Abonneer je nu op onze nieuwsbrieven!
Abonneren
Nee, bedankt
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
Copyright: MWA Hart Nibbrig
Copyright: MWA Hart Nibbrig
Copyright: MWA Hart Nibbrig
Copyright: MWA Hart Nibbrig
Copyright: MWA Hart Nibbrig
Copyright: MWA Hart Nibbrig
Copyright: MWA Hart Nibbrig
Copyright: MWA Hart Nibbrig
Copyright: MWA Hart Nibbrig
Copyright: MWA Hart Nibbrig
Copyright: MWA Hart Nibbrig
Copyright: MWA Hart Nibbrig
Copyright: MWA Hart Nibbrig
Copyright: MWA Hart Nibbrig
Copyright: MWA Hart Nibbrig
Copyright: MWA Hart Nibbrig
Copyright: MWA Hart Nibbrig
Copyright: MWA Hart Nibbrig
Copyright: MWA Hart Nibbrig
Copyright: MWA Hart Nibbrig
Begane grond
Copyright: Kumiki
Souterrain
Copyright: Kumiki
Copyright: MWA Hart Nibbrig
Copyright: MWA Hart Nibbrig
Copyright: MWA Hart Nibbrig
Copyright: MWA Hart Nibbrig
Copyright: MWA Hart Nibbrig
Copyright: MWA Hart Nibbrig
Copyright: MWA Hart Nibbrig
Copyright: MWA Hart Nibbrig
Copyright: MWA Hart Nibbrig
Copyright: MWA Hart Nibbrig
Copyright: MWA Hart Nibbrig
Copyright: MWA Hart Nibbrig
Copyright: MWA Hart Nibbrig
Copyright: MWA Hart Nibbrig
Copyright: MWA Hart Nibbrig
Copyright: MWA Hart Nibbrig
Copyright: MWA Hart Nibbrig
Copyright: MWA Hart Nibbrig
Copyright: MWA Hart Nibbrig
Copyright: MWA Hart Nibbrig
Begane grond
Copyright: Kumiki
Souterrain
Copyright: Kumiki

Herindeling van een vooroorlogse woning creëert een eigentijdse loft

30 april, 14:16
Architectenbureau Kumiki heeft met een aantal rigoureuze maar doordachte ingrepen een vooroorlogse Rotterdamse stadswoning opnieuw ingedeeld. Met behoud van originele elementen in het huis zijn voor de opdrachtgevers lichte, open, onderling verbonden ruimten gecreëerd, die aansluiten bij het gezinsleven.

De stadswoning bestaat uit twee geschakelde huizen, verdeeld over een beletage en souterrain. De entreetrap leidde omhoog en beneden lag een nauwelijks begaanbare kelderruimte, vertelt Kumiki. De eerste ingreep van het architectenbureau was het veranderen van de richting van de trap: niet naar boven maar omlaag. Het resultaat is dat na binnenkomst en de daaropvolgende afdaling direct een connectie met de tuin wordt gemaakt, vertellen de architecten.

De tweede ingreep had als doel alle ruimten tot volwaardige leefverdiepingen te maken. Daartoe is onder meer de funderingsvloer vernieuwd, de verdiepingsvloer plaatselijk verhoogd en zijn de draagmuren strategisch doorgebroken. Als laatste ingreep zijn aan de achterzijde een vide en een hoog raam gerealiseerd, waartoe het balkon aan de achtergevel is verwijderd.

Contrastrijk interieur
De belangrijkste leefruimten heeft Kumiki verplaatst van de beletage naar het souterrain, zodat het gezin bijna steeds de verbinding met de tuin ervaart. De vide met een vijf meter hoog meranti kozijn zorgt ervoor dat daglicht tot diep in de woning – en met name het souterrain – kan vallen. De gecreëerde royale open ruimte verbindt bovendien beide woonlagen met elkaar; niet alleen visueel, maar ook daadwerkelijk met een open trap uit Radiplex.

Het interieur kenmerkt zich door contrasten. Zo vindt de open trap een tegenhanger in een nieuw geplaatste, ‘intieme’ trap, die is bekleed met zacht blauw vilt. Deze trap en de blauwe nissen op beide verdiepingen leiden naar de privéruimten, zoals de slaapkamers en badkamer.

Hergebruik en herstel
Om de open ruimtes een gevoel van structuur te geven, zijn industriële stalen frames hergebruikt en aangevuld met op maat gemaakte houten portalen. Op die manier heeft Kumiki transparante scheidingselementen gecreëerd, die de ruimte definiëren zonder de openheid te verstoren. Overigens zijn zoveel mogelijk materialen tijdens de verbouwing zorgvuldig verwijderd om vervolgens een nieuwe plek in het interieur te krijgen.

Ook zijn, ondanks de rigoureuze ingrepen in de indeling van de woning, veel karakteristieke elementen behouden. Het plafond met gipsen ornamenten is gerestaureerd, de originele wandafwerkingen zijn hersteld en de houten vloer, binnendeuren en stalen frames zijn hergebruikt. Daarnaast is het rauwe casco op diverse plekken blootgelegd, zoals bij de betonnen kelderwanden en het ruwe metselwerk.

Met het project hebben Kevin Veenhuizen en Tuana Bukem Yildiz van architectenbureau Kumiki “het rijke karakter van vooroorlogse woningen” willen laten zien. Tegelijkertijd hebben ze, “door vastbesloten invulling te geven aan de ruimtelijke wensen van de opdrachtgevers” een eigentijdse ‘Rotterdamse loft’ met een oppervlakte van 273 m2 gerealiseerd.

Andere nieuwsberichten

UNStudio realiseert appartementen met schuivende wanden en meubels

Vandaag, 14:43

Bouw van toren met gestapelde woonbuurten in Haagse Binckhorst stap dichterbij

Vandaag, 11:23

Woningbouwproject Lloyd Yard in Rotterdam opgeleverd

Vandaag, 10:56

Een van 's lands oudste houten scholen gerenoveerd en opgefrist

Gisteren, 15:15

Haas en konijn in Utrecht straks beschermd bij slopen en bouwen

Vandaag, 10:19

Zuid-Hollandse coalitie na ruzie met De Jonge: eind goed, al goed

Vandaag, 09:34

Arcadis: Amsterdam en Rotterdam bovenaan lijst duurzaamste steden

Gisteren, 12:17

Rli: ruimtegebruik moet tijdelijker door klimaatverandering

Gisteren, 09:37

Sander ter Beek treedt toe tot directieteam AM

11 juni, 2:50

Rapport: ruimte voor 60.000 woningen in ongewilde kantoorruimte

11 juni, 2:04
Robert MuisRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan