Groningse flat in coronatijd
Copyright: Peter de Kan

Architectuurcentra opereren in coronatijd: GRAS

8 april 2020, 11:12
Vorige week heeft het kabinet de coronamaatregelen met nog eens drie weken verlengd. Ook voor architectuurcentra geldt dat zij in ieder geval tot 28 april gesloten moeten blijven. Daarnaast kunnen ze geen activiteiten met publiek organiseren. In een korte serie peilt Architectenweb deze week de gevolgen voor vijf architectuurcentra in heel Nederland. Deel drie: GRAS. “Ik prijs ons erg gelukkig dat we ruim een jaar geleden vol hebben geïnvesteerd in onze nieuwe website.”

Door de verlenging van de coronamaatregelen moet GRAS nu in ieder geval tot 28 april gesloten blijven. Wat betekent dit jullie programma?
Peter Michiel Schaap, coördinator: “Slim zijn, omschakelen en alternatieven bedenken, en waar nodig projecten uitstellen. Dat is het toch vooral. We proberen toch zo veel mogelijk door te laten gaan. Zo kijken we of we onze talkshow De Linkse Mannen Lossen het op in een online jasje kunnen gieten. Normaal vindt die show plaats in een mooie kroeg in de binnenstad, nu moet het dan maar even zonder publiek. Dan maken we er een extra stevig gesprek van. En ook echt een goede podcast, dus meer dan alleen een weergave van de show. Ook andere activiteiten proberen we zoveel mogelijk in een andere vorm te gieten. Zo zijn we druk bezig met de gemeente Groningen met de nieuwe Woonvisie. Daar zouden nog allemaal publieksevenementen rond georganiseerd worden. Nu maken we een soort online poll annex stemwijzer waar mensen op de concepttekst kunnen reageren. En we maken een ‘online inbelshow’ met de wethouder waar vragen beantwoord worden.

Voor echt grote publieksevenementen is het wel een groot probleem. Onze Groninger Architectuurmaand moeten we noodgedwongen opschuiven naar september. En ook onze samenwerking met een aantal festivals staat op de helling. Daar zouden we met publiek op ontdekkingsreis gaan door het landschap van de toekomst, tegen het achterdoek van de klimaatverandering. Dat moet anders, of het moet volgend jaar. Ook de activiteiten die we met de provincie Groningen zouden organiseren rond de tentoonstelling Panorama Nederland schuiven door. Verder maak ik me wel wat zorgen over een ander groot project: de Climate Adaptation Week die in oktober in Groningen plaatsvindt. We zijn daar onder andere betrokken bij de ontwerpstudies. Die opgaven zijn echt heel relevant en extreem interessant. Ook zijn we bezig met een ontzettend boeiend publieksproject, gekoppeld aan die opgaven. Een soort VPRO Beagle programma alleen dan in het stroomdal van de Hunze en in het werelderfgoed van de Wadden. Ik hoop echt dat we hier gewoon mee door kunnen gaan.”

Gaan jullie de gedwongen sluiting financieel en organisatorisch bolwerken? En als de sluiting nog langer duurt?
“Ik hoop niet dat de sluiting langer duurt. Voorlopig loopt het bij ons nog wel door. Maar we zijn bij GRAS voor een belangrijk deel ook afhankelijk van opdrachten. Als die niet doorgaan, moeten we snel schakelen en kunnen we op gegeven moment ook financieel de gevolgen wel gaan merken. Organisatorisch kijken we vooral of we projecten naar voren kunnen halen die niet per se publieksafhankelijk zijn. En we proberen zoveel mogelijk alvast de lijnen uit te zetten voor nieuw programma. Wat dat betreft brengt deze periode ook wel iets goeds met zich mee, al moet het niet te lang duren.

Los van de tijd die we nu hebben om de boel eens op te ruimen is er ook tijd om projecten aandacht te geven die in de waan van de dag altijd sneuvelden. Zo lopen we al eeuwen rond met het idee om onze online architectuurgids Staatingroningen.nl een stevige update te geven. Die site wordt erg veel bezocht maar ziet er niet meer uit en is redactioneel ook echt toe aan vernieuwing. Hetzelfde geldt voor ons initiatief Het Groninger Woongenootschap. Dat stamt uit 2016, maar kwam ook nooit echt verder. En we bedachten ons: als het dan zo druk wordt in september en oktober, laten we dan nu alvast beginnen om na te denken over de toekomst. De lijnen uitzetten voor het jaarprogramma 2021-2023 bijvoorbeeld.”

Maken jullie aanspraak op schadevergoeding door de overheid?
“Eerlijk gezegd hebben we ons daar nog niet echt mee bezig gehouden. Voorlopig hebben we het nog erg druk en we zijn redelijk liquide. Al is het natuurlijk wel lastig om steeds vanuit huis te (moeten) werken. Van al die online meetings word je niet echt vrolijk. Het hele kwartet van online vergaderapps staat inmiddels op m’n computer.  “

Organiseren jullie in de tussentijd tot de opening nog een alternatief programma?
“Ik prijs ons erg gelukkig dat we ruim een jaar geleden vol hebben geïnvesteerd in onze nieuwe website. Dat is uitgegroeid tot een online platform waar regelmatig op gepubliceerd wordt. Het is ons online magazine. Daar voeden we het gesprek over de ruimtelijke ontwikkeling van Groningen met essays, columns, foto’s en meer. En dat loopt gewoon vol door. We zien zelfs dat het sinds deze hele toestand nog veel beter gelezen wordt.

Dus als we alternatief programma ontwikkelen, dan zal dat vooral gericht zijn op het maken van nieuwe en extra content voor ons magazine. Ook hier geldt dat we misschien nu ook toekomen aan onderwerpen die al (te) lang op de plank liggen. Zo hebben we met onze redacteuren het idee om de ‘klassieke’ werken van de stedenbouw te herlezen tegen de achtergrond van de ruimtelijke opgaven van vandaag. Denk aan Sitte, Stubben, Unwin en Howard. Zit meteen ook nog een link in met de problemen van vandaag. Die premoderne stedenbouw vond immers z’n basis in volksgezondheid…

En natuurlijk moeten we ook echt wat met deze coronacrisis zelf. Wat leert die ons? En gaan we als de coronatrein tot stilstand gekomen is gewoon weer over tot de orde van de dag of gaan we nu eens echt nadenken over de manier waarop we onze maatschappij hebben ingericht. Dat gaat zeker ook over ‘ons’ vak. En niet alleen over de relatie tussen gezondheid en de ruimtelijke omgeving. Maar ik vrees eerlijk gezegd dat we net als bij de vorige crisis ook hiervan weinig zullen leren.”

De foto boven dit artikel behoort tot de serie We zijn thuis, waarin fotograaf Peter de Kan voor GRAS gebouwen in Groningen vastlegt in de tijd dat mensen thuiszitten als gevolg van de coronamaatregelen van het kabinet.

Gerelateerde nieuwsberichten

Andere nieuwsberichten

Meerstemmige geschiedenis en toekomst architectuur centraal tijdens symposium

22 november, 3:50

Tijdelijke woningen voor Oekraïense vluchtelingen en starters in Eemnes

22 november, 1:46

De Warren ontvangt Ammodo Architecture Award

22 november, 10:48

Een houten villa genesteld in het bos

21 november, 5:31

Reizend programma verkent opgaven stedelijke regio Breda en Tilburg

22 november, 4:34

Infrastructuur ‘piept en kraakt’, logistieke sector eist actie

22 november, 11:55

Bijleveld: houding raadsleden droeg niet bij aan imago Floriade

22 november, 9:35

Tekort aan grond blijft bouw sociale huurwoningen dwarszitten

21 november, 4:27

Tender voor woonblokken op twee van de laatste kavels Eenhoorngebied Amsterdam

21 november, 2:41

Woonbond stapt uit overleg over huren in sociale sector

20 november, 4:08
Ronnie WeessiesRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan