Zeeland wil meer grip op uitbreidingsplannen recreatiesector

1 december 2023, 14:46
De provincie Zeeland wil meer grip krijgen op uitbreidingsplannen in de recreatiesector. Gedeputeerde Dick van der Velde zei in een commissievergadering van de Provinciale Staten dat Zeeland de bestemmingsplannen nog eens gaat doorlichten om te bekijken of ze voldoen aan de verordening die de provincie gebruikt voor toezicht op recreatieve plannen.

Ook gaat Van der Velde met gemeenten, recreatieondernemers, natuurorganisaties en andere betrokken partijen werken aan een zogeheten afwegingskader voor onder meer uitbreidingsplannen voor de toeristische sector. Een nog vast te stellen pakket richtlijnen kan helpen bepalen wat wel en niet mag.

Zeeland heeft in 2017 een kustvisie vastgesteld, waarin de provincie, gemeenten en andere partijen hebben afgesproken alleen onder strikte voorwaarden en op aangewezen locaties nieuwe vestiging en uitbreiding van recreatieparken in de kustzone toe te staan. Meerdere Statenfracties constateerden dat er ondanks de kustvisie toch een aantal ongewenste ontwikkelingen zijn geweest, zoals campingplekken die vervangen zijn door vakantiehuizen. Van der Velde zei dat het dankzij de kustvisie wel degelijk is gelukt een aantal uitbreidingsplannen tegen te houden.

Volgens cijfers van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) nam het aantal vakantiewoningen in Nederland tussen 2017 en 2022 met 8,7 procent toe. Ruim 22 procent van die huizen staat in de kustzone. Daar zijn in die periode 2205 nieuwe recreatiewoningen gebouwd. Verreweg de meeste nieuwbouw vond plaats in de kustzone van Zeeland. Daar werden 1466 nieuwe vakantiehuizen neergezet.

‘Verroompottisering’ van Limburg
De Limburgse gedeputeerde Michael Theuns (ruimte, CDA) ontving vrijdag een petitie tegen de bouw van nieuwe vakantieparken in zijn provincie. De 11.000 ondertekenaars ageren tegen de ‘verroompottisering’ van Limburg en het behoud van een camping in het Heuvelland.

Aanleiding voor de actie is de verkoop eerder dit jaar van de camping nabij het Zuid-Limburgse Vaals aan een projectontwikkelaar. Vaste gasten van de camping zijn bang dat de camping plaats moet maken voor vakantiewoningen. De vaste bezoekers richtten de Stichting Behoud Jaarplaatsen Cottesserhoeve op en startten de petitie. De komst van vakantiewoningen ‘zou betekenen dat er weer een betaalbare manier van recreëren verdwijnt en het Heuvelland verder wordt verstedelijkt’, schrijven de initiatiefnemers.

Meer actiegroepen zijn bezorgd over de in hun ogen ongecontroleerde groei van het aantal recreatiewoningen in Limburg. De natuur heeft te lijden onder de bouw van vakantieparken en ook verliezen natuurgebieden hun toegankelijkheid, vinden zij. Bovendien is het huren van een vakantiewoning een stuk duurder dan een plek op een camping.

 Zo zouden sommige gebieden alleen nog voor mensen met veel geld te bezoeken zijn. In de Provinciale Staten spraken zij eerder al hun zorgen uit. Meerdere politieke partijen willen dat de provincie meer doet om het aantal vakantieparken in de hand te houden.

‘Niet iedereen wil meer op een camping staan’
Het college gaat komend jaar goed kijken ‘wat er precies speelt’, zegt gedeputeerde Theuns. Hij begrijpt de zorgen van de ondertekenaars van de petitie. Maar ‘niet iedereen wil meer op een camping staan’. Volgens hem is ‘een gezonde mix’ tussen campings, huisjesparken en natuur belangrijk. De provincie kan alleen iets doen tegen de komst van een park als voor de bouw het bestemmingsplan moet worden aangepast. Anders is vooral de gemeente aan zet. Theuns wil evengoed met gemeenten in gesprek blijven over de ontwikkelingen.

Bron: ANP

Andere nieuwsberichten

Restaurant van hergebruikte bouwmaterialen voor Tuinen van West Amsterdam

23 februari, 1:50

Nederlands paviljoen op internationale boekenbeurs Taipei geopend

23 februari, 11:34

Inschrijving voor Rietveldprijs 2024 geopend

23 februari, 9:20

Symposium over belang en doel van tekenen voor architecten

22 februari, 5:26

ING verwacht dat huizenprijzen tussen vijf en acht procent stijgen

23 februari, 2:38

Naturalis lanceert methodiek om biodiversiteit bermen te vergroten

23 februari, 12:19

Bouwbedrijf BAM haalde eigen, aangescherpte veiligheidsdoel niet

23 februari, 10:27

Klimaat- en energiebeleid kost gemeenten fors meer volgens rapport

22 februari, 4:12

Recordomzet voor Arcadis, een derde meer winst

22 februari, 10:11

Twee doden en twee gewonden door ongeluk bij brug in aanbouw Lochem

21 februari, 1:27
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan