Copyright: Ontwerp Powerhouse Company voor Baan Tower in Rotterdam ( Peter Schmidt)
Ontwerp voor het Sluishuis in Amsterdam van BIG en Barcode Architects
Ontwerp van Laurens Boodt voor Rotterdamse Toren van Babel
Ontwerp Studioninedots voor West Beat Amsterdam (visualisatie: A2studio)
Copyright: Don Murphy ( VMX Architects)
Copyright: Minister Schultz van Infrastructuur en Milieu ( Arenda Oomen)
Copyright: Parkeergarage Katwijk, onderdeel van het kustversterkingsprogramma ( Royal HaskoningDHV)
Copyright: Zaha Hadid ( Mary McCartney)
Copyright: Joost Hovenier ( Dana Lixenberg, 2013)
Copyright: De Trap in Rotterdam ( Ossip van Duivenbode)
Copyright: Stationshal Utrecht Centraal ( Jannes Linders)
Copyright: Ontwerp Powerhouse Company voor Baan Tower in Rotterdam ( Peter Schmidt)
Ontwerp voor het Sluishuis in Amsterdam van BIG en Barcode Architects
Ontwerp van Laurens Boodt voor Rotterdamse Toren van Babel
Ontwerp Studioninedots voor West Beat Amsterdam (visualisatie: A2studio)
Copyright: Don Murphy ( VMX Architects)
Copyright: Minister Schultz van Infrastructuur en Milieu ( Arenda Oomen)
Copyright: Parkeergarage Katwijk, onderdeel van het kustversterkingsprogramma ( Royal HaskoningDHV)
Copyright: Zaha Hadid ( Mary McCartney)
Copyright: Joost Hovenier ( Dana Lixenberg, 2013)
Copyright: De Trap in Rotterdam ( Ossip van Duivenbode)
Copyright: Stationshal Utrecht Centraal ( Jannes Linders)

2016: belangrijkste nieuws

23 december 2016, 14:34
Het architectuurjaar 2016 kenmerkte zich in de eerste plaats door het feit dat architecten na jaren van malaise weer druk zijn met bouwprojecten. Daarnaast was er het nodige te doen om het faillissement van Erick van Egeraat, de plannen van minister Schultz om de regels voor kustbebouwing te verruimen en wederom perikelen rond Het Nieuwe Instituut. Een overzicht.

Tekst Ronnie Weessies

Om dit jaaroverzicht met goed nieuws te beginnen: architecten zijn weer volop aan het werk. Na jaren van crisis en voorzichtig herstel, beschikken de meeste bureau momenteel over een werkvoorraad die ze als normaal of groot beschouwen. Sommige firma’s klagen er zelfs over dat ze moeite hebben om goede nieuwe krachten te vinden; een gevolg van de uitstroom van architecten uit de branche tijdens diezelfde, slopende crisis. Gelukkig is dit jaar de eerste lichting PEP’ers afgezwaaid, ongetwijfeld zit daar het nodige talent tussen.

De groei in het aantal opdrachten kwam dit jaar vooral bij particulieren vandaan, maar ook bedrijven en ontwikkelaars zijn bezig aan een flinke comeback als opdrachtgever. Architecten ontwerpen, al dan niet in samenwerking met andere partijen als bouwers en ingenieurs, vooral woningbouwprojecten. Zeker in de steden bestaat een grote behoefte aan woningen, met name in de sectoren middeldure en sociale huur. Minister Blok (Wonen) zinde op verschillende maatregelen om de bouw van dit soort woningen te stimuleren, hij toog zelfs naar Azië om investeerders te lokken.

Niet dat het voor kopers van woningen zo’n luilekkerland is overigens; in de regio Amsterdam wordt al gesproken van een oververhitte markt. De NVM waarschuwde bovendien voor een tweedeling binnen de woningmarkt en de Europese toezichthouder ESRB wees op de risico’s van de hoge hypotheken en schulden van huishoudens in Nederland. Waar dit laatste toe kan leiden, zit nog vers in het geheugen.

Boodschap
Maar toch, de geur van crisis leek het afgelopen jaar grotendeels te zijn verdreven, zo zeer zelfs dat we er bij Architectenweb een zomerserie aan wijdden. Hoe ervoeren architecten de situatie en wat hebben ze geleerd van de malaise, wilden we onder meer weten. Alle deelnemers hadden een boodschap voor hun vakgenoten, vooral als het gaat om samenwerken, het verbreden van de competenties en de positie in het bouwproces. Daarbij wees Don Murphy op de noodzaak van het debat over architectuur, iets wat tot zijn verdriet naar de achtergrond is verdwenen in het eens vooroplopende Nederland.

Als een van de redenen noemt de directeur van VMX architects het verdwijnen van het NAi. De opvolger ervan, Het Nieuwe Instituut, vervult bepaald geen leidende rol in het architectuurdebat. Thijs Asselbergs verwoordde op Twitter treffend hoe architecten over de instelling denken: ‘het instituut van het verval’. HNI stond dit jaar wederom vooral in de belangstelling vanwege beleidsmatige perikelen. Na alle heisa rond directeur Guus Beumer in 2015 dreigde de instelling nu zijn subsidie van het Rijk te verliezen. Pas na het voorleggen van een aanvullend beleidsplan adviseerde de Raad voor Cultuur alsnog positief over het gereserveerde subsidiegeld van 5,6 miljoen euro voor de komende vier jaar.

Erick van Egeraat
Tot veler verrassing ging in maart het bureau van Erick van Egeraat failliet, voor de tweede keer in zeven jaar tijd. Curator Jos Borsboom weet het bankroet aan trage betalingen door debiteuren. Als het verhaal van het AD echter klopt, dan is het faillissement omgeven met een zeer onfrisse lucht en dreigt een van Nederlands meest vooraanstaande architecten van zijn voetstuk te vallen.

Daan Roosegaarde leek aan het begin van dit jaar ook een deukje in zijn reputatie op te lopen, zij het om geheel andere redenen. Hij liep weg tijdens een tv-uitzending van College Tour nadat TU Delft-professor Bob Ursem suggereerde dat Roosegaarde de wereld doet geloven dat de Smog Free Tower en Duurzame Dansvloer uitvindingen van hem zijn, terwijl hij er in werkelijkheid alleen een vorm aan heeft gegeven. In de daaropvolgende discussie ging het vooral om de mateloos interessante vraag: ‘van wie’ is een idee en doet het ertoe?

Events, dear boy, events. Dit citaat van de vroegere Britse premier Harold McMillan slaat op zijn grootste vrees als politicus. Minister Schultz van Infrastructuur en Milieu kon er dit jaar over meepraten, nadat ze vlak voor Kerst 2015 de regels voor bebouwing langs de kust dacht te kunnen verruimen. Dat was buiten de Nederlandse liefde voor de ongerepte kust en de vrees voor Belgische toestanden gerekend.

Na forse kritiek van (milieu)organisaties en de Tweede Kamer kwam de minister terug op dit voorstel en ging ze met verschillende partijen om de tafel om te komen tot een ‘kustpact’. Hopelijk fungeert hierbij het dit jaar afgeronde programma voor de Nederlandse kustversterking als voorbeeld, dat leverde onder meer een BNA Beste Gebouw van het Jaar op.

Zaha Hadid
De architectuur beleefde niet zo’n zwart jaar als de popmuziek, maar toch werd er het nodige gerouwd. Internationaal vooral om Zaha Hadid, de ‘grande dame’ van het vak die 31 maart plotseling overleed aan een hartaanval. Nederland en Vlaanderen treurden om Geert Bekaert, de theoreticus en criticus wiens invloed zeker bij de Zuiderburen niet kan worden overschat. Verder stierven de even eigenzinnige als betrokken architect Gunnar Daan, de vroegere Deventer stadsarchitect Harry Rademaker en de veel te vroeg heengegane Joost Hovenier.

Wat verder ter tafel kwam in het architectuurjaar 2016: MVRDV zorgde twee jaar na de opening van de Markthal opnieuw voor een Rotterdamse publiekstrekker met De Trap, er werd met Leo van Broeck een nieuwe Vlaams Bouwmeester aangesteld, de ‘vluchtelingenprijsvraag’ A home away from home leverde zes winnaars op en sleepte een nominatie voor de Mies van der Rohe Award in de wacht, met Den Haag en Utrecht Centraal werden twee grote vernieuwde stations geopend, de aanleg van de Marker Wadden ging van start, evenals de aanbesteding voor de Afsluitdijk en in Frankfurt werd een expositie over Nederlandse en Vlaamse architectuur gehouden. En last but not least: de Actieagenda Ruimtelijke Ontwerp werd gepresenteerd.

Andere nieuwsberichten

Café of restaurant in de plint? Houd in het ontwerp rekening met eisen rond geluid en vooral rond muziek

48 minuten geleden

Wie wordt de Architect van het Jaar 2024?

1 uur geleden

Houten Makers’ KUbe van BIG is “onderwijs gestold in een gebouwde vorm”

Gisteren, 17:47

Den Haag deelt ontwikkelvisie voor gebied rond centraal station

Gisteren, 14:50

Limburg maakt plannen voor 30.000 woningen nabij stations

6 minuten geleden

ASML wil grote vestiging op Brainport Industries Campus

Gisteren, 11:34

Organisaties werken aan praktijktoets aangescherpte MPG-eisen

22 april, 2:27

IMF-bestuurder dringt aan op verdere afbouw hypotheekrenteaftrek

22 april, 1:36

DNB: verduurzaming woningen blijft achter, maar geld geen probleem

22 april, 10:01

Amsterdam gaat meer woningen voor ouderen geschikt maken

19 april, 1:49
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan