Copyright: cepezed / Lucas van der Wee
Copyright: cepezed / Lucas van der Wee
Copyright: cepezed / Lucas van der Wee
Copyright: cepezed / Lucas van der Wee
Copyright: cepezed / Lucas van der Wee
Copyright: cepezed / Lucas van der Wee
Copyright: cepezed / Lucas van der Wee
Copyright: cepezed / Lucas van der Wee
Copyright: cepezed / Lucas van der Wee
Copyright: cepezed / Lucas van der Wee
Copyright: cepezed / Lucas van der Wee
Copyright: cepezed / Lucas van der Wee
Copyright: cepezed / Lucas van der Wee
Copyright: cepezed / Lucas van der Wee
Copyright: cepezed / Lucas van der Wee
Copyright: cepezed / Lucas van der Wee
Copyright: cepezed
Copyright: cepezed
Copyright: cepezed
Copyright: cepezed
Copyright: cepezed
Copyright: cepezed
Copyright: cepezed
Copyright: cepezed
Copyright: cepezed
Copyright: cepezed
Copyright: cepezed
Copyright: cepezed

Voormalige kantoorkolos is luxueus woongebouw in het park

24 juni 2020, 14:55
De bewoners hebben de afgelopen periode hun appartementen in het luxe Park Hoog Oostduin in Den Haag betrokken. Architectenbureau cepezed transformeerde het voormalige Shell-kantoor, waarbij het zoveel mogelijk is uitgegaan van de bestaande kwaliteiten en karakteristieken.

Het project betreft een ensemble van twee gebouwen, gerealiseerd aan de rand van het landgoed Oostduin-Arensdorp.  Het stamt uit 1968 en is ontworpen door H.E . Oud, zoon van J.J.P. Oud. Het belangrijkste deel van het ensemble was een flinke hoogbouwschijf; haaks daarop stond een kleiner en lager bouwdeel. De bouw ging ten koste van een ruim stuk groen.

Gerichte ingrepen
De opgave was om het esthetisch, functioneel en bouwfysisch sterk verouderde complex om te vormen tot een hoogwaardige woonomgeving voor het hoge segment. Cepezed zag mogelijkheden om “met een minimum aan zeer gerichte ingrepen een maximum aan oplossingen” te bieden, legt het bureau uit.

Het heeft in zijn ontwerp voor de transformatie zoveel mogelijk doorgedacht op en gebruik gemaakt van bestaande kwaliteiten en karakteristieken van de hoogbouw. De bestaande laagbouw bleek voor woningen ongeschikt, is gesloopt en vervangen door nieuwbouw.

Langs de gevel
De hoogbouw, met een constructieve stramienmaat van 1,80 meter, bestond uit een kernstrook met trappen, liften en schachten, daarlangs aan weerszijden gangen en kantoorstroken langs de gevels. Deze indeling heeft cepezed behouden, met nu de woningen langs de gevels.

De appartementen ontvangen hierdoor veel daglicht en hebben panoramisch uitzicht over het stadscentrum aan de ene kant van het gebouw en over zee aan de andere kant. In combinatie met de grote vrije hoogte van de woningen geeft dit een enorme ruimtelijke beleving, aldus het architectenbureau.

UItbreidingsrek
Echter, de bestaande kantoorstroken waren niet diep genoeg voor woningen en bovendien moesten royale buitenruimten worden toegevoegd. Aan de zeekant heeft cepezed daarom de voormalige gang bij de woningen getrokken en binnen de bestaande gebouwcontour loggia’s uitgespaard.

 Aan de stadskant kreeg het gebouw een drie meter diepe uitbreiding met daarin balkons en extra woonruimte. Deze uitbreiding bestaat uit een stalen ‘rek’ met staalplaatbetonvloeren, legt cepezed uit. Het rek is relatief licht van gewicht en draagt af op de bestaande bouw en kelderbak, waardoor een aanvullende fundering niet nodig was.

De ontsluiting van alle appartementen vindt plaats via de voormalige gang aan de stadskant, waarin nieuwe vides zorgen voor een ruimtelijke beleving. De voormalige vluchttrappen zijn verplaatst van de koppen van het gebouw naar de schachten, waardoor ook bijzondere hoekwoningen konden worden gerealiseerd.

Gevarieerd aanzicht
De kalkstenen kopgevels van het gebouw zijn behouden. De langsgevels zijn geheel vernieuwd naar huidige bouwfysische maatstaven, uitgevoerd in hoge stroken glas en stroken wit emalit, meldt cepezed. Twee grote sparingen in het ‘uitbreidingsrek’ aan de stadskant dragen bij aan een gevarieerd aanzicht van Hoge Duin, zoals het gebouw nu heet.

In totaal zijn in Hoge Duin ruim 180 koop- en huurappartementen gerealiseerd, variërend van 70 tot 200 m2. Hierbij is een aantal short-stay  appartementen en hotelappartementen voor gasten van de bewoners. In de voormalige installatieruimten op het dak zijn voorts acht royale penthouses gerealiseerd.

Lage Duin
De nieuwbouw aan de voet van de hoge schijf heet Lage Duin. Het is gerealiseerd op de fundering van de gesloopte laagbouw, maar vormt in plaats van het voormalige langwerpige volume juist een compacter, vierkant gebouw. Doordat Lage Duin op enige afstand van de hoogbouw is geplaatst biedt het complex als geheel meer doorzicht naar en relatie met het omliggende groen, aldus cepezed.

Lage Duin bestaat uit acht lagen en bevat 30 woningen, met drie dubbellaagse woningen onderin en penthouses bovenin. De woningen zijn rondom voorzien van schuifpuien en balkons en de onderste woningen hebben zelfs een tuin, waardoor de bewoners de nabijheid van het park ervaren.

De gangzones in de laagbouw doorsnijden het hele bouwvolume en hebben transparante gevels, zodat ze veel daglicht ontvangen en bewoners altijd zicht op buiten hebben. Voor het comfort van de bewoners beschikt het relatief kleine gebouw toch over twee liften, meldt het architectenbureau. In vormentaal en materialisatie is de laagbouw familie van de hoogbouw.

Het voorterrein, dat voorheen een grote steenvlakte met auto’s was, heeft een landschappelijke inrichting gekregen. Daaronder ligt de bestaande parkeerkelder, die eerst is uitgebreid met een extra parkeerlaag. De garage heeft langs de straatwand een gevelafwerking van Corten-staal.

Hergebruik
Cepezed heeft van het bestaande complex dus het hoogbouwcasco en de garage hergebruikt. Daarnaast heeft het bureau ook de travertijn wandafwerkingen in de entree behouden en de “imposante sculpturale betonluifel”, aldus cepezed, boven de entree compleet opgenomen in de nieuwe vormgeving.

Mooi is ook het hergebruik van een tegeltableau, dat werd ontworpen door Karel Appel. Het sierde de voormalige laagbouw van het complex en is nu aan de zeekant opgenomen in de gevel van Hoge Duin. Daarnaast hebben de architecten, in samenwerking met ingenieursbureau Repurpose, veel materialen die vrij kwamen bij de ontmanteling van de bestaande bouw een bestemming in andere projecten kunnen geven. Volgens cepezed is minstens 80% van de sloopmaterialen hergebruikt.

De nieuwe appartementen zelf hebben vloerkoeling- en verwarming, zijn bijvoorbeeld uitgevoerd met zonwerend glas en voorzien van warmteterugwinunits, aldus cepezed.

Gerelateerde nieuwsberichten

Andere nieuwsberichten

Woonbuurt van Steenhuis Bukman vormt zuidwestelijke sluitstuk van Delftzicht

Gisteren, 15:28

Aftrap voor eerste buitenlands project Team V Architectuur

Gisteren, 12:26

Zuidelijke stationsentree met fietsenstalling Dordrecht geopend

Gisteren, 11:16

Ruimtelijk kader voor verdichting Buikslotermeerplein in Amsterdam-Noord vastgesteld

Gisteren, 09:26

Advies: Nederland kan zorgvuldiger omgaan met oude zonnepanelen

Gisteren, 13:35

Dorpen in Noord-Holland mogen bouwen in beschermd landschap

Gisteren, 10:21

ASML wil meebetalen aan duizenden nieuwe woningen in regio

16 december, 4:27

Den Haag positief over plannen voor verbouwing Pier Scheveningen

16 december, 9:48

PBL: duurzaam energiedoel haalbaar, maar meer nodig voor klimaat

13 december, 3:40

DNB verwacht dat huizenprijzen komende jaren verder oplopen

13 december, 12:25
Robert MuisRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
wienerberger
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan