Abonneer je nu op onze nieuwsbrieven!
Abonneren
Nee, bedankt
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
Copyright: Entree naar de openbare ruimte. rijssen.nl
Copyright: Gebouw de Roef. 2by4-architects
Copyright: Gebouw de Bolder met op de achtergrond gebouw het Landvast. 2by4-architects
Copyright: Gebouw de Bolder (rechts) en gebouw het Landvast. 2by4-architects
Copyright: Centrale entree naar gebouw Het Landvast. 2by4-architects
Copyright: Het Landvast. 2by4-architects
Copyright: Gebouw de Roef. 2by4-architects
Copyright: De Bolder. 2by4-architects
Copyright: De verstandelijk beperkte ouderen hebben een verdiepte buitenruimte. Joost Brouwers
Copyright: Geveldetail verpleegtehuis Eltheto. 2by4-architects
Copyright: De grote loggia’s van gebouw Eltheto vormen een eigen veilige buitenruimte. 2by4-architects
Copyright: Verpleegtehuis Eltheto. 2by4-architects
Copyright: 2by4-architects
Copyright: Plangebeid met de vier zorggebouwen. 2by4-architects
Copyright: Zorgservicecentrum. 2by4-architects
Copyright: Corridor. 2by4-architects
Copyright: Entree naar de openbare ruimte. rijssen.nl
Copyright: Gebouw de Roef. 2by4-architects
Copyright: Gebouw de Bolder met op de achtergrond gebouw het Landvast. 2by4-architects
Copyright: Gebouw de Bolder (rechts) en gebouw het Landvast. 2by4-architects
Copyright: Centrale entree naar gebouw Het Landvast. 2by4-architects
Copyright: Het Landvast. 2by4-architects
Copyright: Gebouw de Roef. 2by4-architects
Copyright: De Bolder. 2by4-architects
Copyright: De verstandelijk beperkte ouderen hebben een verdiepte buitenruimte. Joost Brouwers
Copyright: Geveldetail verpleegtehuis Eltheto. 2by4-architects
Copyright: De grote loggia’s van gebouw Eltheto vormen een eigen veilige buitenruimte. 2by4-architects
Copyright: Verpleegtehuis Eltheto. 2by4-architects
Copyright: 2by4-architects
Copyright: Plangebeid met de vier zorggebouwen. 2by4-architects
Copyright: Zorgservicecentrum. 2by4-architects
Copyright: Corridor. 2by4-architects

Plein met vier zorgspecifieke woongebouwen

22 september 2015, 12:30
In de dorpskern van Rijssen is het WoonZorgPlein Eltheto gerealiseerd voor senioren met intramurale en extramurale zorgvraag en senioren met een verstandelijke beperking. De vier gebouwen rond een gezamenlijke buitenruimte zijn ontworpen door 2by4-architects.

De opdrachtgevers, Goede Woning en Carint Reggeland, wilden een woonzorggebied waarbij de nadruk zou liggen op het wonen en het zo lang mogelijk zelfstandig blijven. 2by4-architects heeft daarom een ontwerp gemaakt met de levensstijl van de toekomstige bewoners als uitgangspunt.

Met een leefstijlenonderzoek zijn de verschillende behoeftes ten aanzien van de leefomgeving en de zorgvraag in kaart gebracht. Het ontwerp is een pregrammatische vertaling daarvan. Het totale complex bestaat uit vier losstaande gebouwen, die elk een eigen doelgroep met specifieke levensstijl en zorgvraag huisvesten.

Groene buitenruimte
De vier gebouwen hebben elk een eigen, herkenbare uitstraling en staan gezamenlijk op en rond een hoogwaardige buitenruimte. De buitenruimte is een belangrijke drager van het plan, zo legt 2by4-architects uit. Ze is erop gericht om eenzaamheid te voorkomen en bewoners actief te betrekken bij het sociale leven.

De bewoners mogen deels zelf invulling geven aan de buitenruimte. Er is plek voor gezamenlijke activiteiten. De buitenruimte is voorzien van veel groen; de bewuste keuze voor groenblijvende beplanting in elk seizoen zorgt voor een gevarieerd beeld, maar draagt ook bij aan een 'healing environment', aldus de architecten.

Verschillende gebouwen
De vier gebouwen verschillen in vorm vanwege de verschillende bewoners en hun leefstijlen, de stedenbouwkundige inpassing en de relatie die ze elk hebben met de buitenruimte. In materiaalgebruik zijn de volumes familie van elkaar; de basis is bij alle een stucwerk gevel met warme accenten bij de balkons en loggia's.

In het hart ligt gebouw 'de Bolder', dat twee programma's bevat. De transparante plint huisvest een zorgservicecentrum; de vier verdiepingen erboven zijn bestemd voor zorgtoegankelijke huurwoningen. De appartementen, gericht op een hoge mate van zelfstandigheid, worden ontsloten door een centrale corridor. Op de begane grond bevinden zich ook een restaurant, kapper en stiltecentrum.

Belevingsgang
Gebouw 'de Roef' is bedoeld voor ouderen met een verstandelijke beperking. Op de begane grond bevinden zich de zelfstandiger bewoners, die een eigen buitenruimte hebben. Door die verdiept aan te leggen, kon een afscheiding met een hek worden vermeden.

De afhankelijker bewoners leven op de verdieping. De interne gang heeft hier een breedte van zeven meter, waardoor er een 'belevenisgang' met themanissen kon worden gerealiseerd. De bewoners kunnen op de gesloten afdeling vrij dwalen en telkens opnieuw ontdekkingen doen in de binnenruimte.

Visuele relatie
Verpleeghuis 'Eltheto' huisvest vier kleinschalige woongroepen voor verpleeghuiszorg en twee kleinschalige woongroepen somatiek. Volgens de behoefte van de bewoners hebben alle kamers en gezamenlijke ruimtes hier een directe visuele relatie met de buitenruimte en de omgeving.

De verschillende woonkamers van de woongroepen zijn duidelijk herkenbaar in het gevelbeeld. Het gebouw heeft een moderne en levendige uitstraling door de compositie van de ramen, de houten accenten en de grote patio’s, balkons en loggia’s.

Sociale interactie
Gebouw ‘het Landvast’ sluit naadloos aan op de schaal van de omliggende woningen. Het gebouw bestaat uit kleinschalige appartementen, die op de begane grond grenzen aan de buitenruimte. De bewoners mogen die deels zelf inrichten. Dit stimuleert sociale interactie tussen bewoners onderling en tussen de bewoners en de buurt. Ook de breed uitgevoerde galerijen maken privaat gebruik mogelijk.

De appartementen bezitten twee slaapkamers, waarvan de hoofdslaapkamer door een brede schuifdeur in relatie staat met de woonkamer. Hierdoor kan de bewoner die moet rusten of aan bed gekluisterd is onderdeel blijven van de dagelijkse woonactiviteiten.

Andere nieuwsberichten

NEPROM-prijs naar ontwikkeling van Cruquius in Amsterdam

Gisteren, 16:00

Neutelings Riedijk wint prijsvraag Cité des Imaginaires en Grand Musée Jules Verne in Nantes

Gisteren, 14:14

Maaskant Park in Groot Handelsgebouw geopend voor publiek

Gisteren, 10:00

Villa op Terschelling die zich opricht uit de duinen

Gisteren, 09:00

Bouwend Nederland: mooie ambities, komt aan op goede uitvoering

Gisteren, 13:17

WRK Architecten deelt kennis rond duurzaam ontwerpen op eigen website

16 mei, 12:18

Studie: duingebied West-Nederland ook geschikt voor wolven

15 mei, 2:35

Rekenkamer: Rijkswaterstaat en ProRail denken miljarden meer voor weg en spoor nodig te hebben dan nu begroot

15 mei, 2:29

RIVM: zonnepanelen worden nu nog gedowncycled, maar recycling is in toekomst mogelijk

15 mei, 2:16

Tennet: afschalen kolen- en gascentrales verzwakt stabiliteit electriciteitsnet na 2033

15 mei, 10:00
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan