Copyright: Lucas van der Wee
Copyright: Lucas van der Wee
Copyright: Lucas van der Wee
Copyright: Lucas van der Wee
Copyright: Lucas van der Wee
Copyright: Lucas van der Wee
Copyright: Lucas van der Wee
Copyright: Lucas van der Wee
Copyright: Lucas van der Wee
Copyright: Lucas van der Wee
Copyright: Lucas van der Wee
Copyright: Lucas van der Wee
Copyright: cepezed
Copyright: cepezed
Copyright: cepezed
Copyright: cepezed
Copyright: cepezed
Copyright: cepezed
Copyright: cepezed
Copyright: cepezed
Copyright: Lucas van der Wee
Copyright: Lucas van der Wee
Copyright: Lucas van der Wee
Copyright: Lucas van der Wee
Copyright: Lucas van der Wee
Copyright: Lucas van der Wee
Copyright: Lucas van der Wee
Copyright: Lucas van der Wee
Copyright: Lucas van der Wee
Copyright: Lucas van der Wee
Copyright: Lucas van der Wee
Copyright: Lucas van der Wee
Copyright: cepezed
Copyright: cepezed
Copyright: cepezed
Copyright: cepezed
Copyright: cepezed
Copyright: cepezed
Copyright: cepezed
Copyright: cepezed

Fusiegemeente West Betuwe neemt intrek in verbouwd gemeentehuis

16 februari, 14:30
De Gelderse fusiegemeente West-Betuwe heeft zijn intrek genomen in het verbouwde voormalige gemeentehuis van Geldermalsen. Naar ontwerp van cepezed zijn twee bestaande bouwdelen van het complex gerenoveerd en heeft een ander bouwdeel plaatsgemaakt voor nieuwbouw. In het nieuwe deel bevinden zich onder meer de publieksentree en de raadzaal.

Het bestaande gemeentehuis was een cluster van bouwdelen uit 1984, 1996 en 2010, gelegen rond een patio. Het was een donker, tamelijk labyrintisch gebouw, waarvan de akoestiek te wensen overliet, meldt cepezed. Door een bouwdeel te slopen en het gebouw anders te organiseren verbeterde de routing en kreeg de omringende tuin meer body.

Door het nieuwe bouwdeel te realiseren van hout en glas en niet direct aan te sluiten op het oude gebouw (tussen de houten bouwdelen en de bestaande bouw en boven nieuwe trappen zitten daklichten), is het herkenbaar als een latere toevoeging. Tegelijkertijd hebben nieuwe ingrepen een terughoudend karakter, zodat het bestaande gebouw zijn zeggingskracht niet verliest.

Prominente horizontale lijn
De nieuwbouw bouwdeel is ingepast tussen de bestaande bouw, de vijver en enkele monumentale bomen. Het bouwdeel kenmerkt zich door de prominente horizontale lijn van de luifel en glazen geveldelen, waardoor het oogt als een paviljoen. De luifel versterkt de eenduidige uitstraling, biedt bescherming tegen de zon en verzacht de overgang tussen binnen en buiten.

Behalve de entree bevinden zich de publieksbalie, spreekkamers, wachtruimte en raadszaal in het nieuwe bouwdeel. De raadszaal is een multifunctionele ruimte, waar ook voor vergaderingen, evenementen, concerten, lezingen en huwelijksvoltrekkingen kunnen plaatsvinden. De hal biedt toegang tot de voorrondezalen, die in de oudbouw zijn ondergebracht.

De nieuwbouw is uitgevoerd als een prefab-constructie van hout. De gevelkolommen volgen de ritmiek van de glazen gevelpanelen. Een stalen voet ontkoppelt ze op vloerniveau. Dit vergemakkelijkt het onderhoud en maakt de verbinding net iets eleganter, stelt cepezed. Bovendien is zo’n stalen voet minder kwetsbaar voor vocht en vervuiling. De twee nieuwe bouwdelen kunnen vanwege het ontwerp met prefab-elementen in principe ook weer gedemonteerd en hergebruikt worden, mocht de toekomst daar om vragen.

Een andere ingreep die cepezed deed, was het overdekken van de bestaande patio in het hart van het gebouw. Dit is nu een ‘ontmoetingsplein’ met werkplekken, een koffiebar en een keuken. Ook de patio heeft een houten prefab-constructie.

Meubilair
Bestaand meubilair is zoveel mogelijk hergebruikt en opnieuw gestoffeerd. De nieuwe, houten meubels die cepezedinterieur speciaal voor het project ontwierp, zijn als het even kan toegesneden op meerdere functies. Zo zijn de wandelementen in de raadszaal tegelijkertijd een bank voor publiek, kast en scherm. Naast deze elementen ontwierp cepezedinterieur losse meubels voor de raadszaal. De tafels zijn schakelbaar, zodat ze in een kring, maar ook in een groot vlak of kleinere groepjes geplaatst kunnen worden.

In de houten prefab-dakelementen is verlichting verwerkt, tussen de ribben van de elementen werd akoestische absorptie in hout aangebracht. Het bestaande gebouw is deels wit geschilderd, met organiserende houten panelen en enkele vilten wanden in kamers en belcellen. Nieuwe ruimtes zijn terughoudend gematerialiseerd met een lichtgrijze keramische vloer, houten constructies, meubels en kasten en antracietkleurig vilt waar de akoestiek daarom vraagt. Ook de beplating van stalen binnenpuien en stootvlakken meubels zijn antraciet.

De drie kleuren uit het gemeentelogo, rood, blauw en groen, keren in het interieur terug als accentkleur: de drie delen voor burgerzaken, ambtenaren en raad kregen elk een herkenbare, eigen kleur. Een speciaal onderdeel van het interieurontwerp was de inventarisatie van het kunstbezit van de in 2019 gefuseerde gemeente. Uit een veelheid van kunstobjecten is een keuze gemaakt, uitgaande van de plek waar het betreffende werk het meest tot zijn recht komt.

Andere nieuwsberichten

Acht lessen rond de renovatie van sociale woningbouw

12 april, 9:00

Team van vijf architectenbureaus maakt winnend ontwerp voor Havenstraat Amsterdam

11 april, 5:38

ING Research verwacht krimp in bouwsector, woningmarkt trekt aan

11 april, 2:59

Boijmans weer even open tijdens Rotterdam Architectuur Maand

11 april, 12:23

Instanties gaan samenwerken bij aanpak woningen aardbevingsgebied

11 april, 4:37

Schuilkerk Ons’ Lieve Heer op Solder is Europees erfgoed

11 april, 3:39

Gemeente Den Haag maakt afspraken voor verduurzaming

11 april, 10:01

Vrees in Zuid-Holland dat De Jonge regie op woningbouw overneemt

10 april, 4:17

Huren mogen niet harder stijgen dan loon óf inflatie plus procent

10 april, 9:40

Inschrijving projecten voor Glas Award 2025 geopend

9 april, 4:37
Ronnie WeessiesRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan