Copyright: Hollandse Nieuwe
Copyright: Hollandse Nieuwe
Copyright: Hollandse Nieuwe
Copyright: Hollandse Nieuwe
Copyright: Hollandse Nieuwe
Copyright: Hollandse Nieuwe
Copyright: Hollandse Nieuwe
Copyright: Hollandse Nieuwe
Copyright: Hollandse Nieuwe
Copyright: Hollandse Nieuwe
Copyright: Hollandse Nieuwe
Copyright: Hollandse Nieuwe
Copyright: Hollandse Nieuwe
Copyright: Hollandse Nieuwe
Copyright: Hollandse Nieuwe
Copyright: Hollandse Nieuwe
Copyright: Hollandse Nieuwe
Copyright: Hollandse Nieuwe
Copyright: Hollandse Nieuwe
Copyright: Hollandse Nieuwe
Copyright: Hollandse Nieuwe
Copyright: Hollandse Nieuwe
Copyright: Hollandse Nieuwe
Copyright: Hollandse Nieuwe
Copyright: Hollandse Nieuwe
Copyright: Hollandse Nieuwe
Copyright: Hollandse Nieuwe
Copyright: Hollandse Nieuwe
Copyright: Hollandse Nieuwe
Copyright: Hollandse Nieuwe
Copyright: Hollandse Nieuwe
Copyright: Hollandse Nieuwe
Copyright: Hollandse Nieuwe
Copyright: Hollandse Nieuwe
Copyright: Hollandse Nieuwe
Copyright: Hollandse Nieuwe

Hollandse Nieuwe schept ruimtelijke en gastvrije hub voor bedrijfsverzamelgebouw

22 februari 2023, 16:51
Hollandse Nieuwe kreeg eind 2020 van Propertize de opdracht een ontwerp te maken voor de renovatie van de entreehal en het grand café van een bedrijfsverzamelgebouw in de nieuwe Utrechtse wijk Merwede. De opgave was om de open begane grond om te vormen tot een bruisende ontmoetingsplek voor zowel de huurders als mensen die in de omgeving werken. Het project betrof 3000 m2 vloeroppervlakte. De ruimte is onlangs opnieuw in gebruik genomen.

De begane grond van het complex, met de entree aan Winthontlaan, had de kenmerken om een inspirerende ruimte te zijn, vertelt Hollandse Nieuwe. De ruimte is weids en open en heeft een groot atriumraam boven een podium. De materialisatie en logistieke indeling ondermijnden echter de mogelijkheden voor ruimtelijkheid.

Herindeling
Met het nieuwe ontwerp heeft het interieurbureau dan ook vooral ingezet op het verplaatsen en opschalen van de bestaande logistiek en functies, legt Hollandse Nieuwe uit. Het bureau heeft de ontvangstruimte gecombineerd met de espressobar en die gezamenlijk verplaatst naar de hoofdentree.

Deze combinatie en verplaatsing resulteren in overzicht over de gehele begane grond en creëren tevens een beleving van gastvrijheid bij het betreden van het gebouw. Bovendien schiep de nieuwe situatie mogelijkheden om informele wachtruimten met zicht naar buiten te realiseren.

Hergebruik
Tegelijkertijd werd door de verplaatsing van de ontvangstruimte de bestaande werklounge een toegankelijkere, lichtere en comfortabelere ruimte. Dit gebied heeft het bureau vervolgens ingericht met een samenstelling van bestaande meubels en verlichting.

“Creatief hergebruik speelde een grote rol in het ontwerpproces”, vertelt Hollandse Nieuwe. “De inventaris van bestaand meubilair en architectonische elementen hebben het ontwerp beïnvloed, waardoor een gedurfde, gedefinieerde ruimte is ontstaan die bewust rustiger en intiemer aanvoelt dan de grotere restaurantruimten.”

Efficiënt en flexibel
Ook de keuken is verplaatst en bovendien gemoderniseerd. Dit heeft een compactere en efficiëntere inrichting opgeleverd. Het oorspronkelijke keukengedeelte is een waardevolle flexibele ruimte geworden, die daglicht binnen laat in de ruimten rond het atrium.

Met behulp van een aantal op maat gemaakte gordijnen en een set flexibel meubilair kan deze ruimte diverse functies vervullen: van een vergaderruimte tot een plek voor geconcentreerd werken, van een seminarruimte tot een yogastudio.

Zitplekken op het podium
Het meeste centrale zitgedeelte wordt gedefinieerd door blauwe zit- en barelementen die tevens dienstdoen als grote plantenbakken of ophoging voor potten. Een hangend verlichtingselement erboven trekt het hele ontwerp samen.

Met een grote diversiteit aan zittypologiee¨n bevindt het restaurantgedeelte zich nu op het gerenoveerde podium, direct onder het atrium. Het nieuwe gebied is weelderig groen, comfortabel en intiem; volgens Hollandse Nieuwe geeft het bijna het gevoel buiten te zijn.

De begane grond van het complex, dat inmiddels is omgedoopt tot W1, biedt nu een centrale plek met gedeelde voorzieningen waar mensen uit het gebouw en de omgeving samenkomen, werken, sporten en ontspannen. Aangevuld met een nieuw horecaconcept en mogelijkheden tot flexibel gebruik vormt het voor iedereen een inspirerende en gastvrije omgeving, aldus Hollandse Nieuwe.

Andere nieuwsberichten

Acht lessen rond de renovatie van sociale woningbouw

12 april, 9:00

Team van vijf architectenbureaus maakt winnend ontwerp voor Havenstraat Amsterdam

11 april, 5:38

ING Research verwacht krimp in bouwsector, woningmarkt trekt aan

11 april, 2:59

Boijmans weer even open tijdens Rotterdam Architectuur Maand

11 april, 12:23

Instanties gaan samenwerken bij aanpak woningen aardbevingsgebied

11 april, 4:37

Schuilkerk Ons’ Lieve Heer op Solder is Europees erfgoed

11 april, 3:39

Gemeente Den Haag maakt afspraken voor verduurzaming

11 april, 10:01

Vrees in Zuid-Holland dat De Jonge regie op woningbouw overneemt

10 april, 4:17

Huren mogen niet harder stijgen dan loon óf inflatie plus procent

10 april, 9:40

Inschrijving projecten voor Glas Award 2025 geopend

9 april, 4:37
Robert MuisRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan