Abonneer je nu op onze nieuwsbrieven!
Abonneren
Nee, bedankt
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
Copyright: 2by4-architects
Copyright: 2by4-architects
Copyright: 2by4-architects
Copyright: 2by4-architects
Copyright: 2by4-architects
Copyright: 2by4-architects
Copyright: 2by4-architects
Copyright: 2by4-architects
Copyright: 2by4-architects
Copyright: 2by4-architects
Copyright: 2by4-architects
Copyright: 2by4-architects
Copyright: 2by4-architects
Copyright: 2by4-architects
Copyright: 2by4-architects
Copyright: 2by4-architects
Copyright: 2by4-architects
Copyright: 2by4-architects
Copyright: 2by4-architects
Copyright: 2by4-architects
Copyright: 2by4-architects
Copyright: 2by4-architects
Copyright: 2by4-architects
Copyright: 2by4-architects
Copyright: 2by4-architects
Copyright: 2by4-architects
Copyright: 2by4-architects
Copyright: 2by4-architects
Copyright: 2by4-architects
Copyright: 2by4-architects
Copyright: 2by4-architects
Copyright: 2by4-architects
Copyright: 2by4-architects
Copyright: 2by4-architects
Copyright: 2by4-architects
Copyright: 2by4-architects
Copyright: 2by4-architects
Copyright: 2by4-architects
Copyright: 2by4-architects
Copyright: 2by4-architects
Copyright: 2by4-architects
Copyright: 2by4-architects
Copyright: 2by4-architects
Copyright: 2by4-architects
Copyright: 2by4-architects
Copyright: 2by4-architects
Copyright: 2by4-architects
Copyright: 2by4-architects
Copyright: 2by4-architects
Copyright: 2by4-architects
Copyright: 2by4-architects
Copyright: 2by4-architects
Copyright: 2by4-architects
Copyright: 2by4-architects

Villa op Terschelling die zich opricht uit de duinen

17 mei, 9:00
In West aan Zee, op Terschelling, heeft 2by4-architects een villa ontworpen die enerzijds ingebed is in de duinen maar zich anderzijds ook opricht om erover uit te kijken.

Een duurzame villa die opgaat in het duinlandschap en tegelijkertijd uitzicht daarover biedt, dat wenste de opdrachtgever hier. In antwoord daarop heeft 2by4-architects voorgesteld om de benedenverdieping van de woning grotendeels in te graven en daar de slaapkamers een plek te geven, en om de bovenverdieping over de duinen heen te laten kijken en daar de woonkamer en keuken te positioneren.

Door de gevel en het dak te voorzien van dezelfde houten gevelbekleding, stelt de villa zich bescheiden op richting de omgeving. De vrij gesloten villa opent zich strategisch richting de mooiste uitzichten en opent zich uiteindelijk in een groot gebaar naar het mooiste uitzicht, dat op het verderop gelegen vogelmeer.

Door een combinatie van slimme oriëntatie, goede isolatie, het deels ingraven van de benedenverdieping en een warmtepomp kon een energieneutrale woning worden gerealiseerd. De zonnepanelen liggen op de naastgelegen woning, die van dezelfde eigenaar is.

Contrasten
“Het is een villa geworden vol interessante contrasten”, vertelt Remko Remijnse van 2by4-architects. “De woning is aan de ene kant gesloten, met enkele uitsneden in de gevel, en aan de andere ook compleet open, richting het landschap. Ook de verdiepingen verschillen van elkaar. De begane grond is laag, ingetogen en ingebed in het duin, waardoor het één wordt met het landschap. Ramen op duinhoogte creëren hier een intieme sfeer met subtiel binnenvallend licht en uitzicht.”

“Daarentegen is de eerste verdieping open, hoog en licht; daar heeft elke ruimte een uniek uitzicht op het landschap. Door de dag heen wordt de ruimte hier gevuld met daglicht, dat telkens vanuit een andere hoek binnenvalt. Vooral de keuken profiteert van natuurlijk licht door een groot dakraam, terwijl de eetkamer uitnodigt tot binnen-buiten leven met een enorme glazen vouwwand die het interieur verbindt met het duinlandschap en uitzicht biedt op het vogelmeer. De woonkamer geeft direct toegang tot het terras. Alle openingen zijn ontworpen om het uitzicht te omlijsten als levende schilderijen.”

“Rondom de woning glooit een zorgvuldig ontworpen landschap met terrassen op verschillende hoogtes, die elk een eigen sfeer creëren en het gevoel van privacy versterken.”

Spiraalvormige route
“De 360 graden schoonheid van de locatie biedt een volledige ervaring van het prachtige duinlandschap. De woning is ontworpen vanuit diverse zichtlijnen. Toegang tot de begane grond is via een inkeping tussen twee betonnen schijven in het landschap. Vanaf de hal start een spiraalvormige route die om de houten kern heen draait en een sequentie van ruimtelijke ervaringen biedt met telkens ander licht en uitzicht.”

“In de hal valt aan beide uiteinden indirect daglicht subtiel naar binnen. Aan de ene kant via een koekoek en aan de andere kant via de vide met de trap naar de verdieping. Boven biedt de eerste zichtlijn uitzicht op de duinen aan de noordkant. Draai je naar het zuiden, dan wordt de eetkeuken onthuld met een grote opening naar het vogelmeer. Hier kan de enorme glazen vouwwand compleet geopend worden om zo de grens tussen binnen en buiten op te heffen. In de keuken zelf kan je de lucht bewonderen via het dakraam.”

“Staand in het midden van deze ruimte is het mogelijk om de zon gedurende de hele dag te volgen en het landschap in alle richtingen te bekijken. In open verbinding met de eetkeuken bevindt zich de zitruimte met terras op het zuiden.”

Andere nieuwsberichten

Winnaars Architectuurprijs Almere 2024 bekend

Gisteren, 16:24

Duurzame en flexibele nieuwbouw voor Dalton-school in Amsterdam-Noord

Gisteren, 15:03

Ontwerpteam voor grootschalige vernieuwing S.M.A.K. Gent geselecteerd

Gisteren, 12:20

‘Super Skin’ is thema van Architect@Work in Rotterdam

Gisteren, 10:00

Huurwet De Jonge lijkt het ook in senaat te halen

Gisteren, 10:15

Duitse woningnood zet door, opnieuw minder bouwvergunningen

18 juni, 3:05

NVM: vakantiehuisjes veel minder gewild, wel weer duurder

18 juni, 12:01

Aspirant-minister Keijzer: stikstof geen probleem voor woningbouw

18 juni, 10:29

Rotterdamse architecten openen deuren tijdens Open Bureaudag

17 juni, 3:02

Luchthavens kunnen volgens minister zonder natuurvergunning

17 juni, 1:28
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan