Copyright: Kevin Veenhuizen Architects
Copyright: Kevin Veenhuizen Architects
Copyright: Kevin Veenhuizen Architects
Copyright: Kevin Veenhuizen Architects
Copyright: Kevin Veenhuizen Architects
Copyright: Kevin Veenhuizen Architects
Copyright: Kevin Veenhuizen Architects
Copyright: Kevin Veenhuizen Architects
Copyright: Kevin Veenhuizen Architects
Copyright: Kevin Veenhuizen Architects
Copyright: Kevin Veenhuizen Architects
Copyright: Kevin Veenhuizen Architects
Copyright: Kevin Veenhuizen Architects
Copyright: Kevin Veenhuizen Architects
Copyright: Kevin Veenhuizen Architects
Copyright: Kevin Veenhuizen Architects
Copyright: Kevin Veenhuizen Architects
Copyright: Kevin Veenhuizen Architects
Copyright: Kevin Veenhuizen Architects
Copyright: Kevin Veenhuizen Architects
Copyright: Kevin Veenhuizen Architects
Copyright: Kevin Veenhuizen Architects
Copyright: Kevin Veenhuizen Architects
Copyright: Kevin Veenhuizen Architects

Strakke schuurwoning in het open landschap

11 februari 2021, 16:22
Voor een particuliere opdrachtgever ontwierp Kevin Veenhuizen Architects een lang en slank woonhuis met een workshop-ruimte. Het open Noord-Hollandse polderlandschap rond Spierdijk gaf de inspiratie voor het ontwerp van deze woning.

Kevin Veenhuizen Architects wilde alle ruimten uitzicht geven op de omgeving en het landschap als het ware naar binnen trekken. Het bureau heeft daartoe een lang en slank volume ontworpen, dat dwars op de kavel is geplaatst. De vorm is afgeleid van de typisch landelijke schuren.

Het interieur van deze ‘schuurwoning’ biedt een aaneenschakeling van dichte en open ruimten. Hierdoor voert de route als vanzelfsprekend door de ruimten en zijn gangen niet nodig, leggen de architecten uit.

Openheid en verbinding
De belangrijkste leefruimten kennen een sterke openheid. Zo heeft de eetruimte aan beide zijden een glazen gevel, met aan de westzijde een terras. Een tweede terras aan de oostkant vangt de ochtendzon. Deze buitenruimte grenst aan de zitkamer, een dubbel hoog vertrek waarin de nok en de stalen dakconstructie goed zichtbaar zijn.

Het architectenbureau heeft de gevel ter plaatse van de twee terrassen naar binnen laten springen. Dit zorgt voor extra overdekte buitenruimte onder het flink overstekende dak. Daarnaast draagt het bij aan het verbinden van buiten en binnen, aldus de architecten.

Na de entree is aan de rechterkant een trap naar de bovenverdieping geplaatst, die direct toegang geeft tot de workshop-ruimte. Een tweede trap geeft toegang tot een flexibel te gebruiken ruimte, die in open verbinding staat met de zitkamer.

Duurzaam en rauw
Rekening houdend met het beperkte budget heeft Kevin Veenhuizen Architects een aantal low-tech maatregelen getroffen om de woning duurzaam te maken. Het overhangende dak beschermt bijvoorbeeld de woning tegen weersinvloeden – en beperkt daarmee het onderhoud – en tegen oververhitting in de zomer door de schaduwval.

Ook werken de hoge dakramen mee aan de natuurlijke ventilatie, wordt het regenwater verzameld in een ondergrondse tank om de tuin te sproeien en wordt warmte en elektriciteit opgewekt door het naastgelegen boerenbedrijf middels een mestvergister.

De uitstraling van de schuurwoning is rauw gelaten, aldus de architecten. Het huis is afgewerkt met een gebrand houten gevelbekleding. In combinatie met het lichte stalen dak vormt de schuurwoning zo een stevig gebaar in het open landschap.

Andere nieuwsberichten

Nominaties Gouden Piramide 2024 bekend

2 uur geleden

Een appartementengebouw met acht verschillende woningen

3 uur geleden

'Gat' naast Hulstkampgebouw op Noordereiland opgevuld met woningbouw

4 uur geleden

HOH Architecten maakt tentoonstelling in Shibaura House Tokio

Vandaag, 11:35

Zeeland investeert miljoenen in wonen, wegen en leefbaarheid

1 uur geleden

De Jonge: invoering Omgevingswet tot nu toe ‘rustig en stabiel’

Vandaag, 12:28

Amsterdam verbiedt bouw nieuwe hotels

Vandaag, 09:14

Gelderland steekt 17 miljoen in verbeteren leefbaarheid dorpen

Gisteren, 15:27

TU Delft heeft spijt van actie tegen journalistiek platform

Gisteren, 09:21

Renovatiekosten Binnenhof lopen op naar circa 2 miljard

16 april, 4:48
Robert MuisRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan