Villa S

10 december 2020
Villa S in de Brabantse weilanden oogt aan de straat gesloten en introvert maar blijkt aan de achterkant verrassend open dankzij een aluminium schuifpui. Het interieur is juist expressief met een grote rijkdom aan materialen.

Als een donkergrijze monoliet ligt Villa S in de weilanden bij Lieshout. De gesloten gevel bestaat uit antraciet bakstenen en wordt alleen doorsneden door vier stroken van getint glas, die pas ’s avonds opvallen als ze van binnenuit fraai worden opgelicht. De subtiele aluminium kozijnen van de ramen, die van nok tot plint lopen, hebben een matzwarte coating, zodat deze nauwelijks aandacht vragen. Op het dak liggen gladde leistenen, net een tint donkerder dan de bakstenen. Het heldere monochrome silhouet dat zo ontstaat, is geïnspireerd op de klassieke ‘langgevelboerderij’ die kenmerkend is voor de streek. “De opdrachtgever wilde een groot huis, wat mogelijk werd door de typologie van de uitgerekte boerderij over te nemen”, zegt architect Bart de Groof van Tenback de Groof.

Zo massief als het woonhuis van een afstand oogt, zo rijk aan detail is het van dichtbij. De bakstenen hebben meer dan vijftig grijstinten, variërend van bijna zwart tot zilverachtig. Niet alleen is geen steen hetzelfde, ook heeft elke steen een uniek patroon. “Dit is een gesmoorde gevelsteen. Dat is een ambachtelijke manier van steenbakken in speciale ringovens waarvan er nog maar een paar zijn in België. Door het smoren van de steen blijft een diepe roetaanslag achter, wat de steen zijn oneffen zwarte en grijze kleur geeft. Soms lijkt de steen wel van metaal”, aldus de architect. De enige speelse noot in de gevel is de gloedvolle houten deur, die bezoekers letterlijk warm verwelkomt.

Strakke loft
Een opdrachtgever die een spraakmakend, maar vooral toch comfortabel huis wil, en de architect die een eigentijdse vorm en verrassende gebruiksfuncties wil realiseren. Deze tegenstrijdige belangen hebben geresulteerd in een klassieke boerderij meets strakke loft meets warme gezinswoning. Door de vier lange ramen, die het hele gebouw doorsnijden, vormen zich logische compartimenten. “Elke raampartij is een leegte in de woning, waar je naar de nok en door de glazen raampartijen naar de hemel kijkt.” De schuine ramen hebben een screen, die bijna onzichtbaar is weggewerkt in een ingenieus systeem van aluminium goten. De kopse kanten van de woning bestaan uit grote glaswanden, waarvoor aluminium lamellen in een verspringend grid zijn geplaatst. “Deze lamellen fungeren als zonwering en vergroten de privacy. Omdat ze daarvoor een royaal formaat moeten hebben, zijn ze gemaakt van lichtgewicht aluminium dat door de gevelbouwer op maat is gemaakt.”

Ook de achtergevel, met uitzicht op de weilanden, bestaat bijna geheel uit glas; de ranke aluminium kozijnen versterken het gevoel van transparantie. Dankzij een lichtgewicht schuifpui kunnen binnen en buiten in een handomdraai worden samengevoegd. De beganegrondvloer is ongeveer een meter omhoog gelift, waardoor het souterrain hoog genoeg is voor drie slaapkamers, een badkamer, chill-ruimte en een fitnesszaal.” Bijkomend voordeel: het massieve gebouw lijkt te zweven, doordat ook de baksteengevel ongeveer een meter boven de grond is getild. De kinderslaapkamers zijn in het souterrain ondergebracht en eveneens voorzien van een aluminium schuifpui die uitkomt op een beschutte patio. De patio loopt met getrapte betonnen elementen op tot het maaiveld. “Het idee voor een tribune ontstond als een informele zitplek waar de kinderen kunnen hangen met hun vrienden.”

Wat in het interieur meteen opvalt, is de ruimtelijkheid. “De oorspronkelijke boerderijen waren ingevuld met slechts een derde wonen en twee derde stal en opslag. Nu wordt er uitsluitend in gewoond.” De overdaad aan ruimte is door de architect nog eens uitvergroot door een ontwerp zonder etage. In het midden van de open woonruimte is een trapelement gesitueerd waarin ook de open keuken is verwerkt. Deze trap gaat over in een loopbrug naar een open atelierruimte, die aan vier stalen kabels boven de living hangt, de werkplek van de mannelijke hoofdbewoner. Een meer gesloten zitruimte aan de andere kant van de woning, het vrouwelijke domein, is deels gepositioneerd op de badkamer en steekt door in de slaapkamer op de westkop. “Hoewel de woning feitelijk één aaneengesloten ruimte is, biedt deze toch zeer gedifferentieerde woonfuncties.”

Materialenbank
Blikvanger in het interieur is de luchtkolom met gashaard, vervaardigd van een warme, rode baksteen die oogt alsof deze is hergebruikt. “Het is een nieuwe steen die met een bijzonder pigment is bewerkt.” De overtollige specie van de voeg is bovendien niet weggewerkt, wat zorgt voor een grove ambachtelijke uitstraling.” Subtieler is het keukenblok, dat is vervaardigd van één stuk eikenhout. “De nerf loopt helemaal door tot in de trap en de balustrade, in totaal meer dan zes meter.” Zelfs de vloer van gietbeton heeft een organisch vlekpatroon. “Door na het storten de ramen en deuren open te zetten trekt er vocht in het beton, wat een patroon van lichte vlekken oplevert. Het brengt leven in de vloer.”

De opdrachtgever heeft ook een stevige stempel op het ontwerp gedrukt. “Ik heb zelf een bouwkundige achtergrond en had uitgesproken ideeën over hoe het huis er uit moest zien. Tegelijkertijd wilde ik verrast worden door de architect.” Een nadrukkelijke wens was expressief materiaalgebruik. “Ik heb een handel in bouwmaterialen. Het gebouw moest als het ware een materialenbank van mijn bedrijf worden.” Een opdrachtgever die een spraakmakend ontwerp verlangt en uitdaagt tot materiaalexperiment – “dat is toch een droomopdracht voor elke architect”, aldus De Groof.

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met Reynaers Aluminium Nederland

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project

Meer projecten van Reynaers Aluminium Nederland

Reynaers Aluminium Nederland
Reynaers Aluminium Nederland
Reynaers Aluminium Nederland
Reynaers Aluminium Nederland
Reynaers Aluminium Nederland
Reynaers Aluminium Nederland
Reynaers Aluminium Nederland
Reynaers Aluminium Nederland
Reynaers Aluminium Nederland
Reynaers Aluminium Nederland
Reynaers Aluminium Nederland
Reynaers Aluminium Nederland
Reynaers Aluminium Nederland
Reynaers Aluminium Nederland
Reynaers Aluminium Nederland
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan