Wim Heuts: ‘Architect moet werken aan competenties’

4 augustus 2016, 9:57
De redactie van Architectenweb werd de afgelopen maanden werkelijk overstelpt met persberichten over bouwstarts en nieuwe projecten. Dat riep vanzelfsprekend de vraag op: is de crisis na zeven jaar plotseling voorbij? In deze zomerserie leggen we de vraag voor aan architecten. Deel 2: Wim Heuts (algemeen directeur SATIJNplus Architecten). “Als je tegen een notaris zegt dat hij wordt betaald als het resultaat bevalt, sta je binnen tien seconden weer buiten.”

Tekst Ronnie Weessies

SATIJNplus Architecten is vooral actief in Zuid-Nederland. Hoe is de situatie daar voor architecten?
Als we Limburg even als voorbeeld nemen, dat is een echte krimpregio. In bepaalde marktsegmenten is er nog wel activiteit, maar in andere sectoren gebeurt niets meer. Er is geen woningbouwontwikkeling, vanwege de status als krimpregio mogen er immers nauwelijks woningen meer bij worden gebouwd. De utiliteitsbouw lag al op zijn gat en zorginstellingen zijn druk bezig met een herpositionering van zichzelf, dus die werken nog niet aan hun vastgoed. De meeste architecten die zich hadden gespecialiseerd in de woningbouw zijn weggevallen, bureaus die zich bezighouden met utiliteitsbouw bestonden al niet meer. Alleen in de segmenten onderwijs en bestaand vastgoed is sprake van enige continuïteit, daar gaan de ontwikkelingen eigenlijk altijd wel door. Als resultaat van dit alles zijn er nog maar weinig bureaus over, die bovendien behoorlijk zijn gedecimeerd en zich vaak begeven op het randje van hun bestaan.

Hoe kunnen architecten zich uit die positie bevrijden? Waar liggen hun kansen?
Er ligt vooral een opgave in transformatie en verduurzaming. Zeker op dat laatste terrein moet nog wel een flinke slag geslagen worden, maar ik ben er van overtuigd dat er in de toekomst een markt voor zal zijn. Dat geldt overigens ook voor de zorg, al ligt die sector momenteel op zijn gat. De vraag is alleen of bureaus in staat zijn om de overgangsperiode te overbruggen. Hebben ze genoeg spek op de ribben om door te gaan en te investeren in mensen en de organisatie? En niet minder belangrijk: zijn ze bereid om samen te werken? Ik ben er van overtuigd dat een bureau dat puur alleen opereert, nauwelijks een kans van slagen heeft. Wij zijn daar bijvoorbeeld al zeer intensief mee bezig. Als je slim bent, dan bekijk je in welk deel van het project jij specifiek waarde kunt toevoegen en de rest doe je in samenwerking met de andere partijen. Zo werken wij bijvoorbeeld samen met MoederscheimMoonen Architects. Onze kwaliteit ligt vooral in het bestaand vastgoed, terwijl dat bureau beter is in nieuwbouw. In opdrachten waar beide aspecten aan de orde komen, kunnen we dus beter de samenwerking zoeken.

In je reactie op onze oproep voor deze zomerserie gaf je aan veranderingen in het opdrachtgeverschap te willen aankaarten. Wat is er aan de hand?
Door de crisis is gebleken dat er aan de kant van de opdrachtgever een aantal zaken is verscherpt. Waar het vroeger de eigenaar of gebruiker van een project zelf was die de opdracht gaf, zijn het tegenwoordig veelal ontwikkelende aannemers die deze rol vervullen. Dat zie je bijvoorbeeld bij DBFMO-contracten. Doordat de uitvoerder ook opdrachtgever wordt, krijg je een totaal andere situatie. Een ontwerper zit veel eerder met de andere partijen om de tafel en de communicatie wordt intensiever. Daarbij heb je te maken met een opdrachtgever die meteen vanaf het begin rekening houdt met de implicaties van een ontwerp voor de uitvoerings- en TCO-fase, wat het hem gaat kosten bij de exploitatie. Op zich zijn dat natuurlijk goede ontwikkelingen, alleen is de positie van de architect hierdoor toch anders geworden. Hij is afhankelijker van de aannemer en hij merkt de prijsdruk, want de opdrachtgever redeneert vanaf het begin vanuit zijn stichtingskosten. De architect krijgt te maken met zeer scherpe honoraria, dat vergt van hem een andere insteek in het proces.

Hoe zou die moeten zijn volgens jou?
Ik ben zelf geen architect, maar een accountant, en ik zeg altijd: we gaan pas tekenen als we helderheid hebben over wat er precies getekend moet worden. Dat betekent dat je meer betrokken bent bij zaken in de voorfase die niets met ontwerpen te maken hebben. Ik heb het over de financiële kant, de sociale component, enzovoorts. Feitelijk ontwikkelt een architect zich hierbij als een generalist aan de voorkant. Daarom moet hij werken aan zijn competenties en bekijken wat voor type medewerkers hij nodig heeft in zijn organisatie om binnen dit soort processen te kunnen opereren. Je kunt niet alleen meer toe met mensen die de hele dag te zitten tekenen op hun computer, maar ook die kunnen communiceren en in teamverband met andere partijen werken. En je moet natuurlijk mee in de technische ontwikkelingen, zoals BIM.

Aan de andere kant dient een opdrachtgever zich te realiseren dat een professioneel dienstverlener als de architect beter gehonoreerd behoort te worden. Als zo’n partij goede projecten wil realiseren, moet hij minder knijpen aan de voorkant. Het honorarium voor een architect maakt slechts een beperkt deel uit van het totaal, maar hij komt wel als eerste aan de beurt bij de onderhandelingen over geld. En in het begin wordt ook nog eens het scherpst onderhandeld, want een projectmanager moet snel een succesje binnenhalen. Terwijl je beter een partij aan de voorkant goed kunt honoreren, want dan ontstaan er aan het einde van het proces veel minder problemen. Als er geen verandering in komt, wordt de tweedeling in de architectenbranche alleen maar groter. Er blijven heel weinig bureaus over die mee kunnen in deze trajecten, de rest is aangewezen op particuliere woningbouw.

Kunnen architecten nog meer doen om hun positie te verbeteren?
Ik denk dat de lobby van de sector bij met name de wetgevende macht stukken beter moet. In sectoren als het notariaat, de accountancy en de advocatuur zijn ze veel beter in staat geweest een stevige positie af te dwingen. Een architect heeft evenveel toegevoegde waarde, maar krijgt minder betaald. Hier ligt wat mij betreft een rol voor de BNA, maar zeker ook een verantwoordelijkheid bij de sector zelf. Architecten mogen best wat ‘trotser’ zijn en niet zoveel voor niets doen. Als je bij een notaris naar binnen stapt, hem een opdracht geeft en zegt: als het me bevalt, betaal ik je, sta je binnen tien seconden weer buiten. Een architect doet het wel, die laat het zich allemaal gebeuren. Hierin kan een omslag worden bereikt als we ermee beginnen een architect niet alleen als vakman, maar ook als ondernemer op te leiden. Daarna moet hij zich ontwikkelen tot een professioneel dienstverlener, met verschillende competenties en een goede bedrijfsvoering.

Andere nieuwsberichten

Tangram organiseert expositie over AI en de zachte waarden van architectuur

3 uur geleden

Nederland als vegan-land heeft vele positieve effecten

Gisteren, 16:24

BurtonHamfelt verzorgt aanpassing en uitbreiding van modulair schoolgebouw

Gisteren, 12:59

Zeven architectenbureaus ontwerpen eerste woningen De Suikerzijde

Gisteren, 11:09

Gasthuiskwartier Den Bosch nadert voltooiing met bouwstart fase vier

51 minuten geleden

Kabinet trekt 11 miljoen euro extra uit voor bibliotheken

Gisteren, 16:49

D66 wil dat zonnepanelen kunnen ‘meebewegen’ met stroompieken

Gisteren, 10:31

Instanties gaan samenwerken bij aanpak woningen aardbevingsgebied

11 april, 4:37

Schuilkerk Ons’ Lieve Heer op Solder is Europees erfgoed

11 april, 3:39

Gemeente Den Haag maakt afspraken voor verduurzaming

11 april, 10:01
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan