Abonneer je nu op onze nieuwsbrieven!
Abonneren
Nee, bedankt
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
Copyright: Studio de Nooyer
Copyright: Studio de Nooyer
Copyright: Studio de Nooyer
Copyright: Studio de Nooyer
Copyright: Studio de Nooyer
Copyright: Studio de Nooyer
Copyright: Studio de Nooyer
Copyright: Studio de Nooyer
Copyright: Firm architects
Copyright: Firm architects
Copyright: Firm architects
Copyright: Firm architects
Oude situatie
Copyright: Firm architects
Copyright: Studio de Nooyer
Copyright: Studio de Nooyer
Copyright: Studio de Nooyer
Copyright: Studio de Nooyer
Copyright: Studio de Nooyer
Copyright: Studio de Nooyer
Copyright: Studio de Nooyer
Copyright: Studio de Nooyer
Copyright: Firm architects
Copyright: Firm architects
Copyright: Firm architects
Copyright: Firm architects
Oude situatie
Copyright: Firm architects

Amsterdamse loft met conceptueel interieur van Firm Architects

12 juli 2021, 17:24
Voor een particulier opdrachtgever heeft Firm architects een ongebruikte zolderverdieping in de Amsterdamse Pijp tot een bijzondere woonruimte getransformeerd. Een horizontaler scheidslijn tussen oud en nieuw hebben de architecten in het hele interieurontwerp doorgetrokken.

De zolderruimte van het pand in de wijk De Pijp was voorheen niet geschikt om in te wonen. Om van de zolder een leefruimte te maken verhoogde de vorige eigenaar een aantal jaren geleden het dak zo'n vijftig centimeter. Hierna is de ruimte als renovatieobject verkocht aan de huidige eigenaar, vertelt Firm architects.

De wens van de opdrachtgever was een ‘eerlijke, mannelijke en architecturale ruimte’ met een zo groot mogelijk bruikbare gebruiksoppervlakte. Het principe van de ruimte zelf – een nieuwe gevel op een oude basis – heeft het architectenbureau als uitgangspunt genomen voor het ontwerp, legt Firm architects uit.

Horizontale lijn
In het ontwerp vertoont de gehele ruimte een ‘snede’ op een hoogte van 95 centimeter boven de vloer. Boven deze lijn is alles nieuw, strak, zorgvuldig afgewerkt en voorzien van geïsoleerde muren, aldus de architecten. Alles onder de lijn is juist oud of een weerspiegeling daarvan; de kale, ruwe baksteenmuren zijn hier gecombineerd met donkere spiegels en onafgewerkte zinkplaten.

“Het zinken deel boven de lijn reflecteert veel licht de kamer in, maar de reflectie zelf is wazig”, vertelt Firm architects. “De donkere spiegels reflecteren minder licht, maar geven wel een scherp beeld. Dit maakt alles boven de ‘doorsnede’ een interpretatie en alles er onder een spiegeling van het oude.”

Reflectie
Dat de lijn op een hoogte van 95 centimeter ligt, heeft een zowel praktische als poëtischer reden. Enerzijds is dit de hoogte van keukenkastdeuren en leuningen. Anderzijds is het, aldus de architecten, het centrale punt van het mannenlichaam.

“Als je met je onderlichaam in het oude staat en je bovenlichaam in het nieuwe, weerspiegelt het dat je geworteld bent in het verleden en naar de toekomst kijkt”, legt Firm architects uit. “Het concept heet daarom ‘reflections of the past’.” De conceptuele benadering van de ruimte is doorgevoerd in alle op maat gemaakte elementen.

Licht
Achter de voordeur ligt de geheel zwart geverfde hal met een oude, kale trap. Daarboven bevindt zich een op maat gemaakte trap van geperforeerd zink, hangend op 95 centimeter boven de vloer. De trap verbindt het appartement met het dakterras. Daglicht valt vanuit het dakluik door de perforaties in de donkere entree.

De woonkamer bovenaan de trap is voorzien van glazen schuifpui over  die de gehele breedte van het pand. Het profiel is weggewerkt in de wanden, vloer en het plafond, waardoor “een bijna frameloze gevel van glas”, aldus Firm architects, is gerealiseerd op een plek waar oorspronkelijk het daglicht binnenviel door slechts twee kleine ramen.

Ruimten
De open en lichte woonkamer is door middel van een grote houten schuifwand verbonden met de grote slaapkamer. Een televisie en kastruimte bevinden zich achter 900 mm brede, op maat gemaakte deuren.

Om de ruimte zo groot mogelijk te laten lijken, heeft Firm architects ervoor gekozen om één volume in de ruimte te plaatsen. Deze reflecterende doos bevat alle functionaliteiten, zoals de badkamer, het toilet, de wasruimte en de logeerkamer. De toegang is onzichtbaar gemaakt door een taatsdeur in dezelfde materialen.

Natuurlijk
De glazen gevel aan de zuidgevel zorgt voor natuurlijke verwarming in de koude maanden; in warme maanden kan de gevel volledig worden geopend met het oog op ventilatie, terwijl vitrage de warmte enigszins weert. De 17 cm dikke vloerisolatie, de geïsoleerde wanden en het van buitenaf geïsoleerde dak zorgen voor een stabiele binnentemperatuur.

Boven de entree bevindt zich aan de zijkant van de woning een elektrisch te openen dakluik. Doordat de warmere lucht op het hoogste punt van de ruimte kan ontsnappen ontstaat er een natuurlijke trek. Firm architects heeft dit natuurlijke ventilatieprincipe ontleend aan tropische architectuur, legt het bureau uit.

Andere nieuwsberichten

Transformatie voormalig warenhuis en bankgebouw in Dordrecht gereed

4 uur geleden

De Zwarte Hond ontwerpt flexibel IKC+ Katwijk

Vandaag, 11:00

BNA: geef de architect de rol van verbinder bij de woningbouwcrisis

Vandaag, 10:00

Stuur nu jullie project in voor de prijs voor Zorggebouw van het Jaar 2024

Vandaag, 09:30

Maatschappelijke coalitie: pak door met uitbreiding Noord-Zuidlijn

Vandaag, 10:43

Daiwa House opent fabriek waar modules van de lopende band komen

Vandaag, 09:45

Inzendtermijn voor de Dutch Daylight Awards 2024 twee weken verlengd

Vandaag, 08:30

Bouwend Nederland: mooie ambities, komt aan op goede uitvoering

17 mei, 1:17

WRK Architecten deelt kennis rond duurzaam ontwerpen op eigen website

16 mei, 12:18

Studie: duingebied West-Nederland ook geschikt voor wolven

15 mei, 2:35
Robert MuisRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan