Copyright: Mark Verwey Photography
Copyright: Mark Verwey Photography
Copyright: Mark Verwey Photography
Copyright: Mark Verwey Photography
Copyright: Mark Verwey Photography
Copyright: Mark Verwey Photography
Copyright: Mark Verwey Photography
Copyright: Mark Verwey Photography
Copyright: Mark Verwey Photography
Copyright: Mark Verwey Photography
Copyright: Mark Verwey Photography
Copyright: Mark Verwey Photography
Copyright: Mark Verwey Photography
Copyright: Mark Verwey Photography
Copyright: Mark Verwey Photography
Copyright: Mark Verwey Photography
Copyright: Mark Verwey Photography
Copyright: Mark Verwey Photography
Copyright: Mark Verwey Photography
Copyright: Mark Verwey Photography
Copyright: Mark Verwey Photography
Copyright: Mark Verwey Photography
Copyright: Mark Verwey Photography
Copyright: Mark Verwey Photography
Copyright: Mark Verwey Photography
Copyright: Mark Verwey Photography
Copyright: Mark Verwey Photography
Copyright: Mark Verwey Photography
Locals, concept
Copyright: MxM
Copyright: MxM
Copyright: MxM
Plattegrond
Copyright: MxM
Situatie
Copyright: MxM
Copyright: Mark Verwey Photography
Copyright: Mark Verwey Photography
Copyright: Mark Verwey Photography
Copyright: Mark Verwey Photography
Copyright: Mark Verwey Photography
Copyright: Mark Verwey Photography
Copyright: Mark Verwey Photography
Copyright: Mark Verwey Photography
Copyright: Mark Verwey Photography
Copyright: Mark Verwey Photography
Copyright: Mark Verwey Photography
Copyright: Mark Verwey Photography
Copyright: Mark Verwey Photography
Copyright: Mark Verwey Photography
Copyright: Mark Verwey Photography
Copyright: Mark Verwey Photography
Copyright: Mark Verwey Photography
Copyright: Mark Verwey Photography
Copyright: Mark Verwey Photography
Copyright: Mark Verwey Photography
Copyright: Mark Verwey Photography
Copyright: Mark Verwey Photography
Copyright: Mark Verwey Photography
Copyright: Mark Verwey Photography
Copyright: Mark Verwey Photography
Copyright: Mark Verwey Photography
Copyright: Mark Verwey Photography
Copyright: Mark Verwey Photography
Locals, concept
Copyright: MxM
Copyright: MxM
Copyright: MxM
Plattegrond
Copyright: MxM
Situatie
Copyright: MxM

Restaurant als blikvanger en schakel tussen dorp en rivier

20 juni 2023, 16:27
Op een scharnierpunt van de vernieuwde haven, het opnieuw aangelegde park aan de Linge en het dorpscentrum van Geldermalsen ligt het nieuwe restaurant Locals. Het jonge architectenbureau MxM ontwierp zowel het gebouw als het interieur, waarbij het geometrie en organische vormen combineert.

Bureau MxM, opgericht door de twee jonge architecten en tweelingzussen Mariëtte en Marissa van de Water, heeft een opvallend gebouw geplaatst in een omgeving waar traditionele architectuur overheerst. Als blikvanger vormt het gebouw bovendien de schakel tussen het dorp en de rivier, een toeristische trekpleister waar Geldermalsen toch met de rug naartoe lag.

Verbinding
Het gebouwconcept is gebaseerd op twee stedenbouwkundige assen, die beide zijn gericht op het maken van verbinding met de Linge, legt MxM uit. De ene as is een doorkijk vanuit het dorpscentrum naar de waterkant en de rivier. De andere as is een boulevard langs de haven, die doorloopt naar de Heemtuin. Aan het kruispunt van deze assen ligt Locals.

In het gebouwontwerp brengen de architecten de verschillende gebieden – centrum, haven en park – bij elkaar. Een groene as, die zich strekt over de gevel en het dak, maar ook herkenbaar is in het interieur, zoekt de verbinding met het park. De gevelpunten zijn iets opgetild, als een gebaar naar de omgeving en door de zorgvuldige positie van de vliesgevels ontstaat een verbinding van het interieur met het park en de haven.

Meandering
De meanderende gang van de Linge heeft MxM geïnspireerd tot een tweede, houten gevel. Niet alleen geven de latten uit fraké met hun warme uitstraling en organische contour tegenwicht aan het harde glas en de geometrie, ook fungeren ze als zonwering en kadrering van het uitzicht.

Het interieurontwerp is afgestemd op de architectuur, vertellen de architecten. Met het gekozen kleurenpalet en het gebruik van natuurlijke materialen hebben ze gestreefd naar een warme en eigentijdse uitstraling. Installaties zijn zoveel mogelijk uit het zicht toegepast; de zichtbare elementen ervan zijn zwart uitgevoerd om de blikken niet af te leiden van het uitzicht en het golvende lijnenspel.

De Linge keert ook in het interieur terug middels subtiele verwijzingen, zoals in decoratieve neonverlichting. De groene as, die ook door het interieur loopt, en de gebouwvorm hebben de plattegrond van de horecaruimte mede bepaald; het heeft geresulteerd in een vanzelfsprekende zonering en mooie ‘flow’ binnen de ruimte, aldus MxM.

Duurzaam en demontabel
De groene elementen in de gevel en het groendak zijn niet alleen een esthetische keuze; de beplanting draagt bij aan waterretentie en bevordering van gevarieerde flora en fauna. Het gebouw is demontabel: zowel de goed geïsoleerde wanden, de vliesgevel als de stalen en de houten constructie zijn losmaakbaar.

Bij de gevel zijn bijvoorbeeld de houten latten door middel van een aluminium kliksysteem bevestigd, zonder zichtbare bevestigingsmiddelen of permanente beschadigingen. Voorts is de horecagelegenheid uitgerust met een warmtepomp en zonnepanelen. Installaties zijn uit het zicht weggewerkt in een ‘verborgen’ buitenruimte aan het gebouw.

Lokaal, digitaal en prefab
MxM vertelt dat het project in bouwteam is uitgevoerd, in samenwerking met veelal lokale bedrijven. Bouwbedrijf van Maren & van Doorn (VMVD) trad op als aannemer. Vanwege de complexiteit van het gebouw zijn alle aspecten in detail in 3D uitgewerkt met behulp van BIM.  Een belangrijk aspect van de bouwstrategie was voorts om waar mogelijk prefab bouwdelen te gebruiken.

De keuze voor lokale bedrijven, de inzet van BIM en het gebruik van prefab bouwdelen hebben volgens het architectenbureau bijgedragen aan een efficiënt en succesvol bouwproces. “Het heeft niet alleen geleid tot een snellere bouwtijd, maar ook tot een hoge kwaliteit van de uitvoering”, aldus de zussen Van de Water.

Andere nieuwsberichten

Woontoren Nova in De Binckhorst rondt de transformatie Maanplein af

Gisteren, 16:50

Stadsbestuur Rotterdam stuurt nieuwe plannen Feyenoord City naar gemeenteraad

Gisteren, 16:14

‘Stoere dame op hoge hakken’ model voor gevel pand P.C. Hooftstraat

Gisteren, 14:01

Basisschool in Groningse Engelbert ontworpen als 'dorp voor kinderen'

Gisteren, 13:08

Gelderland steekt 17 miljoen in verbeteren leefbaarheid dorpen

Gisteren, 15:27

TU Delft heeft spijt van actie tegen journalistiek platform

Gisteren, 09:21

Renovatiekosten Binnenhof lopen op naar circa 2 miljard

16 april, 4:48

Commissie vindt kabinetsplannen voor landelijk gebied onvoldoende

16 april, 3:10

Gasthuiskwartier Den Bosch nadert voltooiing met bouwstart fase vier

16 april, 2:20

Kabinet trekt 11 miljoen euro extra uit voor bibliotheken

15 april, 4:49
Robert MuisRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan