Abonneer je nu op onze nieuwsbrieven!
Abonneren
Nee, bedankt
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
Copyright: Ronald Tilleman
Copyright: Ronald Tilleman
Copyright: Ronald Tilleman
Copyright: Ronald Tilleman
Copyright: Ronald Tilleman
Copyright: Ronald Tilleman
Copyright: Ronald Tilleman
Copyright: Ronald Tilleman
Copyright: Ronald Tilleman
Copyright: Ronald Tilleman
Copyright: Ronald Tilleman
Copyright: Ronald Tilleman
Copyright: Ronald Tilleman
Copyright: Ronald Tilleman
Copyright: Ronald Tilleman
Copyright: Ronald Tilleman
Copyright: Ronald Tilleman
Copyright: Ronald Tilleman
Copyright: Ronald Tilleman
Copyright: Ronald Tilleman
Copyright: Ronald Tilleman
Copyright: Ronald Tilleman
Copyright: Ronald Tilleman
Copyright: Ronald Tilleman

Lichte en moderne werkomgeving voor VolkerWessels-kantoor Rijssen

13 maart 2020, 11:36
In Rijssen is het hoofdkantoor van VolkerWessels Bouw & Vastgoedontwikkeling gerenoveerd. De opdracht voor Reitsema & partners was om het 26 jaar oude gebouw aan te passen aan de huidige eisen op het gebied van werkomgevingen en duurzaamheid. Dat is onder meer gedaan door meer daglicht toe te laten, het atrium te openen en meer variatie in werkplekken aan te brengen.

Het VolkerWessels-kantoor in Rijssen was ruim een kwarteeuw geleden al een hoogwaardig gebouw, waar geïnvesteerd was in kwaliteit en duurzame materialen. Hierdoor is het lang niet nodig geweest om het pand te verbouwen. Bij de huidige renovatie is aan het exterieur niets veranderd, er is vooral gewerkt aan de ruimtelijke kwaliteiten van het interieur en de techniek.

Een majeure ingreep was het openwerken van het atrium. Voorheen was het zicht tussen de functies en verdiepingen beperkt en ‘communiceerde’ de centrale ruimte weinig met de gebruikers. Verder voelden gangen en trappen gesloten, meldt Reitsema & partners. De bestaande, gesloten betonnen wanden zijn vervangen door verdiepingshoge glazen puien, die tevens meer daglicht in het gebouw brengen. Ook heeft de enorme zwevende condor, een beeld van kunstenaar Janos Bittenbinder, een nieuwe plek in het atrium gekregen, waardoor deze vanuit alle verdiepingen goed zichtbaar is.

Het trappenhuis is eveneens onder handen genomen. Het heeft een opener karakter en luxueuzere uitstraling gekregen. Door middel van onder meer glas zijn nieuwe doorkijkjes gecreëerd, de trap is zorgvuldig verlicht en de trappen zijn uitgevoerd in dezelfde natuursteen als de vloer in het atrium.

Geschakeerd
De kantooromgeving heeft zijn open karakter behouden, maar er is wel gestreefd naar een balans tussen rustiger en dynamischer werkplekken. Daartoe is het kantoor geschakeerd in verschillende zones, met plekken voor geconcentreerd werken, vergaderen en ontspanning. De voormalige werkkamer van Dik Wessels wordt gebruikt als grote vergaderzaal.

De schakering is doorgevoerd op alle schaalniveaus. Op de begane grond zijn de meest publieke functies, zoals ontvangstruimte, vergaderzalen en flexwerkplekken, gerealiseerd. Hoe hoger je in het gebouw komt hoe minder publiek het wordt, laat het architectenbureau weten.

In de kantoorvleugels worden ‘werkeilanden’ met maximaal acht bureaus afgewisseld met afgescheiden werkplekken om geconcentreerd te kunnen werken. De kolommen in de gangen, die voorheen een onrustig beeld creëerden, zijn opgenomen in een zone met kasten.

3D-geprinte ‘multi-sensor’
Ook ‘storende’ elementen als sensoren en wifi-accesspunten zijn weggewerkt. Voor de verschillende sensoren is een 3D-geprinte ‘multi-sensor’ ontworpen, waardoor met één behuizing voor alle typen sensoren kon worden volstaan. Alle installaties zijn opgenomen in het klimaatplafond.

Qua nieuw materiaalgebruik is ook weer voor materialen met een lange levensduur gekozen, zoals travertin en notenhout. Deze verouderen bovendien op ‘mooie’ wijze, voelen warm aan en passen bij het koper in het exterieur, aldus Reitsema & partners.

De gekozen klimaatbeheersing is er onder meer op gericht om de bestaande problemen met oververhitting op te lossen. Er wordt in het atrium gewerkt met overdruk en inblaaspunten, wat voor een verticaal temperatuurverschil van maximaal 1,5 graad zorgt. Ook wordt de lucht tot in de kleinste hoeken voldoende ververst, stelt het architectenbureau.

Andere nieuwsberichten

Faculteit ITC van Universiteit Twente uitgeroepen tot BNA Beste Gebouw van het Jaar 2024

2 uur geleden

Kerk hervindt buurtfunctie als supermarkt

Vandaag, 14:39

Geheel ‘off-grid’ erf voor drie generaties door Studiospacious

Vandaag, 13:23

Tilburgs Koningsplein wordt Koningswei

Gisteren, 15:25

Dashboard voor biodiversiteit kleurt vooralsnog oranje en rood

Vandaag, 12:05

Buro Lubbers breidt directie uit

Vandaag, 11:40

Francine Houben geëerd met NAF Ambassadors’ Award 2024 voor transformatie van Martin Luther King Jr. Memorial Library

Gisteren, 09:30

Maatschappelijke coalitie: pak door met uitbreiding Noord-Zuidlijn

21 mei, 10:43

Daiwa House opent fabriek waar modules van de lopende band komen

21 mei, 9:45

Inzendtermijn voor de Dutch Daylight Awards 2024 twee weken verlengd

21 mei, 8:30
Ronnie WeessiesRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan