Copyright: Ronald Tilleman
Copyright: Ronald Tilleman
Copyright: Ronald Tilleman
Copyright: Ronald Tilleman
Copyright: Ronald Tilleman
Copyright: Ronald Tilleman
Copyright: Ronald Tilleman
Copyright: Ronald Tilleman
Copyright: Ronald Tilleman
Copyright: Ronald Tilleman
Copyright: Ronald Tilleman
Copyright: Ronald Tilleman
Copyright: Reitsema & partners architecten
Copyright: Reitsema & partners architecten
Copyright: Reitsema & partners architecten
Copyright: Reitsema & partners architecten
Copyright: Reitsema & partners architecten
Copyright: Reitsema & partners architecten
Copyright: Reitsema & partners architecten
Copyright: Reitsema & partners architecten
Copyright: Reitsema & partners architecten
Copyright: Reitsema & partners architecten
Copyright: Reitsema & partners architecten
Copyright: Ronald Tilleman
Copyright: Ronald Tilleman
Copyright: Ronald Tilleman
Copyright: Ronald Tilleman
Copyright: Ronald Tilleman
Copyright: Ronald Tilleman
Copyright: Ronald Tilleman
Copyright: Ronald Tilleman
Copyright: Ronald Tilleman
Copyright: Ronald Tilleman
Copyright: Ronald Tilleman
Copyright: Ronald Tilleman
Copyright: Reitsema & partners architecten
Copyright: Reitsema & partners architecten
Copyright: Reitsema & partners architecten
Copyright: Reitsema & partners architecten
Copyright: Reitsema & partners architecten
Copyright: Reitsema & partners architecten
Copyright: Reitsema & partners architecten
Copyright: Reitsema & partners architecten
Copyright: Reitsema & partners architecten
Copyright: Reitsema & partners architecten
Copyright: Reitsema & partners architecten

Lange volumes op landgoed als knipoog naar Twentse schuren

15 oktober 2018, 10:49
Op een landgoed in het Twentse Enter is naar ontwerp van Reitsema & partners architecten een schuurwoning met twee bijgebouwen gerealiseerd. De drie gebouwen liggen als lange lijnen in een zogenaamde Twentse kamer; een landerij omsloten door wanden van bomen. In de woning, die is voorzien van een 65 meter lang zinken dak, staat de relatie tussen binnen en buiten centraal.

De woning heeft net als de bijgebouwen een slanke plattegrond. Een lange gang langs de gevel verbindt de verschillende functies. Grote ramen langs deze gang kaderen het landschap in. De woonkamer en keuken worden van elkaar gescheiden door een veranda, die tevens toegang biedt tot een terras in de wei. De facilitaire functies zijn dichtbij de entree ondergebracht.

In het interieurontwerp, dat is verzorgd door Vero Interieur, spelen natuurlijke materialen een belangrijke rol. De gevel, de kozijnen en de gebinten werden alle in voorvergrijsd hout gerealiseerd om de relatie tussen binnen en buiten verder te versterken, meldt Reitsema & partners. De gevel biedt op diverse plekken een blik door de woning maar verzorgt tevens voldoende privacy.

De woning werd ontworpen op de maat van de voorvergrijsde latten om bij te dragen aan de verfijning van het gebouw. Het dak werd in gepatineerd zink met een relatief hoge felsnaad uitgevoerd, zodat het reliëf ook van afstand waar te nemen is. Door geen goot op te nemen kon de dakrand minimaal worden uitgevoerd.

Moderne gebinten
Een lage goot is overigens wel gebruikelijk voor de oude Twentse schuren, waaraan de drie volumes op het landgoed refereren. Met hun moderne gebinten en het veelvuldig gebruik van glas ontstaat een moderne verwijzing naar de archetypische schuur, zo verklaart het architectenbureau.

Het landgoed is onderdeel van een groter plan, waarbij een lokale ondernemer impuls aan het landschap heeft gegeven. In het nieuwe landschap is elke ‘kamer’ net anders ingedeeld en is het microreliëf beter zichtbaar gemaakt. Zo ligt op het landgoed waar de gebouwen van Reitsema & partners staan subtiel van elkaar verschillende typen grasland. Het landschapsontwerp is gemaakt door Eelerwoude.

Andere nieuwsberichten

Woontoren Nova in De Binckhorst rondt de transformatie Maanplein af

Gisteren, 16:50

Stadsbestuur Rotterdam stuurt nieuwe plannen Feyenoord City naar gemeenteraad

Gisteren, 16:14

‘Stoere dame op hoge hakken’ model voor gevel pand P.C. Hooftstraat

Gisteren, 14:01

Basisschool in Groningse Engelbert ontworpen als 'dorp voor kinderen'

Gisteren, 13:08

Gelderland steekt 17 miljoen in verbeteren leefbaarheid dorpen

Gisteren, 15:27

TU Delft heeft spijt van actie tegen journalistiek platform

Gisteren, 09:21

Renovatiekosten Binnenhof lopen op naar circa 2 miljard

16 april, 4:48

Commissie vindt kabinetsplannen voor landelijk gebied onvoldoende

16 april, 3:10

Gasthuiskwartier Den Bosch nadert voltooiing met bouwstart fase vier

16 april, 2:20

Kabinet trekt 11 miljoen euro extra uit voor bibliotheken

15 april, 4:49
Ronnie WeessiesRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan