Abonneer je nu op onze nieuwsbrieven!
Abonneren
Nee, bedankt
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
Copyright: MWA Hart Nibbrig
Copyright: MWA Hart Nibbrig
Copyright: MWA Hart Nibbrig
Copyright: MWA Hart Nibbrig
Copyright: MWA Hart Nibbrig
Copyright: MWA Hart Nibbrig
Copyright: MWA Hart Nibbrig
Copyright: MWA Hart Nibbrig
Copyright: MWA Hart Nibbrig
Copyright: MWA Hart Nibbrig
Copyright: MWA Hart Nibbrig
Copyright: MWA Hart Nibbrig
Copyright: MWA Hart Nibbrig
Copyright: MWA Hart Nibbrig
Copyright: MWA Hart Nibbrig
Copyright: MWA Hart Nibbrig
Copyright: MWA Hart Nibbrig
Copyright: Kevin Veenhuizen Architects
Copyright: Kevin Veenhuizen Architects
Copyright: Kevin Veenhuizen Architects
Copyright: MWA Hart Nibbrig
Copyright: MWA Hart Nibbrig
Copyright: MWA Hart Nibbrig
Copyright: MWA Hart Nibbrig
Copyright: MWA Hart Nibbrig
Copyright: MWA Hart Nibbrig
Copyright: MWA Hart Nibbrig
Copyright: MWA Hart Nibbrig
Copyright: MWA Hart Nibbrig
Copyright: MWA Hart Nibbrig
Copyright: MWA Hart Nibbrig
Copyright: MWA Hart Nibbrig
Copyright: MWA Hart Nibbrig
Copyright: MWA Hart Nibbrig
Copyright: MWA Hart Nibbrig
Copyright: MWA Hart Nibbrig
Copyright: MWA Hart Nibbrig
Copyright: Kevin Veenhuizen Architects
Copyright: Kevin Veenhuizen Architects
Copyright: Kevin Veenhuizen Architects

Meubelstukken delen de loft in

20 oktober 2020, 15:29
Het ontwerp van Kevin Veenhuizen Architects voor een casco in het Top-Up-gebouw in Amsterdam-Noord resulteert in een interieur met een gevoel van continuïteit. Met drie grote meubelstukken en een bescheiden materiaalkeuze is een ruimtelijke loft gecreëerd.

Het casco, gebouwd volgens het ‘open building’-principe, riep met de eenvoud van de materialen en de glazen gevel meteen een specifieke sfeer op, vertelt het architectebureau. Een particuliere opdrachtgever vroeg Kevin Veenhuizen Architects hiervoor een woonruimte te ontwerpen, waarbij een kwart van het casco ruimte moest bieden voor werkgerelateerde activiteiten.

Het ontwerp beoogt de grenzen tussen woonfuncties te vervagen, legt het bureau uit. Dit ruimtelijk concept heeft het bureau versterkt door zich te beperken tot slechts twee toe te passen materialen. Gekozen is voor een doorlopende gerookt eikenhouten vloer; de drie ‘dozen’, die de woningindeling bepalen, zijn bekleed met essenhout.

Vloeiend
De drie dozen, of grote meubelstukken, raken het casco nauwelijks, waardoor de ruimtelijkheid behouden blijft. Ze huisvesten specifieke functies zoals badkamer, toilet, opslag, keuken en een open plankenkast. Daartussen vloeien de ruimten, van een afgeschermde slaapzone naar een open leefruimte en een royale werkplek.

Alle netwerken zoals elektriciteit, verwarming, water en ventilatie waren afgedopt bij de voordeur. In combinatie met een verhoogde vloer bood dit maximale flexibiliteit in het interieurontwerp, vertelt Keven Veenhuizen Architects.

Leven en slapen
Een van de meubels bestaat uit een hoekig kookeiland in combinatie met een afgeronde eettafel. Het is geplaatst op een uitsparing in de houten vloer, gevuld met tegels. Het meubelstuk verbindt de kook-, eet- en leeffuncties met elkaar in de ruimte die voornamelijk is gewijd aan dagactiviteiten, legt het architectenbureau uit.

De tweede doos heeft twee gezichten. Aan de ene zijde presenteert het meubel zich naar de leefruimte met de open planken en – achter gesloten deuren – keukenapparatuur. Aan de andere kant biedt het meubel plek aan de badkamer en het toilet; hier is een intiemere slaapzone gecreëerd zonder die af te sluiten.

Werken
De derde doos definieert de werkplek en bestaat uit een kast, een opslagruimte, een gastentoilet, een voorraadkast en open planken. De werkruimte kan ook functioneren als volledig zelfstandige logeerkamer met douche en kitchenette.

De regelgeving verplicht tot een scheiding tussen de woon- en werkfunctie. Het derde meubelstuk wordt daarom doorsneden met een wand. Aan de bovenzijde van de wand zijn ramen met wafelglas geplaatst om visuele barrières te beperken. Een transparante taatsdeur over de volledige hoogte verbindt de woon- en werkfunctie.

Verfijnd en ruw
Aansluitend op de eenvoud van het casco heeft Kevin Veenhuizen Architects de drie boxen zorgvuldig ontworpen en voorzien van een verfijnde afwerking van essenhout. In tegenstelling tot dit delicate uiterlijk, aldus de architecten, is het betonnen plafond ruw gelaten, met zichtbare ventilatie- en elektriciteitsnetwerken.

Andere nieuwsberichten

Kerk hervindt buurtfunctie als supermarkt

36 minuten geleden

Geheel ‘off-grid’ erf voor drie generaties door Studiospacious

1 uur geleden

Tilburgs Koningsplein wordt Koningswei

Gisteren, 15:25

Mysterieus ‘stealth’ buitenhuisje gerealiseerd op Buitenplaats Koningsweg

Gisteren, 15:09

Dashboard voor biodiversiteit kleurt vooralsnog oranje en rood

3 uur geleden

Buro Lubbers breidt directie uit

3 uur geleden

Francine Houben geëerd met NAF Ambassadors’ Award 2024 voor transformatie van Martin Luther King Jr. Memorial Library

Gisteren, 09:30

Maatschappelijke coalitie: pak door met uitbreiding Noord-Zuidlijn

21 mei, 10:43

Daiwa House opent fabriek waar modules van de lopende band komen

21 mei, 9:45

Inzendtermijn voor de Dutch Daylight Awards 2024 twee weken verlengd

21 mei, 8:30
Robert MuisRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan