Copyright: cepezed
Copyright: cepezed
Copyright: cepezed
Copyright: cepezed
Copyright: cepezed
Copyright: cepezed
Copyright: cepezed
Copyright: cepezed
Copyright: cepezed
Copyright: cepezed

Kantoorgebouw Westraven aan vooravond nieuwe verbouwing

22 januari, 17:03
Kantoorgebouw Westraven in Utrecht staat aan de vooravond van een nieuwe verbouwing. Een samenwerkingsverband met onder meer cepezed en Hollandse Nieuwe heeft de tender voor het ontwerp gewonnen. Meest in het oog springende ingreep is het verbinden van de serres van de kantoorvleugels aan de waterzijde, onder meer door houten paviljoens toe te voegen.

Zeventien jaar nadat cepezed het uit 1974 stammende kantoor van Rijkswaterstaat langs het Amsterdam-Rijnkanaal verbouwde en uitbreidde, is het complex aan vernieuwing toe. De uitbreiding in 2007 bestond uit de toevoeging van twee vleugels aan weerszijde van de toren. Toren en vleugels waren gekoppeld door een binnentuin langs de waterzijde en een entreestraat aan de andere kant.

Capaciteit vergroot
Bij de nieuwe verbouwing dient met name de capaciteit van de voorzieningen als het restaurant en vergaderplekken te worden vergroot. Daarnaast krijgen zowel het werkconcept, de bestaande duurzaamheidsmaatregelen en de beveiliging een upgrade.

Om meer ruimte te creëren voor het restaurantgedeelte en vergaderplekken, worden vooral de serres van beide vleugels aan de kant van het kanaal aangepakt. Een deel van de binnentuin tussen de toren en laagbouw wordt bij de begane grond getrokken. Twee houten paviljoens vormen de schakel tussen de beide serres en het nieuwe hart van de begane grond.

Op deze wijze wil cepezed een aantrekkelijker en multifunctioneel entreegebied met verschillende sferen en een betere relatie met het water creëren. Er wordt niet gesloopt, vertelt architect Ronald Schleurholts. “De nieuwbouw is twintig jaar geleden ontworpen als een flexibel bouwpakket dat we ook op een andere manier kunnen monteren. En dat gaan we nu doen.”

Bepaalde delen van de nieuwbouw worden gedemonteerd om elders weer te worden opgebouwd, terwijl de huidige gevels langs de binnentuin worden hergebruikt als de nieuwe gevels van het uitgebreide restaurant. De houten paviljoens die de opgeknipte bouwdelen gaan verbinden, worden gerealiseerd van hout en andere biobased materialen.

Meer mensen werken in het gebouw
De capaciteitsvergroting is nodig omdat er inmiddels flink meer mensen in het gebouw werken dan bij de verbouwing en uitbreiding in 2007 was voorzien. De opdrachtgever denkt dit grotendeels met een update van het toenmalige werkconcept van het Rijk te kunnen oplossen. Wel is duidelijk dat het restaurant groter moet en dat er meer vergaderplekken nodig zijn. Verder wil de opdrachtgever een interieur dat meer de identiteit van Rijkswaterstaat uitstraalt. Hollandse Nieuwe verzorgt het bijbehorend ontwerp.

Het complex ondergaat eveneens een energetische upgrade. De tl-verlichting wordt vervangen door LED-verlichting, installaties worden verbeterd en de bestaande warmtekoude-installatie krijgt een opwaardering volgens hedendaagse eisen. Ook het water van het Amsterdam-Rijnkanaal gaat benut worden voor het verwarmen en koelen.

Aan de gevels hoeft vrijwel niets te gebeuren, meldt Schleurholts, die eveneens meedeelt dat bouwkundige problemen uit het verleden (zoals de beruchte ‘trillingen’, die werden veroorzaakt door een glazenwasinstallatie) niet meer aan de orde zijn.

Team
Het team dat de tender won, bestaat naast cepezed, cepezedinterieur en Hollandse Nieuwe uit Moss, DGMR, Nelissen ingenieursbureau, Pieters Bouwtechniek en ingenieursbureau Multical. Deze partijen starten binnenkort met het voorlopig ontwerp.

Westraven is onderscheiden met verschillende prijzen, waaronder de Daylight Award 2008 en de Nederlandse Bouwprijs 2009.

Andere nieuwsberichten

Houten Makers’ KUbe van BIG is “onderwijs gestold in een gebouwde vorm”

4 uur geleden

Den Haag deelt ontwikkelvisie voor gebied rond centraal station

Vandaag, 14:50

DGBC publiceert whitepaper circulair ontwerpen op CO2-uitstoot

Vandaag, 13:49

NOAHH presenteert opgeleverde Villa Vaartjes in Almere Oosterwold

Vandaag, 13:19

ASML wil grote vestiging op Brainport Industries Campus

Vandaag, 11:34

Organisaties werken aan praktijktoets aangescherpte MPG-eisen

Gisteren, 14:27

IMF-bestuurder dringt aan op verdere afbouw hypotheekrenteaftrek

Gisteren, 13:36

DNB: verduurzaming woningen blijft achter, maar geld geen probleem

Gisteren, 10:01

Amsterdam gaat meer woningen voor ouderen geschikt maken

19 april, 1:49

FNV: minister moet ingrijpen na censuur door bestuur TU Delft

19 april, 12:12
Ronnie WeessiesRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan