Copyright: Lucas van der Wee | cepezed
Copyright: Lucas van der Wee | cepezed
Copyright: Lucas van der Wee | cepezed
Copyright: Lucas van der Wee | cepezed
Copyright: Lucas van der Wee | cepezed
Copyright: Lucas van der Wee | cepezed
Copyright: Lucas van der Wee | cepezed
Copyright: Lucas van der Wee | cepezed
Copyright: Lucas van der Wee | cepezed
Copyright: Lucas van der Wee | cepezed
Copyright: Lucas van der Wee | cepezed
Copyright: Lucas van der Wee | cepezed
Copyright: Lucas van der Wee | cepezed
Copyright: Lucas van der Wee | cepezed
Copyright: Lucas van der Wee | cepezed
Copyright: Lucas van der Wee | cepezed
Copyright: Lucas van der Wee | cepezed
Copyright: Lucas van der Wee | cepezed
Copyright: Lucas van der Wee | cepezed
Copyright: Lucas van der Wee | cepezed
Copyright: Lucas van der Wee | cepezed
Copyright: Lucas van der Wee | cepezed
Copyright: Lucas van der Wee | cepezed
Copyright: Lucas van der Wee | cepezed
Copyright: Lucas van der Wee | cepezed
Copyright: Lucas van der Wee | cepezed
Copyright: Lucas van der Wee | cepezed
Copyright: Lucas van der Wee | cepezed

Nieuwe Meldkamer Oost-Nederland in gebruik genomen

24 maart 2023, 16:11
Deze week is in Apeldoorn de nieuwe Meldkamer Oost-Nederland (MK ON) in gebruik genomen. Het gebouw, dat is ontworpen door cepezed, bestaat uit twee dwars op elkaar geplaatste volumes met een cortenstalen gevel. De kleuren van het interieur refereren aan die van de nabijgelegen Veluwe.

In de MN ON beantwoorden zo’n vijftig medewerkers van de politie, brandweer en ambulance de hulpoproepen die via 112 binnenkomen. Tezamen bestrijken ze een verzorgingsgebied van 3,2 miljoen inwoners. Het ‘command and control centre’ zit in de laagbouw, het hoge volume herbergt kantoren en overlegplekken. De entree bevindt zich onder een van de overstekken.

Dankzij de vele ramen en de grote vide is het interieur ruim voorzien van daglicht. De kopgevels van de hoogbouw zijn compleet van glas waardoor het daglicht diep in de kantoor- en vergaderruimtes valt. Daglicht in een command and control centre is ongebruikelijker, omdat het voor een centralist belangrijk is ten alle tijden goed zicht te hebben op zijn computerscherm. Door zorgvuldig geplaatste lamellen en daklichten kon het toch. Ook het kunstlicht is afgestemd op de 24-uurswerkomgeving; de biodynamische verlichting volgt het dagritme van de centralisten en houdt ze alert.

Grote open werkvloer
Het is belangrijk dat de centralisten van de drie diensten elkaar goed kunnen zien. Het command and control centre heeft daarom een grote open werkvloer van 690 vierkante meter, zonder kolommen. Elke hulpdienst koos een eigen opstelling, die in een sporthal is getest met mock-ups. Zo geven de centralisten van de politie de voorkeur aan een eiland met twee rijen bureaus tegenover elkaar, terwijl de centralisten van de brandweer en die van de ambulancezorg liever rug aan rug werken. De officieren van de drie diensten zitten juist wel bij elkaar, zodat de lijnen kort zijn.

Voor de akoestiek is onder meer gebruik gemaakt van een 32 meter brede wand met perforaties in een bomenpatroon. In geval van grootschalige calamiteiten kan de werkvloer worden opgeschaald door de aangrenzende ruimtes erbij te trekken. Een speciale stilteruimte met een Frans balkon biedt soelaas bij een stressvolle situatie.

Terrein
Op het terrein, ontworpen door BoschSlabbers, is genoeg ruimte om te parkeren op het maaiveld. Waar mogelijk is halfverharding toegepast en boven de fietsenstalling is een overkapping gemaakt van pv-panelen. Deze extra panelen zijn nodig door de grote energievraag van alle noodzakelijke techniek en apparatuur. Ze liggen ook op alle daken van het gebouw die zonlicht vangen, en genereren samen genoeg energie voor een bijna energieneutraal gebouw.

De meer schaduwrijke daken zijn bedekt met sedum. Dat levert een aangenaam beeld op vanuit de hoger gelegen kantoren, vergroot de mogelijkheid om hemelwater vast te houden en draagt bij aan de biodiversiteit, verklaart cepezed. Een wal naast het gebouw houdt voorbij rijdende auto’s uit het zicht en garandeert de veiligheid, zonder dat het geheel oogt als een fort.

Ontwerp- en bouwteam
Het ontwerp is van cepezed in samenwerking met ingenieursbureau Nelissen, IMd raadgevende ingenieurs en Bosch Slabbers landschapsarchitecten. Robert Jan Vos heeft het lichtontwerp gemaakt en de vaste en losse inrichting is ontworpen door cepezedinterieur. Friso Bouwgroep is de hoofdaannemer en Lammerink de installateur.

Andere nieuwsberichten

Rob Moritz treedt terug als directeur 19 het atelier

Gisteren, 15:55

Eerste editie van Tilburg Architectuurprijs gelanceerd

Gisteren, 14:39

Studio Larkemika transformeert militair gebouw tot woongebouw

Gisteren, 10:57

Metamorfose naar een bioscoop met brasserie door Studio Modijefsky

19 februari, 4:11

Toezichthouder wil meer oog voor veiligheid bij energietransitie

Gisteren, 15:20

Rijk houdt informatiesessies over bouw nieuwe kerncentrales

Gisteren, 09:39

Veel geldverstrekkers verhogen de hypotheekrente weer

19 februari, 3:28

Raad Rotterdam wil helderheid over al jaren braakliggend pretpark

19 februari, 12:03

Omgevingswet levert ondanks zorgen nog geen grote problemen op

19 februari, 9:31

Provincies klagen over lage rijksbedragen voor landelijk gebied

16 februari, 4:23
Ronnie WeessiesRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan