werkplekken die zijn gezoneerd naar gebruik. Niemand heeft nog een eigen werkplek, ook de burgemeester en wethouders niet, meldt cepezed. Veel ruimtes zijn multifunctioneel; de commissiekamers en het bestuurscentrum zijn bijvoorbeeld ook bruikbaar als reguliere vergaderruimten.

Waar de rustige werkplekken aan één gevel van het gebouw liggen, bevinden de samenwerkings- en ontmoetingsplekken zich aan de andere zijde langs een hoge open vide.  Op de eerste verdieping ligt aan deze vide ook het restaurant. Dit heeft een buitenterras op het dak van de voormalige bedrijfshal waarin nu de archieven van het Regionaal Historisch Centrum zijn opgenomen. Het publieksplein met de loketten ligt centraal op de begane grond.  

Qua toon en sfeer is het vernieuwde interieur geënt op het kenmerkende copelandschap van het Groene Hart, waarvan Woerden de hoofdstad is. In de middeleeuwen werd de grondverkaveling geregeld in copen, overeenkomsten waarin de afspraken rondom ontginning werden vastgelegd. De invloed daarvan is nog steeds sterk zichtbaar in het landschap, dat zich kenmerkt door een rijke schakering aan stroken en groentonen.

Het interieur heeft daarnaast verschillende andere elementen die de identiteit van Woerden onderstrepen, aldus cepezed. Zo zijn oude prenten uit het historisch archief sterk vergroot en gebruikt als privacyfolies of behang. De grote kroonluchter in de raadzaal heeft de vorm van de historische Woerdense vestingwallen.

A+++
Qua energielabel heeft het gemeentehuis meer dan zes stappen omhoog gezet, van label G naar A+++ (het op een na hoogst haalbare). Daarvoor is onder meer de gevel hoogisolerend uitgevoerd en is het gebouw toegerust met een warmte-koudeopslag en een groot oppervlak aan zonnepanelen. Ook is het gasloos gemaakt en voorzien van energiezuinige verlichting en klimaatapparatuur met een hoog rendement.

Belangrijk voor de duurzaamheid is verder de circulaire sloop van de verwijderde en gestripte bouwdelen. Alle vrijgekomen materialen zijn streng gescheiden afgevoerd en 98 procent ervan wordt via een gecertificeerd verwerker hergebruikt.

Andere nieuwsberichten

Woongebouw Woldringlocatie in Groningen opgeleverd

3 uur geleden

Lichtgevende dovenetels langs de Traverse Heeswijk-Dinther

Vandaag, 09:46

Mastenbroek presenteert actieplan om stikstofuitstoot te verlagen

Gisteren, 16:20

Johann Eckartz wint Euregionale Architectuur Prijs 2019

Gisteren, 14:42

Laurien Keller partner bij BNLA architecten

2 uur geleden

'Verdrievoudiging openbare toiletten gewenst'

Vandaag, 10:29

'Grote kosten voor gemeenten door PFAS-beleid'

Gisteren, 09:37

Video: masterclass Ben van Berkel in Haarlem

15 november, 3:06

'Huidige PFAS-meting geeft onbetrouwbaar beeld'

15 november, 9:58

Foto's Chinese spektakelarchitectuur gebundeld in boek

14 november, 4:27
Reynaers B.V.
ODS Jansen
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Caparol
Tarkett BV
Kawneer (voorheen Alcoa)
Verosol Nederland B.V.
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
HMB profit locks & tools
Performance in Lighting
Sempergreen
EeStairs | stairs and balustrades
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
AGC Nederland Holding B.V.
Eternit
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
3M NEDERLAND BV
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas B.V.
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Sika Nederland B.V.
Saint-Gobain Building Glass Nederland
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan