Poster voor het programma 'Natuur in de stad'
Copyright: Architectuurcentrum Nijmegen

Architectuurcentra opereren in coronatijd: Architectuurcentrum Nijmegen

7 april 2020, 13:06
Vorige week heeft het kabinet de coronamaatregelen met nog eens drie weken verlengd. Ook voor architectuurcentra geldt dat zij in ieder geval tot 28 april gesloten moeten blijven. Daarnaast kunnen ze geen activiteiten met publiek organiseren. In een korte serie peilt Architectenweb deze week de gevolgen voor vijf architectuurcentra in heel Nederland. Deel twee: Architectuurcentrum Nijmegen. “We zien nog voldoende mogelijkheden om een inhoudelijk programma te maken.”

Door de verlenging van de coronamaatregelen moet ACN nu in ieder geval tot 28 april gesloten blijven. Wat betekent dit voor jullie programma?
Pepijn Sluiter, directeur: “COVID-19 gaat ook aan het Architectuurcentrum Nijmegen niet voorbij. De wereld staat op z'n kop en ons programma daarmee ook. Zo hebben we in maart al heel vroeg in de coronacrisis twee programmaonderdelen moeten uitstellen of annuleren. Op maandag 16 maart zouden we bijvoorbeeld onze tweede thema-avond in het kader van ons jaarprogramma 'A SUNNY AFTERNOON: De stad als ecosysteem' presenteren. We stemden net de laatste details af met onze partner Radboud Reflects en er waren op voorhand boven verwachting veel kaarten verkocht. Op vrijdagmiddag kwam het bericht dat alle bijeenkomsten moesten worden afgelast...dat was even slikken.

Toch zien we nog voldoende mogelijkheden om daar waar het kan een inhoudelijk programma te maken. Na een eerste week van reorganisatie zoeken we nu met onze partners naar alternatieve vormen om ons jaarprogramma alsnog te realiseren en om het debat over de stad te blijven voeren.”

Gaan jullie de gedwongen sluiting financieel en organisatorisch bolwerken? En als de sluiting nog langer duurt?
“We zijn een kleine en wendbare organisatie. Wij kunnen nu fysiek geen bijeenkomsten meer organiseren, maar we kijken of we ons programma zo veel mogelijk op andere manieren vorm kunnen geven: dat voelt niet als sluiting. Onze sponsoren en subsidiegevers houden we ook op de hoogte en dat waarderen zij.

Voor zover we nu kunnen beoordelen, zijn de achterblijvende programmainkomsten en de extra uren die we maken om het programma op een alternatieve manier vorm te geven aardig in balans met de bespaarde uitgaven op bijvoorbeeld zaalhuur en techniek. Natuurlijk lopen de vaste lasten door, maar die hebben we de afgelopen jaren al behoorlijk gereduceerd. Hoe lang dit zo blijft kunnen we nog niet overzien, maar volgens deskundigen heeft het ook weinig zin om nu over langere perioden te speculeren.”

Maken jullie aanspraak op schadevergoeding door de overheid?
Nog niet. Vanuit het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie wordt er nu een eerste inventarisatie gemaakt van culturele instellingen die zij ondersteunen, daar werken we aan mee.”

Jullie organiseren ondertussen allerlei alternatieven voor jullie programma, zoals Natuur in de Stad en een filmpagina als alternatief voor Netflix. Kun je meer over deze alternatieve programma’s vertellen? Slaan ze aan bij het publiek?
“Van onze thema-avond Natuur in de stad - toevallig ook actueel nu steden in lockdown zijn - maken we een miniserie van presentaties die op afstand worden opgenomen in combinatie met een video-interview. En inderdaad, als architectonisch verantwoord alternatief voor Netflix hebben we filmcurator Wies Sanders gevraagd om filmtips over ons thema Natuur in de Stad voor de komende quarantainemaand.

We kunnen ook door met ons initiatief om een versteende parkeervlakte aan het Nijmeegse Stationsplein - het hitte-eiland van de stad - te transformeren tot een groene en koele tuin voor nieuwe bewoners. En we hadden voor deze lentemaanden drie gastrondleiders met een niet ruimtelijke achtergrond uitgenodigd hun rondleiding als podcast op te nemen, zodat mensen er zelf op uit kunnen. Dat sluit goed aan op de huidige situatie, een gelukje eigenlijk. Tenslotte stellen we nu een ‘dreamteam’ van schrijvers en journalisten samen voor een online stadsredactie. Ideeën genoeg dus. Nieuwe ideeën, maar soms lagen ze al op de plank en hadden we er geen tijd voor.

Of het aanslaat weten we nog niet, daarvoor is het te pril. Het belangrijkst is dat we ook in deze periode iets nieuws produceren, of experimenteren.”

Gerelateerde nieuwsberichten

Andere nieuwsberichten

Cepezed verbouwt voormalig gebouw Aardwetenschappen in Utrecht

31 januari, 3:42

PosadMaxwan presenteert stedenbouwkundig plan Spoorkwartier Groningen

31 januari, 12:22

Vijftig woningen op oude plek Remigiusschool Duiven

31 januari, 10:30

Oud kantongerecht Amsterdam wordt verbouwd tot Hartwig Museum

30 januari, 3:12

Tunnel onder Ketelmeer kost tussen 1,6 en 3 miljard euro

31 januari, 1:57

Meeste woningen erbij in Zuid-Holland, minste in Drenthe

31 januari, 11:26

Meer huizen en betere bereikbaarheid nodig bij bouw kerncentrales Borssele

31 januari, 9:04

Beyond Space neemt Boring Collection onder zijn hoede

30 januari, 2:22

Nederlandse bevolking groeide door, maar minder hard

30 januari, 12:19

Gortemaker Algra Feenstra breidt directie uit met Ellen Gedopt

29 januari, 11:50
Ronnie WeessiesRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Kingspan Light & Air
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
Houthandel van Dam
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
wienerberger
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
VOLA Nederland BV
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Holonite B.V.
Hansgrohe
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2025 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan