Abonneer je nu op onze nieuwsbrieven!
Abonneren
Nee, bedankt
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project

Gebouw N

7 oktober 2020
In 2011 besloot technologieconcern Thales dat het roer om moest. Het merendeel van het personeel bestaat uit grijze mannen, die binnenkort en masse met pensioen gaan en verjonging is hard nodig. Daarom wil Thales een aantrekkelijke werkomgeving creëren voor jonge hoogopgeleide techneuten. Het High Tech Systems Park in Hengelo is het gebouwde resultaat van deze omslag. Als jongste wapenfeit is Gebouw N getransformeerd tot verzamelgebouw voor startende high tech bedrijven, naar ontwerp van LKSVDD architecten.

De Nederlandse vestiging van Thales werd in 1922 in Hengelo opgericht als NV Hazemeyers fabriek van signaalapparaten. In 1956 kocht Philips het grootste deel van de aandelen op en de naam veranderde in ‘Hollandse Signaal Apparaten’. In 1990 nam Thomson-CSF het bedrijf over van Philips en in 2000 wijzigde de naam Thomson-CSF in Thales. Thales Nederland is actief op het gebied van luchtvaart-, defensie- en informatietechnologie. De hoofdvestiging in Hengelo telt circa 1.000 medewerkers. Het accent is verschoven van productie naar innovatie en ontwikkeling. Tot voor kort was het terrein van Thales een onneembare vesting met strenge beveiliging. Nu is het bedrijf ervan overtuigd dat innovatie tot stand komt door samenwerking, ontmoeting, een vrije manier van werken, ontspanning en contact met de buitenwereld.

Vesting wordt campus
Een eerste stap is de sloop van de grote, inmiddels ongebruikte productiehallen aan het Twentekanaal en de bouw van een nieuw hoofdkantoor en faciliteitencentrum. Architectenbureau LKSVDD zit met bureaus als Broekbakema en Kraaijvanger in een uitvoerige selectieprocedure voor het ontwerp van nieuwbouw. Architect Hans van den Dobbelsteen van LKSVDD: “Dat wij geselecteerd zijn, is mede te danken aan ons idee voor een groene parkachtige campus.” Samen met MTD landschapsarchitecten en Reitsema & partners architecten presenteert LKSVDD in 2012 een campusconcept dat sterk inzet op het ontwikkelen van het High Tech Systems Park als geheel, een masterplan voor gebouwen en landschap. Dat sluit blijkbaar prima aan op de wensen van Thales. Ze krijgen de opdracht en de bouw van het nieuwe hoofdkantoor en het ‘Shared Facility Center’ en de inrichting van de omliggende terreinen start in 2014. Thales wil hier een High Tech Systems Park realiseren dat aantrekkelijk is voor (startende) technologie-gebaseerde bedrijven.

Robuust casco
Een volgende stap is de transformatie van kantoorgebouw N tot bedrijfsverzamelgebouw. Net als op andere (voormalige) Philipsterreinen zijn de gebouwen hier aangeduid met letters. Gebouw N dateert uit 1962 en is een zeer functioneel gebouw met een robuuste betonconstructie. LKSVDD krijgt ook voor dit project opdracht. Architect Van den Dobbelsteen is er trots op dat juist dit gebouw is behouden: “Je kunt het betonnen casco vergelijken met een stellingkast. Je kunt het met van alles invullen.” Het gebouw heeft twee verdiepingen van elk 4 meter hoog en een souterrain, dat gedeeltelijk van daglicht wordt voorzien door een gracht. Het is 120 meter lang en 21 meter diep en heeft traveeën van 7 meter. “Oorspronkelijk had Gebouw N een lange gevel zonder verbijzonderingen met lange stroken stalen vensters. Het was een gebouw waar het ’s winters nauwelijks warmer was dan 15 graden Celsius, en het ’s zomers wel boven de 40 graden kon worden, als je de oude medewerkers moet geloven. Op de verdieping stonden de tekentafels strak in het gelid, onder een dubbele lichtstraat. Die daklichten zijn later dichtgezet en hebben we nu weer deels heropend.”

Duidelijke entree
Het kantoorgebouw was voorheen toegankelijk via de productiehallen erachter en via een loopbrug vanuit het nu verdwenen kantoorgebouw K. Een eigen entree ontbrak en de zuidgevel was over de volle 120 meter eenvormig. Nu heeft de zuidgevel wel een duidelijk accent bij de entrees. De nieuwe hoofdentree ligt in het verlengde van de as tussen het Shared Facility Center en het nieuwe hoofkantoor van Thales.  Bij de hoofdentree is een vliesgevel toegepast. Richting deze entree en een tweede entree opent de gevel zich steeds meer. Ter plaatse van de bedrijfsuimtes is de zuidgevel minder open met het oog op opwarming door zoninstraling.
De architect heeft gekozen voor aluminium puien met slanke profielen van Reynaers met het oog op de grote glasoppervlaktes van 4,3 x 2 meter bij de hoofdentree. Ook wil de architect de slankheid van de oorspronkelijke stalen vensters benaderen. De driedeling van de stalen vensters is nog herkenbaar in de nieuwe puien. De aluminium kozijnen en vliesgevels zijn uitgevoerd door Oude Wesselink Kozijnen uit Geesteren.

Voorzieningen
Op twee plekken is er een vide gemaakt: de grootste in de grote gemeenschappelijke entreehal, en een die doorloopt tot in de kelder, met pantry’s. In de gemeenschappelijke ruimtes kunnen bedrijven elkaar gemakkelijk ontmoeten, samenwerken en elkaar inspireren en versterken. Rond de grote vide zijn hippe werk-, vergader- en loungeplekken, waar de huurders van gebruik kunnen maken. Daarnaast zijn er flexplekken. Er is een presentatiezaal waar plaats is voor tweehonderd personen. In het souterrain is een green screen studio, waar Virtual Reality-toepassingen getest kunnen worden. Er zijn in totaal driehonderd werkplekken, waarvan 70% is verhuurd (oktober 2018). Op de verdieping hangt binnen de vliesgevel een led-scherm van zo’n 80 m2, waarop bedrijven zich kunnen presenteren.

Vervolg
Hoewel de renovatie nog niet helemaal is voltooid, is opdrachtgever HMO in juli 2018 begonnen met de verhuur. “Als de verhuur goed loopt, dan verbouwen we ook het hele souterrain. En dan kunnen we eventueel ook installatietechnisch het een en ander verder verbeteren”, vertelt de architect. Wanneer de kantoorruimtes allemaal gevuld zijn en flexwerkers Gebouw N ook weten te vinden, stapt HMO uit.
LKSVDD gaat wel door op het High Tech Systems Park: er liggen plannen voor een nieuw bedrijfsverzamelgebouw nabij het Shared Facility Center, met grotere en luxere ruimtes, waar de start-ups uit Gebouw N op termijn naar kunnen doorverhuizen als ze groeien.

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met Reynaers Aluminium Nederland

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project

Meer projecten van Reynaers Aluminium Nederland

Reynaers Aluminium Nederland
Reynaers Aluminium Nederland
Reynaers Aluminium Nederland
Reynaers Aluminium Nederland
Reynaers Aluminium Nederland
Reynaers Aluminium Nederland
Reynaers Aluminium Nederland
Reynaers Aluminium Nederland
Reynaers Aluminium Nederland
Reynaers Aluminium Nederland
Reynaers Aluminium Nederland
Reynaers Aluminium Nederland
Reynaers Aluminium Nederland
Reynaers Aluminium Nederland
Reynaers Aluminium Nederland

Gerelateerde producten

KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan