Copyright: Qupus Architectuur
Copyright: Qupus Architectuur
Copyright: Qupus Architectuur
Copyright: Qupus Architectuur
Copyright: Qupus Architectuur
Copyright: Qupus Architectuur
Plattegrond BG
Copyright: Qupus Architectuur
Copyright: Qupus Architectuur
Copyright: Qupus Architectuur
Copyright: Qupus Architectuur
Copyright: Qupus Architectuur
Copyright: Qupus Architectuur
Westgevel
Copyright: Qupus Architectuur
Oostgevel
Copyright: Qupus Architectuur
Voor- en achtergevel
Copyright: Qupus Architectuur
Copyright: Qupus Architectuur
Copyright: Qupus Architectuur
Copyright: Qupus Architectuur
Copyright: Qupus Architectuur
Copyright: Qupus Architectuur
Copyright: Qupus Architectuur
Copyright: Qupus Architectuur
Plattegrond BG
Copyright: Qupus Architectuur
Copyright: Qupus Architectuur
Copyright: Qupus Architectuur
Copyright: Qupus Architectuur
Copyright: Qupus Architectuur
Copyright: Qupus Architectuur
Westgevel
Copyright: Qupus Architectuur
Oostgevel
Copyright: Qupus Architectuur
Voor- en achtergevel
Copyright: Qupus Architectuur
Copyright: Qupus Architectuur

Historische boerenschuur herrezen als woning

28 augustus 2018, 12:12
Qupus Architectuur heeft een 19e-eeuwse boerenschuur bij Huize Snellenburg in Benschop herbouwd als eigentijdse woning. Het architectenbureau heeft de schuurwoning daarbij voorzien van een transparante pui aan de noordzijde, met ruim zicht over het polderlandschap.

De boerenschuur uit eind 19e eeuw kenmerkte zich volgens Qupus Architectuur door de ‘bescheiden en oprechte’ architectuur van het voorste en oudste deel. “Vol pragmatische keuzes en eigenaardige incidenten”, aldus de architecten.

Restaureren van het gebouw bleek te ingrijpend, zodat is gekozen voor herbouw. Daarbij heeft de originele schuur model gestaan voor het nieuwe ontwerp. Het achterste deel, aan de noordzijde, is vervangen door een eigentijdse interpretatie. In materialisatie heeft het bureau aansluiting gezocht bij de regionale context.

Lange zichtlijnen
Het voorste deel van de schuurwoning heeft een traditionele houten constructie, terwijl het achterste deel zich kenmerkt door een stalen spantconstructie. Het metselwerk van de tussenwand laat de scheiding tussen beide delen duidelijk zien.

Langs beide zijden in de woning is het zicht over de volledige lengte vrij gehouden. Op die manier heeft het architectenbureau de lange zichtlijnen van de omliggende polderverkaveling onderdeel van het interieur willen maken. De facilitaire functies en de trap naar de verdieping heeft het bureau geclusterd, zodat de woning verder ruim aanvoelt en flexibel in gebruik is.

Materialisatie
Aan de buitenzijde heeft Qupus Architectuur de gevel van het voorste deel exact ingedeeld als de oorspronkelijke schuur. Voor de bouw zijn oude stenen en gevelelementen hergebruikt.

Het achterste deel is afgewerkt met zinken dakbeplating en houten gevelbetimmering. De achtergevel is uitgevoerd als volledig transparante pui, met glasstroken tot bijna zes meter in de nok, aldus de architecten. Het geeft de bewoners een bijzonder uitzicht over het weidse polderlandschap.

Herontwikkeling
De herbouw van de (niet-monumentale) boerenschuur als schuurwoning is uitgevoerd voor een particuliere opdrachtgever. Het project is de eerste fase in de herontwikkeling van rijksmonument Huis Snellenburg.

Andere nieuwsberichten

Restaurant van hergebruikte bouwmaterialen voor Tuinen van West Amsterdam

Vandaag, 13:50

Nederlands paviljoen op internationale boekenbeurs Taipei geopend

Vandaag, 11:34

Inschrijving voor Rietveldprijs 2024 geopend

Vandaag, 09:20

Symposium over belang en doel van tekenen voor architecten

Gisteren, 17:26

ING verwacht dat huizenprijzen tussen vijf en acht procent stijgen

Vandaag, 14:38

Naturalis lanceert methodiek om biodiversiteit bermen te vergroten

Vandaag, 12:19

Bouwbedrijf BAM haalde eigen, aangescherpte veiligheidsdoel niet

Vandaag, 10:27

Klimaat- en energiebeleid kost gemeenten fors meer volgens rapport

Gisteren, 16:12

Recordomzet voor Arcadis, een derde meer winst

Gisteren, 10:11

Twee doden en twee gewonden door ongeluk bij brug in aanbouw Lochem

21 februari, 1:27
Robert MuisRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan