Francine Houben
Copyright: Roger Neve
Mecanoo – Holland Park West in Diemen
Copyright: Mecanoo
Mecanoo – Holland Park West in Diemen
Copyright: Mecanoo
Mecanoo – Masterplan voor de vernieuwing van het Food Center Amsterdam
Copyright: Mecanoo
Mecanoo – Masterplan voor de vernieuwing van het Food Center Amsterdam
Copyright: Mecanoo
Mecanoo – The Grace in Den Haag
Copyright: Moare
Mecanoo – The Grace in Den Haag
Copyright: Moare
Francine Houben
Copyright: Roger Neve
Mecanoo – Holland Park West in Diemen
Copyright: Mecanoo
Mecanoo – Holland Park West in Diemen
Copyright: Mecanoo
Mecanoo – Masterplan voor de vernieuwing van het Food Center Amsterdam
Copyright: Mecanoo
Mecanoo – Masterplan voor de vernieuwing van het Food Center Amsterdam
Copyright: Mecanoo
Mecanoo – The Grace in Den Haag
Copyright: Moare
Mecanoo – The Grace in Den Haag
Copyright: Moare

Interview met Francine Houben over de coronacrisis: 'We moeten naar beloopbare en befietsbare steden'

26 mei 2020, 11:26
Bij het uitbreken van de coronacrisis kon architect Francine Houben net op tijd uit New York terug naar Nederland reizen. Daar draait haar bureau gewoon door. Een interview via Skype over de impact van de coronacrisis op haar bureau en de opgaven waaraan ze werkt. Beloopbare gebouwen en beloopbare en befietsbare steden, daar zal het nu echt om gaan denkt Houben.

Mecanoo is na de bibliotheek in Birmingham hard op weg de hofleverancier te worden van ‘s werelds belangrijkste bibliotheken, met recent het interieur van de bibliotheek in de LocHal in Tilburg, en aankomende projecten als The New York Public Library, Martin Luther King Jr. Memorial Library, Mid-Manhattan Library en Tainan Public Library. 

Daaromheen werkt Mecanoo aan een grote diversiteit aan projecten over de hele wereld vanuit zijn kantoren in Delft, New York en Kaohsiung. Francine Houben is trots op de opgebouwde expertise wat betreft publieke gebouwen, maar werkt ook graag aan typologieën waar ze nog niet eerder aan heeft gewerkt.

Hoe gaat het momenteel bij Mecanoo?
“Eigenlijk gaat het verbazingwekkend goed. Of ik nou vanuit huis of vanuit New York zit te bellen met het bureau, dat maakt voor mij weinig uit. Een paar maanden terug zat ik nog in New York en ben precies op het omslagpunt vertrokken. Ik vind het fascinerend dat ze daar echt niet in de gaten hadden wat op hen af kwam. En dan heb ik niet over kleine instituten, maar over Yale, waar ik les geef, en de New York Public Library.

Toen ik terugkwam in de Nederlandse rollercoaster van de corona moesten we als bureau snel schakelen. Tegelijkertijd waren we daar al goed op voorbereid. Met onze servers en Microsoft Teams waren we gewend om virtueel samen te werken. Het is leuk om te zien dat we opdrachtgevers en gemeenten zelfs konden adviseren hoe ze dat ook konden doen.

Ik ben ook ongelooflijk dankbaar voor de enorme loyaliteit en solidariteit van alle Mecanoo’s. Ik heb het bureau niet dicht gedaan. Medewerkers hebben de vrije keuze of ze thuiswerken of op kantoor. Sommige zijn naar hun vakantiehuis gegaan of naar hun ouders. Daarin heb ik ze de vrijheid gegeven. Ik kan voor niemand persoonlijk beslissen wat voor hen de veiligste situatie is.

Het is fijn dat we een ruim kantoor hebben met een fantastische tuin en gelukkig geen lift. Ons satellietkantoor in New York ligt op de 21e verdieping en die moest meteen dicht, omdat de eigenaar het hele gebouw dicht gooide, vanwege de lift. Ik vind het ook bijzonder dat je aan de ene kant geen persoonlijk contact hebt, maar aan de andere kant met heel veel mensen juist nog veel persoonlijker contact hebt. Dus ik ben niet zo negatief over de situatie.

Rutte heeft iedereen gevraagd om een plan te bedenken voor als het weer open gaat. Daar zijn we mee bezig. Voor ons ruime kantoor, met twee ingangen en makkelijke bereikbaarheid met de fiets, is dat goed mogelijk. Al gaan er wel dingen veranderen. Wij kookten eerder samen met elkaar. Dat kunnen we de komende tijd niet doen. Ik heb wel hele leuke rode Canadian chairs, zoals die op Governors Island van West 8. Die gaan we op ruime afstand van elkaar in het gras gaan zetten, zodat iedereen daar met zijn eigen lunch kan gaan zitten. We gaan er wel een beetje een leuk feestje van maken.”

Tijden van crisis zijn ook vaak tijden van contemplatie. Mecanoo is ook gestart ten tijde van de crisis in de jaren ‘80. Geeft deze nieuwe crisis jou nog nieuwe inzichten?
“Ik heb een filosofie, waar ik een boek over aan het schrijven ben: ‘Forward to basics’. Ik geloof dat we in de toekomst niet ‘back to basics’ gaan, maar ‘forward to basics’. Het zal gaan over hele basale zaken. Dingen waar ik in deze crisis tegenaan loop, passen helemaal in dat straatje. Walkable building, walkable city, bikeable city, voedsel dichterbij de mensen brengen, hygiëne in publieke gebouwen. Allemaal thema’s waar ik al langer mee bezig was. ‘Forward to basics’ is en blijft, ook met wat er nu gebeurd, mijn adagio. Menselijke waarden versterken met gebruik van techniek.

We zijn bezig met een ontwerp voor het Trinity College in Toronto, waar we de duurzaamste universiteit van Canda willen realiseren. We willen dat die studenten ambassadeurs worden voor duurzaamheid. De 800 studenten, die ook eten en slapen op de campus, willen we dichter bij het voedsel brengen. Die gaan we groeien op het dak. Het is super interessant wat er op dit moment met voedsel aan de gang is. Ik vind het een fantastische tijd.

We mogen heel blij zijn dat we in Nederland wonen. In Amerika gaat het natuurlijk toch weer over arm en rijk. Degenen die geen ziektekostenverzekering hebben, zijn natuurlijk weer de Afro-Amerikanen. En die worden het hardst getroffen. En kijk maar wat er straks op Afrika afkomt.

We werken ook in Taiwan en het is echt super hoe die het onder controle hebben. Ze hebben geloof ik maar acht doden. Wij werken in Zuid-Korea en Taiwan, en ik denk dat ik daarvandaan ook heb meegekregen hoe je anders met hygiëne kunt omgaan. Niet dat het overal als in een ziekenhuis is, maar het is een belangrijk onderwerp. Dat doen en vinden ze al jaren.

Ik ben benieuwd wie gaat uitzoeken hoe de wereld dit heeft kunnen overkomen. Dat niemand dit op tijd heeft kunnen stoppen. Er zijn ergens grote fouten gemaakt. Mijn grootste verbazing, wat ik in het begin van het interview al zei, is dat ze het in Amerika gewoon echt niet in de gaten hadden. Het werd totaal niet verwacht. Dat gaat ook een staartje krijgen.”

Hoe zit het met lopende projecten? Gaan die allemaal door? Hoe zien jullie het in de nabije toekomst, moeten jullie nog aanpassingen doen in bezetting?
“Tot nu toe loopt alles gewoon door. Wij hebben geen zorgen voor de korte termijn en hebben wel wat vet op de botten. Ik vind het schokkend dat sommige bedrijven al na een maand zonder omzet op omvallen staan. Ik ben toch opgevoed dat je wel wat gespaard moet hebben. We vinden niet dat we ergens onze hand moeten gaan ophouden. Ik weet natuurlijk, net als niemand, niet hoe het er over een half jaar uitziet. Wij willen onze verantwoordelijkheid nemen en doorgaan, zodat de economie blijft lopen.

Er is een enorme spirit in Nederland op dit moment van inventiviteit, loyaliteit en solidariteit. We werken bijvoorbeeld aan het Boijmans. Op het moment dat dat weer mogelijk is, willen we ons plan op een leuke manier presenteren aan de bevolking van Rotterdam. Ik heb al wel een presentatie gehouden voor de burgemeester en wethouders. In een grote zaal waar iedereen ver genoeg uit elkaar zat. Echt essentiële gesprekken doe ik wel in levende lijve. En een locatiebezoek, zoals morgen in Zuid Limburg, dat wil ik echt zelf doen.

Met het personeel gaat het heel goed. Wat je wel merkt is dat de allerjongsten, de junioren en stagiair(e)s, aansturing nodig hebben. Dat is lastig op afstand. We gaan ervoor zorgen dat wanneer niet iedereen meer op het kantoor kan werken, dat in ieder geval zij een plek kunnen hebben om coaching te ontvangen. We hebben ook een grote maquettewerkplaats. Die is gewoon doorgegaan. Die jongens hebben ruimte zat. Als ze het nodig hebben om naar kantoor te komen, dan krijgen ze bedrijfsauto’s. Zo improviseren we.

Tegelijkertijd zijn we lekker het hele pand aan het opruimen. Met de schoonmakers hebben we een contract, dus daar hebben we klussen voor verzonnen. Ook lopen we door ons hele fotoarchief heen. Dus tot nu toe valt het voor ons allemaal mee. Het is natuurlijk verschrikkelijk wat er allemaal aan de hand is, we zitten in een soort film, maar het heeft ook mooie kanten.”

Jullie werken aan veel openbare gebouwen, zoals de Tainan bibliotheek, Martin Luther King Jr. Memorial bibliotheek, Stephen A. Schwarzman bibliotheek en Kaohsiung station. Merk je in gesprekken met opdrachtgevers dat de pandemie al een rol speelt in het ontwerp?
“Ik zat recent in het programma M en daar haalden ze een filmpje aan van de VPRO uit 2018 waarin ik het heb over hoe hygiëne bij publieke gebouwen een groot onderwerp is. Als ik dan kijk naar de ontwerpen voor de New York Public Library en Martin Luther King Jr. Memorial Library, dan hebben we die al ontworpen met hygiëne in gedachte. Ruime tafels waar je afstand kan bewaren. Beloopbare gebouwen. Daar hebben we echt voor gevochten. Met sociale trappen van minstens 1,60 breed. Dan kunnen er twee naar boven en één naar beneden. 

Ik heb het idee om een doosje te ontwerpen voor doekjes, waar mensen dan hun eigen plek mee kunnen afvegen. Want vergis je niet, zeker in bibliotheken, zitten er op dezelfde stoel per dag wel zo’n zes verschillende mensen.

In een stad als New York heb je mensen met zoveel verschillende culturele achtergronden. Als ik bijvoorbeeld in Azië werk, dan geef je mensen niet eens een hand. Daar hou je veel meer afstand. Terwijl in Spanje en Italië, daar geef je bij wijze van spreken de taxichauffeur al een zoen. Die cultuurverschillen met betrekking tot social distancing zijn over de wereld heel verschillend. Als ik een publiek gebouw maak, wil ik rekening houden met al die verschillende culturen. In die zin zijn de ontwerpen al behoorlijk corona-proof.”


Dit artikel is ook in het Engels te lezen op ons zusterplatform Archello.
Toon alles

Andere nieuwsberichten

Woontoren voor jongeren op Oostenburg vormt roestbruin accent langs het spoor

Gisteren, 15:50

EU Mies Award 2024 voor studiepaviljoen Technische Universiteit Braunschweig

Gisteren, 13:57

Sofie De Caigny nieuwe voorzitter Commissie Omgevingskwaliteit en Cultureel Erfgoed Rotterdam

Gisteren, 12:15

Podcasts en publicatie over realiseren ruimtelijke kwaliteit bij stedelijke ontwikkeling

Gisteren, 10:47

Woontorens The Grace worden lager dan gepland

Gisteren, 14:37

Tweede Kamer neemt nieuwe huurwet aan

Gisteren, 11:24

Brabant gaat door met stikstofaanpak en ziet op termijn ruimte

Gisteren, 09:00

Kamer wil ‘tochtkorting’ voor huurder slecht geïsoleerde woning

25 april, 5:21

Provincie Friesland en gemeenten weer op één lijn over woningbouw

25 april, 1:46

Vastgoedadviseur: winkelleegstand binnensteden loopt op

25 april, 9:31
Tom KolnaarRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan