Copyright: Loes van Duijvendijk
Copyright: Loes van Duijvendijk
Copyright: Loes van Duijvendijk
Copyright: Loes van Duijvendijk
Copyright: Loes van Duijvendijk
Copyright: Loes van Duijvendijk
Copyright: Loes van Duijvendijk
Copyright: Loes van Duijvendijk
Copyright: Loes van Duijvendijk
Copyright: Loes van Duijvendijk
Copyright: LMNL office
Copyright: Loes van Duijvendijk
Copyright: Loes van Duijvendijk
Copyright: Loes van Duijvendijk
Copyright: Loes van Duijvendijk
Copyright: Loes van Duijvendijk
Copyright: Loes van Duijvendijk
Copyright: Loes van Duijvendijk
Copyright: Loes van Duijvendijk
Copyright: Loes van Duijvendijk
Copyright: Loes van Duijvendijk
Copyright: Loes van Duijvendijk
Copyright: Loes van Duijvendijk
Copyright: LMNL office
Copyright: LMNL office
Copyright: LMNL office
Copyright: LMNL office
Copyright: Loes van Duijvendijk
Copyright: Loes van Duijvendijk
Copyright: Loes van Duijvendijk
Copyright: Loes van Duijvendijk
Copyright: Loes van Duijvendijk
Copyright: Loes van Duijvendijk
Copyright: Loes van Duijvendijk
Copyright: Loes van Duijvendijk
Copyright: Loes van Duijvendijk
Copyright: Loes van Duijvendijk
Copyright: LMNL office
Copyright: Loes van Duijvendijk
Copyright: Loes van Duijvendijk
Copyright: Loes van Duijvendijk
Copyright: Loes van Duijvendijk
Copyright: Loes van Duijvendijk
Copyright: Loes van Duijvendijk
Copyright: Loes van Duijvendijk
Copyright: Loes van Duijvendijk
Copyright: Loes van Duijvendijk
Copyright: Loes van Duijvendijk
Copyright: Loes van Duijvendijk
Copyright: Loes van Duijvendijk
Copyright: LMNL office
Copyright: LMNL office
Copyright: LMNL office
Copyright: LMNL office

Een schuur-studio bij een eigentijdse woonboerderij

14 augustus 2023, 15:16
LMNL office [for architecture and landscape] heeft voor een particuliere opdrachtgever in Noord-Brabant een eigentijdse schuur annex studio ontworpen. Het project, Studio Shed, hoort bij de woning het Veldhuis, die het jonge architectenbureau al eerder voor deze opdrachtgever ontwierp.

De Studio Shed heeft een eenvoudige, rechthoekige vorm met een voetafdruk van 7,7 bij 13 meter. In de vormgeving sluit het bouwwerk aan bij ontwerpelementen van het woonhuis, legt LMNL office uit. Daarbij heeft het architectenbureau voor elke ontwerpbeslissing zorgvuldig functie, eenvoud en aanpassingsvermogen overwogen.

Biobased eenvoud
De schuur is gemaakt van geprefabriceerde houtskeletbouwpanelen, die zijn gevuld met houtvezelisolatie. Dit heeft geresulteerd in een lichtgewicht, damp-open en biobased schil. In een van de langszijden plaatsten de architecten schuifdeuren in één grote opening. Verborgen dubbele garagedeuren zijn opgenomen in een van de kopgevels.

Het dak en de lange gevels zijn bekleed met kleipannen, waarvan de kleur speciaal voor dit project is ontwikkeld door de fabrikant. De kleur is gekozen, zo leggen de architecten uit, als reactie op de kleuren van de bakstenen die voor het woonhuis zijn gebruikt. Tegelijkertijd verkrijgt de schuur zijn eigen identiteit.

De twee kopgevels zijn bekleed met verduurzaamd Accoya-hout. Ze zijn grijs voorgebeitst om ongelijkmatige veroudering te voorkomen. In het interieur zijn de wanden afgewerkt met transparant witgekalkte vuren panelen; hiermee zijn ook de keuken en inbouwkasten onder de trap gemaakt.

Boerderij als basis
Voor dezelfde opdrachtgevers ontwierp In 2018 ontwierp LMNL office in 2018 woning het Veldhuis en de omringende tuin van 4.000 m2. De betrokkenheid van en nauwe samenwerking met de opdrachtgevers tijdens het ontwerp en de bouw heeft bijgedragen aan een persoonlijk en op maat gemaakt huis, aldus de architecten.

Het Veldhuis, gelegen aan een historische weg met ouderwetse boerderijen, is gebaseerd op de archetypisch Brabantse boerderij met bakstenen muren en een rieten dak. De vorm van het woonhuis begint als een boerderij en kent een verkleinde hoogte en breedte aan de achterzijde, waardoor het voorste deel drie verdiepingen en het achterste deel slechts één verdieping kent.

Uitgesneden en verschoven
Voorin zijn de slaapkamers, studeerkamer en zolder gesitueerd. Achterin ligt het woon- en eetgedeelte. Het centrum van het huis bestaat uit de keuken, bijkeuken en garage. Om meer licht in het midden van de woonruimten te brengen, is het dak uitgesneden en naar buiten geschoven, legt LMNL office uit. De keuken is uit het hoofdvolume en in de tuin geschoven, waardoor de afgeschermde veranda is gesplitst en uitzicht op de hele tuin is gecreëerd.

In het dak van de veranda zijn zonnepanelen geplaatst. De achtergevel van het Veldhuis is volledig van glas en het uitzicht wordt omkaderd door borders met vaste planten en meerstammige bomen die de aandacht leiden naar de wildebloemenweide en de velden erachter.

Comfortabel klimaat
Het woonhuis is gerealiseerd met een CLT-constructie, houtvezelisolatie en lokaal riet. De complexe massieve houten constructie werd in Duitsland geprefabriceerd en ter plaatse in slechts twaalf dagen opgebouwd. De in totaal 128 m3 hout is goed voor een CO2-compensatie van 80.000 kg, stelt het architectenbureau.

Over de lengte van de volledig dampopen woning zorgt een massieve leembakstenen muur voor stralingswarmte en -verkoeling. Daarnaast reguleert de muur de luchtvochtigheid binnenshuis. Zo dragen de gekozen materialen gezamenlijk bij aan een comfortabel binnenklimaat en maken het woonhuis minder afhankelijk is van installatietechniek.

Verwarming en koeling worden verder verzorgd door aardwarmte. De buitengevel is gemetseld met IJsselstenen, gebakken met lokale klei door een nabijgelegen historische steenfabriek. Bij ramen en deuren zijn speciaal geglazuurde bakstenen toegepast, die refereren aan de te openen luiken. De ramen bestaan uit drievoudig glas in massief eiken kozijnen met een transparante afwerking.

Variatie in ruimten
In de interieurs van het Veldhuis heeft het architectenbureau gekozen voor een terughoudend kleurenpalet. Wit kalkstuc en de afwerking van CLT zijn gecombineerd met de eikenhouten vloeren en kozijnen. Kleuraccenten geven persoonlijkheid aan ruimten. In alle materialen is de textuur, kleur en nerf van belang voor de uitstraling.

De geometrische structuur resulteert in gevarieerde en verrassende ruimten terwijl je door het huis beweegt. Door de vorm en indeling maakt het interieur op verschillende wijzen contact met de tuin en de omgeving. De indeling biedt volgens LMNL office bovendien flexibiliteit in (toekomstig) veranderend gebruik van de ruimten.

De tuin – voorheen een schapenweide – is aangelegd rondom twaalf nieuw aangeplante grote volwassen bomen. Het omvat borders met vaste planten, een gazon, een kleine waterpartij, een boomgaard en een weide met wilde bloemen.

Andere nieuwsberichten

Restaurant van hergebruikte bouwmaterialen voor Tuinen van West Amsterdam

Gisteren, 13:50

Nederlands paviljoen op internationale boekenbeurs Taipei geopend

Gisteren, 11:34

Inschrijving voor Rietveldprijs 2024 geopend

Gisteren, 09:20

Symposium over belang en doel van tekenen voor architecten

22 februari, 5:26

ING verwacht dat huizenprijzen tussen vijf en acht procent stijgen

Gisteren, 14:38

Naturalis lanceert methodiek om biodiversiteit bermen te vergroten

Gisteren, 12:19

Bouwbedrijf BAM haalde eigen, aangescherpte veiligheidsdoel niet

Gisteren, 10:27

Klimaat- en energiebeleid kost gemeenten fors meer volgens rapport

22 februari, 4:12

Recordomzet voor Arcadis, een derde meer winst

22 februari, 10:11

Twee doden en twee gewonden door ongeluk bij brug in aanbouw Lochem

21 februari, 1:27
Robert MuisRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan