Abonneer je nu op onze nieuwsbrieven!
Abonneren
Nee, bedankt
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project

Distributiecentrum Rhenus Logistics (New Logic III

7 oktober 2020
Pal aan de A58 bij Tilburg staat sinds kort een futuristisch distributiecentrum, met ronde vormen in staal, glas en aluminium. Ontwikkelaar Dokvast liet het bijzonder duurzame gebouw voor Rhenus Logistics ontwerpen door Habeon Architecten. Het logistieke gebouw is een ware verademing in vergelijking met de saaie rechttoe-rechtaan magazijnen, die overal langs snelwegen en op bedrijventerreinen de horizon vervuilen.

Opvallende aspecten van gebouw DC New Logic III van Rhenus Logistics op bedrijventerrein Het Laar in Tilburg zijn de uitgestrektheid, de ronde vormen en het vele glas. Architect Hung Tran van Habeon Architecten is verantwoordelijk voor het tot de verbeelding sprekende ontwerp van NewLogic III. De locatie langs de snelweg vormde een inspiratie voor zijn ontwerp. Dit logistieke centrum is extreem duurzaam in de breedste zin van het woord, verzekert Tran. “Dus niet alleen in materiaal- en energiegebruik, maar ook doordat het een prettige werkomgeving biedt en flexibel indeelbaar is. Dat moet ook, want de ontwikkelingen in de logistieke branche gaan razendsnel en willen we dat deze gebouwen lang kunnen blijven staan, dan moeten we ze slim ontwerpen. De opdrachtgever eiste ook uitdrukkelijk een distributiecentrum voor de toekomst.”

The Tube
Door de 290 meter lange zuidgevel aan de snelweg uit te voeren als een ellipsvormig volume waaruit een bolvorm is uitgesneden, ontstaat een dynamisch beeld, dat uniek is voor een logistiek gebouw. Het roept associaties met welvende gebouwen als de Wall (architect VVKH) en de Acoustic Barrier met de Cockpit (Kas Oosterhuis/ONL) langs de A2. Deze zetten destijds de trend voor dynamische snelwegarchitectuur, maar zijn als winkelcentrum en showroom toch duidelijk gebouwtypen waar de esthetisch component hoger in aanzien staat dan bij een distributiecentrum.

“De opdrachtgever wilde een eyecatcher die recht doet aan de dynamiek van de locatie. We kozen voor een organische en dynamische vorm: een gekantelde, geëxtrudeerde ellips,” zegt projectarchitect Hung Tran. “Een grote bolvormige uitsnede uit de ellips maakt ruimte voor de 38 loading docks. Tegelijk creëerden we zo een grote luifel, die fungeert als zonwering. Op dakniveau maakten we een tweede uitsnede uit de Tube, om ruimte te maken voor zonnepanelen, die het gebouw van energie gaan voorzien.”

Achter de dynamische Tube staat een rechthoekig magazijn. Een scheidingswand tussen expeditie en opslagdeel voorkomt dat warmte of koude vat krijgt op de opgeslagen goederen. De totale afmetingen van het gebouw zijn 158 x 290 x 18 meter.

Vliesgevels
Het gebouw heeft grote vliesgevels om zoveel mogelijk daglicht te laten binnenvallen voor een prettige werkomgeving. De grote luifel die door de uitsnede in de Tube ontstaat aan de lange zuidzijde, fungeert als zonwering voor het kantoor en de mezzaninevloeren die erachter liggen. Die vloeren zijn bestemd voor VAL (Value Added Logistics), waar producten worden gelabeld, geprijsd, verpakt en van bijsluiters voorzien.

Ook de twee ellipsvormige kopgevels bestaan geheel uit vliesgevels. Portalume Systemen, specialist in aluminium geveltechniek, produceerde, leverde en monteerde zo’n 3.700 vierkante meter aluminium vliesgevels met Reynaers CW 50 profielen. De gevels zijn volledig in 3D uitgewerkt. Ongeveer 95 % van de vliesgevels is machinaal geproduceerd, alleen de ronde delen zijn handgemaakt. Tran over zijn keuze hiervoor: “Aluminium kozijnen passen prima bij een distributiecentrum want ze zijn  onderhoudsvrij. Bovendien kun je met deze aluminium profielen zo slank detailleren dat je het zichtbare materiaal kunt minimaliseren en het glasoppervlak maximaliseren.”

De gevel is verder bekleed met een Kalzip felsdaksysteem, waarmee mooie rondingen kunnen worden gerealiseerd. “De richting en schaduwwerking van de felsen versterken de ronding van het gebouw. In combinatie met de vorm roept de lichte geanodiseerde kleur van het materiaal het beeld op van een futuristisch object dat daar langs de snelweg is geland.”

Healthcare logistics
In NewLogic III brengt Rhenus Logistics de logistieke activiteiten onder op het gebied van gezondheidszorg. Vanuit dit distributiecentrum worden hightech medische apparatuur en producten voor de gezondheidszorg als implantaten, hartkleppen, kunsthuid en kunstaderen opgeslagen en gereed gemaakt voor distributie naar ziekenhuizen wereldwijd. De producten worden met robotwagens verplaatst, opgeslagen en verzameld.

Naast distributiecentrum fungeert het gebouw ook als het hoofkantoor in Nederland van de logistiek dienstverlener. Het hoofdkantoor telt 45 werkplekken. In totaal werken nu 300 medewerkers in de nieuwbouw, er volgen de komende maanden nog 120 mensen uit de oude vestiging in Tilburg Noord.

Breeam Outstanding
Het distributiecentrum is gerealiseerd met duurzame materialen, automatisch dimmende LED-verlichting, drievoudig isolatieglas, extra isolatie van daken en het toepassen van warmtepompen. Het gasloze pand heeft inmiddels een Breeam Outstanding certificaat met een superhoge score van 98,48% behaald. Eind 2018 wordt het dak volledig voorzien van zonnepanelen. De energieproductie van het pand is dan groter dan het eigen verbruik.

Dynamisch interieur

De Tube heeft ook een dynamisch interieur, met ronde vormen in wanden, meubilair en verlichtingsarmaturen. Een blikvanger in de entreehal is de negen meter hoge stalen wenteltrap, ontworpen door Habeon i.s.m. interieurontwerper Maria Tellez. De trap is afgewerkt met een gemêleerde antracietkleurige stucoplossing en heeft 90 millimeter dikke leuningen met geïntegreerde handgrepen en LED-verlichting.

In het kantoordeel is de binnenzijde van de ellips afgewerkt met houten lamellen van Derako in een onzichtbaar draagsysteem. Door deze lamellen horizontaal boven elkaar te positioneren, loopt de gebogen vorm vloeiend over van de vloeren in de plafonds. Een houtenbankje in een halve cirkelvorm leunt tegen de ronde wand.

Een ellipsvormige receptiebalie en minimalistische ringvormige hanglampen vervolmaken het geraffineerde interieurontwerp.

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met Reynaers Aluminium Nederland

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project

Meer projecten van Reynaers Aluminium Nederland

Reynaers Aluminium Nederland
Reynaers Aluminium Nederland
Reynaers Aluminium Nederland
Reynaers Aluminium Nederland
Reynaers Aluminium Nederland
Reynaers Aluminium Nederland
Reynaers Aluminium Nederland
Reynaers Aluminium Nederland
Reynaers Aluminium Nederland
Reynaers Aluminium Nederland
Reynaers Aluminium Nederland
Reynaers Aluminium Nederland
Reynaers Aluminium Nederland
Reynaers Aluminium Nederland
Reynaers Aluminium Nederland
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan