Copyright: Ronald Tilleman
Copyright: Ronald Tilleman
Copyright: Ronald Tilleman
Copyright: Ronald Tilleman
Copyright: Ronald Tilleman
Copyright: Ronald Tilleman
Copyright: Ronald Tilleman
Copyright: Ronald Tilleman
Copyright: Ronald Tilleman
Copyright: Ronald Tilleman
Copyright: Reitsema & Partners Architecten
Copyright: Reitsema & Partners Architecten
Copyright: Reitsema & Partners Architecten
Copyright: Reitsema & Partners Architecten
Copyright: Reitsema & Partners Architecten
Copyright: Reitsema & Partners Architecten
Copyright: Reitsema & Partners Architecten
Copyright: Reitsema & Partners Architecten
Copyright: Reitsema & Partners Architecten
Copyright: Ronald Tilleman
Copyright: Ronald Tilleman
Copyright: Ronald Tilleman
Copyright: Ronald Tilleman
Copyright: Ronald Tilleman
Copyright: Ronald Tilleman
Copyright: Ronald Tilleman
Copyright: Ronald Tilleman
Copyright: Ronald Tilleman
Copyright: Ronald Tilleman
Copyright: Reitsema & Partners Architecten
Copyright: Reitsema & Partners Architecten
Copyright: Reitsema & Partners Architecten
Copyright: Reitsema & Partners Architecten
Copyright: Reitsema & Partners Architecten
Copyright: Reitsema & Partners Architecten
Copyright: Reitsema & Partners Architecten
Copyright: Reitsema & Partners Architecten
Copyright: Reitsema & Partners Architecten

Architect realiseert eigen droomhuis in Twente

1 oktober 2019, 14:35
Op de plek waar ooit een boerderij heeft gestaan in het Twentse Geesteren heeft architect Dennis Weerink zijn eigen droomhuis gebouwd. Woning Het Kleine Krikhaar, vernoemd naar de boerderij die nog op oude landkaarten te vinden is, heeft de vorm van een langgerekte schuur. De woning is anderhalf meter boven het maaiveld geplaatst, omwille van het uitzicht op de omgeving.

Het idee voor de woning ontstond tijdens bezoeken aan Weerinks schoonouders, die op vijfhonderd meter afstand van Het Kleine Krikhaar wonen. De architect, die werkzaam is bij Reitsema & Partners Architecten, keek naar eigen zeggen altijd belangstellend naar de oude landbouwschuur die op hetzelfde (riante) terrein stond als het huis van zijn schoonouders. Toen Weerink voorzichtig polste of er misschien de mogelijkheid bestond om hier iets moois van te maken, was de nuchtere reactie: “Als je er iets mee kunt...”.

Dat zat wel snor. Via de Rood voor Rood-regeling van de provincie Overijssel kon hij de oude schuur slopen en er nieuwbouw voor in de plaats zetten. Samen met Reitsema & Partners ontwierp hij een langgerekte woning in een archetypische schuurvorm. Het huis heeft ook de verhoudingen van een landbouwschuur en is voorzien van een open plattegrond. Feitelijk zijn het twee gebouwen binnen één volume, want ook het bijgebouw is opgenomen in het hoofdvolume.

Variërend uitzicht
De woning is haaks op de zichtlijn vanaf het toegangsweggetje richting een grote boom geplaatst en rust op een drie meter lange betonnen plint. Wie door de woning loopt, heeft een telkens variërend uitzicht op het omringend landschap. “Soms loop je langs het landschap, soms ernaartoe of er vanaf en soms vormt het landschap de achtergrond voor de inrichting”, zo verwoordt auteur Karin Venema het namens het architectenbureau.

De verschillende ruimtes hebben elk een ander uitzicht en eigen sfeer. In het zwevende deel van het volume is bijvoorbeeld de eettafel geplaatst, met zicht op het noorden, terwijl het kookeiland zicht biedt in zuidelijke en noordelijke richting. Vanuit een verborgen zitkuil hebben de bewoners uitzicht op het noordelijke landschap en kunnen ze via een groot daklicht de lucht bewonderen. De favoriete plek van Weerink zelf is de glazen patio, waar hij en zijn vriendin kunnen genieten van de omgeving en luchten.

Afzonderlijke volumes
De ruimtes worden gedefinieerd door afzonderlijke volumes en een vrijstaande kastenwand, die de woonkeuken van de verdieping woonkamer scheidt. Via een viereneenhalve meter hoge schuifdeur lopen de bewoners vanuit de woonkamer het inpandige terras op. Twee slaapkamers en de sanitaire en facilitaire ruimtes zijn ondergebracht in een massief blok, waarbij de toegangen zijn vormgegeven als houten nissen waarin de deuren volledig zijn weggewerkt.

De hoofdslaapkamer bevindt zich onder het eigenlijke bijgebouw, waarbij de volledig glazen gevel zicht biedt op de patio met een verticale plantenwand. De en suite-badkamer bestaat uit een ruime tweepersoonsdoucheruimte, met een vloer, wand en plafond die bekleed zijn met zwarte hexagoon tegels. De wastafel is vrijhangend gepositioneerd aan een vrijstaande spiegelwand.

Houten latjes
In lijn met het schuurontwerp zijn houten latjes gebruikt als accent in de nissen en voor de keukenvloer op de plint. Er is gekozen voor een niet-standaard bouwmethode van een stalen spantenconstructie, die bijna geheel uit het zicht is. De stalenstrip-kolommen zijn zo minimaal mogelijk zijn vormgegeven.

Het dak en de wanden bestaan uit geïsoleerde sandwichpanelen, die zorgen voor maximale isolatie en waterdichtheid. Hierop is de houtengevelbekleding gemonteerd. Door deze bouwmethode was het mogelijk om het geraamte van de woning snel op te zetten en waterdicht te krijgen, zo verklaart Reitsema & Partners. De woning is duurzaam gebouwd, waarbij onder andere hoogwaardige isolatie, warmteterugwinning en een adaptief installatieconcept zijn toegepast.

Bouwteam
Het ontwerp, de ontwikkeling en ook de bouw lagen geheel in handen van Weerink (en Reitsema & Partners). Het bouwteam bestond uit de vader, schoonvader en twee ooms van de architect. Hij is overigens niet de eerste binnen het bureau die zijn eigen huis ontwierp; zijn werkgever Theo Reitsema ging hem voor (overigens met medewerking van Weerink). Schuurwoningen zijn Reitsema & Partners ook niet onbekend, zo genereerde een schuurwoning in Enter volop media-aandacht.

Andere nieuwsberichten

Houten Makers’ KUbe van BIG is “onderwijs gestold in een gebouwde vorm”

Gisteren, 17:47

Den Haag deelt ontwikkelvisie voor gebied rond centraal station

Gisteren, 14:50

DGBC publiceert whitepaper circulair ontwerpen op CO2-uitstoot

Gisteren, 13:49

NOAHH presenteert opgeleverde Villa Vaartjes in Almere Oosterwold

Gisteren, 13:19

ASML wil grote vestiging op Brainport Industries Campus

Gisteren, 11:34

Organisaties werken aan praktijktoets aangescherpte MPG-eisen

22 april, 2:27

IMF-bestuurder dringt aan op verdere afbouw hypotheekrenteaftrek

22 april, 1:36

DNB: verduurzaming woningen blijft achter, maar geld geen probleem

22 april, 10:01

Amsterdam gaat meer woningen voor ouderen geschikt maken

19 april, 1:49

FNV: minister moet ingrijpen na censuur door bestuur TU Delft

19 april, 12:12
Ronnie WeessiesRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan