Abonneer je nu op onze nieuwsbrieven!
Abonneren
Nee, bedankt
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
Copyright: Ewout Huibers
Copyright: Ewout Huibers
Copyright: Ewout Huibers
Copyright: Ewout Huibers
Copyright: Ewout Huibers
Copyright: Ewout Huibers
Copyright: Ewout Huibers
Copyright: Ewout Huibers
Copyright: Ewout Huibers
Copyright: Hollandse Nieuwe
Copyright: Hollandse Nieuwe
Copyright: Hollandse Nieuwe
Copyright: Ewout Huibers
Copyright: Ewout Huibers
Copyright: Ewout Huibers
Copyright: Ewout Huibers
Copyright: Ewout Huibers
Copyright: Ewout Huibers
Copyright: Ewout Huibers
Copyright: Ewout Huibers
Copyright: Ewout Huibers
Copyright: Hollandse Nieuwe
Copyright: Hollandse Nieuwe
Copyright: Hollandse Nieuwe

Interieurconcept van Hollandse Nieuwe geeft iO Campus flexibiliteit en ruimte

14 juni 2023, 12:17
Voor de onderneming iO heeft Hollandse Nieuwe een interieurconcept ontwikkeld, dat de mogelijkheid biedt om elke vestiging een eigen en flexibele inrichting te geven, terwijl ze ook een gedeelde uitstraling hebben. Inmiddels zijn zeven locaties, verspreid over Nederland en België, vormgegeven volgens het concept.

Hollandse Nieuwe won samen met projectmanager Cerius Projects in 2021 de competitie wedstrijd om een flexibel concept te creëren dat kon worden uitgerold naar een aantal nieuwe iO-locaties in Nederland en België. iO is een full-service bureau dat vanuit strategie, marketing, content-creatie en (digitale) technologie werkt aan het versterken van merken.

Het feit dat het bedrijf opereert in een voortdurend veranderende markt, moest worden vertaald naar de werkomgeving; de opdracht aan Hollandse Nieuwe was om een werkomgeving te ontwikkelen die verandering faciliteert en aanmoedigt, flexibele ruimten biedt en een grote verscheidenheid aan werkvormen faciliteert.

Gedeeld DNA met eigen elementen
Elke iO Campus, zoals de onderneming haar vestigingen noemt, moet een onderscheidende en levendige werkplek zijn, die tegelijkertijd uitdrukking geeft aan gedeelde doelen. “Een werkplek die innovatieve manieren biedt om samen te werken, te leren, spelen en ontspannen”, aldus het architectenbureau.

Hollandse Nieuwe heeft een systematische aanpak ontwikkeld, die toepasbaar is voor meerdere locaties. In plaats van elk project afzonderlijk te creëren, is een reeks ontwerpprincipes opgesteld om ervoor te zorgen dat elke iO-vestiging op een vergelijkbare manier functioneert en een gedeelde uitstraling heeft. Hoewel daarmee elke locatie hetzelfde ‘iO-DNA’ bezit, maken de ontwerpprincipes het ook mogelijk dat elke vestiging eigen elementen heeft. Met lokale onderdelen kan elke Campus worden verbonden met de vestigingsplaats.

Clusters
Flexibiliteit en maximalisatie van ruimte vormen de uitgangspunten voor de organisatie van iedere iO Campus. Clusters van afgesloten vergaderruimten, brainstormruimten en speciale elementen zoals tribunes zijn zo geplaatst, dat daartussen royale informele ruimten ontstaan. Naast akoestische afscherming bieden de open hoeken, wanden en nissen van de clusters plek voor meer spontanere, informelere bijeenkomsten en nieuwe werkvormen. Ramen tussen de clusters zorgen voor visueel contact in de hele Campus.

Deze ontwerpaanpak biedt een grote flexibiliteit: afgesloten ruimten zijn eenvoudig te herschikken en open ruimten zijn op uiteenlopende manieren te gebruiken. Een aantal studio-eenheden is volledig gewijd aan het testen van nieuwe samenwerkingsvormen. “Een dynamische plattegrond als deze stimuleert beweging, nieuwsgierigheid en spontane ontmoetingen en bouwt voort op het idee van een levendige stadscampus”, legt Hollandse Nieuwe uit.

Materiaal en kleur
Wat betreft materiaal- en kleurpalet gaat het concept uit van behoud van de bestaande ruwe afwerkingen van elke locatie. Met dit als basis is het verdere materiaalpalet helder, beknopt en flexibel. Het biedt ruimte voor persoonlijkheid en ‘unieke momenten’. Een lichte linoleumvloer, cementwol en een overvloed aan planten creëren een eenvoudige en heldere samenkomst van het bestaande en het nieuwe. Meubilair dat is geselecteerd uit andere iO-locaties past in dit palet.

De afgesloten blokken en gemeenschappelijke meubels zijn gemaakt van berkenmultiplex. De ribben maken uitbreiding of verdeling van ruimtes mogelijk en zorgen voor een visueel ritme. Accentkleuren en patronen uit de iO-stijlgids , in combinatie met werk van lokale kunstenaars worden gebruikt om de binnenkant van de afgesloten ruimtes, de informele gebieden en bewegwijzering vorm te geven.

Duurzaamheid en welzijn
De ingebouwde flexibiliteit in het concept sluit ook aan bij iO’s wensen wat betreft duurzaamheid. Het concept geeft de onderneming de mogelijkheid om ruimten doorlopend aan te passen aan de veranderende wensen en inzichten, zonder dat uitgebreide herbouw nodig is. Dat geldt voor zowel de korte als de lange termijn.

Daarnaast houdt het concept rekening met het concentreren van planten in voor de organisatie betekenisvolle gebieden, het maximaliseren van daglicht en het stimuleren van beweging. Op die manier moet de iO Campus niet alleen een flexibele en stimulerende werkomgeving zijn, maar ook een omgeving die het welzijn van de werknemers in het oog heeft.

Het concept is inmiddels toegepast op zeven locaties: Amsterdam, Antwerpen, Den Bosch, Eindhoven, Gent, Rotterdam en Utrecht. De vestigingen lopen in oppervlakte uiteen van 2.580 tot 4.225 m2. In de realisatie van verschillende locaties heeft Hollandse Nieuwe samengewerkt met MOKA Architecten, Banimmo en Bakers Architecten. 
Toon alles

Andere nieuwsberichten

Amsterdam selecteert plan M³ voor kavels Strandeiland

Gisteren, 16:17

Eerste Mooijburg-complex op Centrumeiland Amsterdam opgeleverd

Gisteren, 15:36

Lichtstad Architecten ontwerpt sporthal in Lincolnpark Hoofddorp

Gisteren, 14:21

Kees Kaan opgenomen als lid in de Franse Academie van Bouwkunst

Gisteren, 11:58

Rotterdamse architecten openen deuren tijdens Open Bureaudag

Gisteren, 15:02

Luchthavens kunnen volgens minister zonder natuurvergunning

Gisteren, 13:28

EU-natuurherstelwet komt er tóch, landen stemmen in

Gisteren, 12:26

Woonbond wil dat Keijzer zich inzet voor lagere huren en meer sociale woningen

14 juni, 3:21

Recyclingindustrie raakt Nederlands hergebruikt plastic niet kwijt

14 juni, 12:20

Amsterdam wil verduurzamen erfgoed makkelijker maken

14 juni, 10:44
Robert MuisRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan