Copyright: Studio Hartzema
Copyright: Studio Hartzema
Copyright: Studio Hartzema
Copyright: Studio Hartzema
Stad aan het Sloe, impressie in vogelperspectief
Copyright: Studio Hartzema
Plankaart
Copyright: Studio Hartzema
Superdelta
Copyright: Studio Hartzema
Superdelta
Copyright: Studio Hartzema
Symbioselandschappen
Copyright: Studio Hartzema
Overgangsgebieden
Copyright: Studio Hartzema
Alle kernen van Zuid-Beveland en Walcheren
Copyright: Studio Hartzema

Studio Hartzema presenteert plannen voor een nieuwe stad in Zeeland

Gisteren, 13:56
Het Rotterdamse bureau Studio Hartzema heeft eerder deze maand zijn plannen gepresenteerd voor een nieuwe stad op de grens van Zuid-Beveland en Walcheren. De nieuwe stad, met een omvang van zo’n 180 hectare en zo’n 12.000 woningen, kenmerkt zich door een samengaan van natuur en stad in een ‘symbiotische relatie’. Stad aan het Sloe moet bijdragen aan een hernieuwde vitaliteit van Zeeland.

Zeeland biedt een prachtig waterrijk landschap, wordt op veel plekken grootser en biedt steeds vaker ruimte voor de natuur, stelt Studio Hartzema. Tegelijkertijd staat de vitaliteit van de provincie onder druk: de bevolking slinkt en voorzieningen lopen terug, terwijl het toerisme juist toeneemt en de infrastructuur van wegen en energie oprukt, aldus het architectenbureau.

Om de vitaliteit terug te brengen stelt Studio Hartzema de bouw van een nieuwe stad voor: Stad aan het Sloe, een stad voor zo’n 25.000 inwoners op de grens van Zuid-Beveland en Walcheren. Kenmerkend voor deze stad is dat ze verschillende functionaliteiten en landschappelijke elementen verenigt. Het architectenbureau noemt Stad aan het Sloe een ‘stedelijk symbioselandschap’.

In het ontwerpend onderzoeksproject Zeelandia, dat Studio Hartzema heeft uitgevoerd met LOF Landschapsarchitecten en Witteveen+Bos, worden zogenoemde ‘symbioselandschappen’ voorgesteld als antwoord op de sluimerende verschraling in Zeeland. Symbioselandschappen zijn omgevingen waarin verschillende functies en vormen van gebruik worden gecombineerd, met gunstige resultaten op elk front.

Symbioselandschappen
Centraal in deze landschappen staat het water. Kustverdediging, verbetering van de kwaliteit van de binnenwateren en zoetwatervoorzieningen beschouwen de ontwerpers als “elementaire onderdelen” van het vitaliteitsherstel. Daarbij kennen deze landschappen geen harde grenzen en tegenstellingen, maar “dynamische overgangen”, waarin de verschillende functies samengaan.

Het onderzoeksproject definieert langs de grote wateren zones waarin “natuurlijke gradiënten” bijdragen een zowel de biodiversiteit als de omgevingskwaliteit. Natuurlijke sedimentatie krijgt er de tijd, getijden zijn er ervaarbaar en er is plek voor bewoning en recreatie. Van de voorgestelde symbioselandschappen is Stad aan het Sloe het voorlopige summum, aldus Studio Hartzema.

Waterrijke stad
In het voorstel wordt het Sloe, een voormalig vaarwater tussen Walcheren en Zuid-Beveland, opnieuw uitgegraven. Oude kreken worden hierop aangesloten zodat een waterrijk landschap ontstaat, verbonden met het Verse Meer. In dit landschap liggen vier buurten, deels op eilanden, met brede oevers als contouren. Een brede straat verbindt de buurten.

Het plan voorziet in verschillende woonmilieus met plek voor in totaal zo’n 25.000 inwoners. Men leeft verbonden met de natuur en er is plek voor recreatie en toerisme. Een jachthaven vormt het vanzelfsprekende midden. De stad ligt, met een station, aan de spoorlijn Vlissingen-Amsterdam, zodat de inwoners ook binnen een uur in Antwerpen of de Randstad zijn.

De ligging aan het spoor past ook in de benadering van Stad aan het Sloe als toekomstbestendige stad. Er is veel ruimte voor fietsers en voetgangers, met routes die de stad, het landschap en het water verbinden. De verbondenheid met de natuur en met natuurlijke processen vormen een belangrijke basis van het plan. Logischerwijs volgt daaruit ook de keuze voor circulair bouwen en de toepassing van hernieuwbare en biobased materialen.

Verbinding
“Stad aan het Sloe breekt met de traditie om functionaliteiten van elkaar te scheiden”, zegt Studio Hartzema. “Dit stedelijk symbioselandschap herstelt het eeuwige verbond tussen mens en natuur.” Daarnaast verbindt het plan bewoning en toerisme, werken en wonen, land en water, legt het bureau verder uit. “Waar eerder in Zeeland deze schijnbare tegenstellingen de toon hebben gezet en monofunctionele gebieden voor bewoning, toerisme, boodschappen en bedrijvigheid hebben opgeleverd, ligt de vitale toekomst van Stad aan het Sloe in de vereniging van deze uitersten.”

Het ontwerpend onderzoeksproject Zeelandia, waar Stad aan het Sloe uit voorkomt, richt zich op de ruimtelijke mogelijkheden van de zuidwestelijke delta in Nederland. Aanleiding voor het speculatieve onderzoek is de zeespiegelstijging.

Gerelateerde nieuwsberichten

Andere nieuwsberichten

Wachten in een compositie als van Mondriaan

1 uur geleden

Woongebouw 70lux markeert de entree tot het stadshart van Zoetermeer

4 uur geleden

Nominaties Amsterdamse Nieuwbouwprijs 2025 bekend

Vandaag, 10:37

Being en COD ontwikkelen vier woongebouwen aan Tolhuiskanaal in Amsterdam-Noord

Gisteren, 15:53

Zuid-Holland wil in 2027 besluit over uitbreiding Maasvlakte in zee

Vandaag, 12:23

Rekenkamer: begroting verbouwing Binnenhof ‘onrealistisch laag’

Vandaag, 09:44

Kamer niet gerust op betaalbaarheid stadsverwarming in nieuwe wet

Gisteren, 11:36

Nieuwe editie van de Architecten Wielerkoers

20 mei, 2:45

Nieuwe Rotterdamse aanpak woningbouw: meer snelheid, minder regels en heldere keuzes

20 mei, 9:49

Gemeenten krijgen 7.000 euro per gebouwde betaalbare woning

19 mei, 3:05
Robert MuisRedacteur
Atag Nederland
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Kingspan Light & Air
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
Houthandel van Dam
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
wienerberger
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
VOLA Nederland BV
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Holonite B.V.
AXOR + hansgrohe
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2025 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan