Copyright: Lucas van der Wee
Copyright: Lucas van der Wee
Copyright: Lucas van der Wee
Copyright: Lucas van der Wee
Copyright: Lucas van der Wee
Copyright: Lucas van der Wee
Copyright: Lucas van der Wee
Copyright: Lucas van der Wee
Copyright: Lucas van der Wee
Copyright: Lucas van der Wee
Copyright: Lucas van der Wee
Copyright: Lucas van der Wee
Copyright: Lucas van der Wee
Copyright: Lucas van der Wee
Copyright: Lucas van der Wee
Copyright: Lucas van der Wee
Copyright: Lucas van der Wee
Copyright: Lucas van der Wee
Copyright: Lucas van der Wee
Copyright: Lucas van der Wee
Copyright: Lucas van der Wee
Copyright: Lucas van der Wee
Copyright: Lucas van der Wee
Copyright: Lucas van der Wee
Copyright: Lucas van der Wee
Copyright: Lucas van der Wee
Copyright: Lucas van der Wee
Copyright: Lucas van der Wee
Copyright: Lucas van der Wee
Copyright: Lucas van der Wee
Copyright: Lucas van der Wee
Copyright: Lucas van der Wee
Copyright: Lucas van der Wee
Copyright: Lucas van der Wee
Copyright: Lucas van der Wee
Copyright: Lucas van der Wee
Copyright: Lucas van der Wee
Copyright: Lucas van der Wee
Copyright: Lucas van der Wee
Copyright: Lucas van der Wee
Copyright: Lucas van der Wee
Copyright: Lucas van der Wee

Grachtenpand verbouwd met Japans minimalisme als inspiratie

4 april 2023, 14:14
Naar ontwerp van cepezedinterieur is een achttiende-eeuws grachtenpand in Amsterdam verbouwd en voorzien van een nieuw interieur. Inspiratiebron voor het ontwerp van de woning met werkruimte op de begane grond is Japans minimalisme, meldt het bureau. Bestaande elementen, zoals ramen, balken en spanten, zijn strikt gescheiden van het nieuwe interieur.

De opdrachtgever vroeg om een totaalontwerp voor de werkruimte op de begane grond en de bovenwoning, van de renovatie en verbouwing tot aan de meubilering en styling. Dit bood de mogelijkheid om inrichtingselementen en nieuwe installaties optimaal in elkaar te passen en zo ruimte te sparen, meldt cepezedinterieur.

Tot de ingrepen die aan het pand zijn gedaan, behoort het verwijderen van alle tussenwanden en verlaagde plafonds te verwijderden, ontstaan lange zichtlijnen van voor naar achter. Met het oog op maximaal doorzicht en optimale daglichtinval zijn nieuwe balustrades en tussendeuren van glas toegepast.

Eikenfineer
De meeste nieuwe interieurelementen, waaronder het trappenhuis die van de tweede verdieping naar de zolder loopt, zijn afgewerkt met eikenfineer. Daarnaast vormen witte oppervlakken een terugkeren element. Nieuwe volumes zijn aan de onderkant afgewerkt met een smalle, zwarte staalstrip, zodat ze optisch loskomen van de structuur van de woning. Glazen panelen zijn gevat in zwartstalen profielen. Zo blijft de oorspronkelijke basisconstructie van het huis duidelijk zichtbaar, verklaart cepezedinterieur. Balken, spanten en kozijnen zijn witgelakt en tonen sporen van de tijd, butsen en scheuren zijn niet weggewerkt.

Toevoegingen zijn ter plekke opgebouwd uit prefab-onderdelen, die niet meer hoefden te worden afgewerkt. De grootte van de onderdelen werd bepaald door de maat van het trapgat en de ramen, soms pasten ze er precies doorheen. Het fineer is extra dik, zodat hoeken tegen een stootje kunnen en het lang mooi blijft. Vloerverwarming, dubbelglas, de warmteterugwinninginstallatie en de geïsoleerde kap, gevels en begane grond maken het huis up-to-date wat betreft comfort en energieverbruik, aldus cepezedinterieur.

Voormalige steeg bij de woning getrokken
De werkruimte op de begane grond is ruim opgezet en multifunctioneel. Door de met glas overdekte voormalige steeg bij de werkruimte te trekken, valt ook hier veel daglicht binnen. In de wand aan de achterzijde zijn technische en sanitaire functies verstopt. Hetzelfde geldt voor de wand langs de trap, die tevens fungeert als kast. De schuifdeur naar de gang is weggewerkt met een stalen wand, die bekleed is met matzwart HPL.

Op de eerste verdieping liggen aan de voor- en achterzijde twee slaapkamers, met ertussen een badkamer die vanuit beide slaapkamers direct bereikbaar is. De badkamer is aan de slaapkamerzijde afgewerkt met eikenfineer. De inbouwkasten in de slaapkamers zijn zo geplaatst dat er een mooi contrast ontstaat tussen de geleefde spanten en de nieuwe kastdeuren, meldt cepezedinterieur.

Van de eerste naar de tweede verdieping loopt een monumentale houten trap, die is geschuurd en gelakt. De opening naar de trap heeft een klassieke omlijsting, opgenomen in een eikenfineer wand.

Trappenhuismeubel
Op de tweede verdieping zijn de keuken en de zithoek te vinden. Het trappenhuismeubel verdeelt de open verdieping in een zithoek en een keuken, zonder dat dit afbreuk doet aan de ruimtelijkheid. Aan de ene zijde loopt de vloer door, aan de andere zijde schermt een binnenraam de zithoek af. Het daglicht valt langs alle kanten om het trappenhuismeubel heen, waardoor het zich nog nadrukkelijker manifesteert als kern van de woning. Behalve beide trappen bevindt zich in deze kern een toilet.

Cepezedinterieur beschouwt de nieuwe trap tussen de tweede verdieping en zolder als het kunststuk van de woning. Bijzonder aan de trap is dat hij aan de boven- en onderkant is afgewerkt met eikenhout. Het levert een Escheriaans beeld op waarin richtingen vervloeien en eindes een begin zijn. De trappen zijn zorgvuldig afgewerkt; de nerven van hout lopen door over de rand van elke trede. Een smalle leuning van zwart gecoat staal steekt bijna recht omhoog langs het spilpunt van de trap, om de wanden niet te onderbreken.

Hoofdslaapkamer
Op de derde verdieping is de hoofdslaapkamer te vinden, die overloopt in een ruime badkamer aan de achterzijde. De badkamer is uitgerust met een stoomdouche, Japans bad en een bedbankje. Schuifpanelen van aluminium lamellen met houtfineer en matglas waarborgen de privacy en filteren de lichtinval. De leidingen zijn netjes weggewerkt terwijl de spanten zichtbaar zijn.

De materiaalkeuze is in de eerste plaats afgestemd op de functie: waterbestendige solid surfaces in de badkamer, houtfineer elders. Omwille van het visuele effect op de ruimtelijkheid is hier soms van afgeweken. Zo gaat het witte oppervlak van de inloopkast naadloos over in het dressoir van de slaapkamer. Het eikenfineer van de trapkern loop hier over in een vrijstaande wand waar de gehele klimaatinstallatie achter is weggewerkt.

Zolder
De zolder is ingericht voor ontspanning. Onder de nok ligt een sportruimte, die de bewoners direct binnenwandelt vanaf de trap. De nieuwe glazen scheidingswand voert naar een intieme dakpatio onder de kap die tevens een opbergruimte bevat.
Toon alles

Andere nieuwsberichten

Woontoren voor starters op de Zuidas klaar

Gisteren, 17:09

Team diederendirrix verbouwt Stadsschouwburg Nijmegen

Gisteren, 14:41

Drie nieuwe partners bij Braaksma & Roos Architectenbureau

Gisteren, 13:53

Stedelijk Gymnasium Haarlem verbouwd en uitgebreid door Brique architecten

Gisteren, 12:04

Hoogste aantal hypotheekaanvragen starters sinds 2020

Gisteren, 15:57

Brancheorganisaties willen kortere bezwaarprocedures woningbouw

Gisteren, 10:35

ING verwacht snellere stabilisatie prijzen commercieel vastgoed

Gisteren, 09:27

Kanshebbers voor de Circular Awards 2024 bekend

28 februari, 10:25

Europarlement stemt in met Europese natuurherstelwet

28 februari, 9:58

Wassenaar stemt ondanks protesten voor woningbouw op ANWB-terrein

28 februari, 9:13
Ronnie WeessiesRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan