Abonneer je nu op onze nieuwsbrieven!
Abonneren
Nee, bedankt
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
‘De Gouden Doos’, ontwerpvoorstel voor het toekomstig logistiek landschap
Copyright: Team Achterop: Vincent van Heesch, Bram van de Sanden, Lex Hildenbrant en Nout Sterk
‘De Gouden Doos’, ontwerpvoorstel voor het toekomstig logistiek landschap
Copyright: Team Achterop: Vincent van Heesch, Bram van de Sanden, Lex Hildenbrant en Nout Sterk

Architectuurcentra opereren in coronatijd: CAST

10 april 2020, 15:57
Vorige week heeft het kabinet de coronamaatregelen met nog eens drie weken verlengd. Ook voor architectuurcentra geldt dat zij in ieder geval tot 28 april gesloten moeten blijven. Daarnaast kunnen ze geen activiteiten met publiek organiseren. In een korte serie peilt Architectenweb deze week de gevolgen voor vijf architectuurcentra in heel Nederland. Het vijfde en laatste deel: CAST. “Het publieke gesprek moet nu op andere plekken gevoerd worden”

Door de verlenging van de coronamaatregelen moet CAST nu in ieder geval tot 28 april gesloten blijven. Wat betekent dit jullie programma?
Henriëtte Sanders, programmacoördinator: “In het begin moesten we snel schakelen en dat vraagt enige creativiteit. Onze publieksbijeenkomsten kunnen in de oorspronkelijke vorm deze periode niet meer doorgaan. We proberen ons programma zo goed mogelijk voort te zetten door (tijdelijk) te experimenteren met andere vormen. Zo hebben we ons eerste webinar voor professionals gehad. Dat werkte verrassend goed en efficiënt, we kregen enthousiaste reacties, maar je mist het ‘live’ netwerken. Misschien vinden we daar nog een vorm voor.

Ook denken we na over hoe we onze talkshow Bouwstof het beste kunnen presenteren. De eerstvolgende show is 13 mei, het is dan nog te vroeg om dan al ruim 130 mensen in een zaal te mogen ontvangen. We onderzoeken daarom nu de mogelijkheden voor een livestream, zodat mensen thuis kunnen kijken. Uiteraard passen we de onderwerp aan op de actualiteit. Spannend, maar het levert ook het weer nieuwe inzichten op die in de toekomst mogelijk kunnen blijven inzetten. Toch missen we de functie van het openbare publieke gesprek. Hoe faciliteer je een goed debat als je niet bij elkaar mag komen?”

Design Challenge
“Afgelopen maanden hebben vier ontwerpteams hard gewerkt aan onze Design Challenge ‘Out of the Box’, waarmee ze nieuwe ideeën voor het logistiek landschap van de toekomst aanbieden. Half maart zouden de resultaten worden gepresenteerd, als voeding voor een constructief debat met deskundigen, beleidsmakers en het publiek.

De ‘verdozing’ van het landschap is een ontzettend actueel en belangrijk onderwerp in Brabant. In de gemeente Tilburg staat het gebied Wijkevoort al enige tijd flink in de belangstelling, dat zal komende jaren worden ontwikkeld tot bedrijventerrein. Dat zijn belangrijke ontwikkelingen die je met de stad publiek bespreekbaar wilt maken en het is een enorm gemis dat dat nu niet ‘live’ kan. Het publieke gesprek moet nu op andere plekken gevoerd worden, bijvoorbeeld in de krant, via Twitter of in kleinere groepen via online platforms. Maar erg ideaal is dat niet. Hoe peil je het sentiment? Hoe zorg je dat je elkaar begrijpt? Dat de nuance niet verloren gaat?

Het debat zal worden verplaatst naar een later moment in het jaar, naar een moment waarop dat gesprek nog steeds relevant is. En we zoeken naar andere manieren van presentatie, om te blijven inspireren, de positieve energie vast te houden en het denken van ons publiek te blijven stimuleren. Het werk van de vier ontwerpteams, die enorm prikkelende ideeën voor de toekomst van ons logistiek landschap hebben ontwikkeld, willen we daarom niet te lang in de lade laten verstoffen. We hebben de resultaten inmiddels digitaal gepubliceerd op onze website, we zien dat het al door verschillende partijen is opgepikt en daadwerkelijk wordt gebruikt in discussies. Bovendien nemen de verschillende teams straks een filmpje op, zodat we hun ideeën en ontwerp op een aansprekende manier verder kunnen verspreiden.”

Gaan jullie de gedwongen sluiting financieel en organisatorisch bolwerken? En als de sluiting nog langer duurt?
“We zijn deze periode blij met de open communicatie en flexibiliteit van onze subsidiënten en partners, zoals we die tot nog toe hebben ervaren. CAST is financieel sterk afhankelijk van de partners binnen ons CAST&co-netwerk en we hopen natuurlijk dat zij ons ook na deze periode kunnen blijven ondersteunen. Maar we sluiten niet uit dat veel bedrijven en organisaties hun prioriteiten moeten verleggen en misschien zelfs moeten bezuinigen; daardoor zouden ook de architectuurcentra in een onzekere situatie kunnen komen.

Onlangs hebben we twee nieuwe collega’s aangenomen. Voor hen is het jammer dat we nu niet bij elkaar kunnen komen en dat we onze publieksbijeenkomsten missen. Die leveren voor een programmamaker altijd weer goede energie op. Maar we zien elkaar regelmatig via Skype en er is steevast enthousiasme en goede zin. We proberen de organisatie van bepaalde onderdelen naar voren te halen, zodat we in het najaar organisatorisch niet in de knel komen.

We blijven uitkijken naar alternatieve programmavormen. Voor de inhoud van het programma roept deze nieuwe situatie ook nieuwe vragen op die wellicht een plek moeten krijgen in het programma. Denk aan ‘goed wonen’, het mobiliteitsvraagstuk en natuurlijk de verdichtingsopgave. Gaan we de openbare ruimte en onze gebouwen anders gebruiken of organiseren in deze anderhalve-meter-samenleving? Stappen we straks allemaal weer in het openbaar vervoer? Dat zijn interessante kwesties om op door te denken.”

Organiseren jullie in de tussentijd tot de opening nog een alternatief programma?
“We organiseren geen alternatief programma, de programmavormen zijn alleen anders en nu voornamelijk online. For the time being is dat prima, daar heeft iedereen begrip voor. Voorlopig kunnen we nog vooruit: we werken bijvoorbeeld aan een ‘Brabant-breed’ programma met de andere architectuurcentra. Er komen podcasts aan en we werken aan een nieuwe website. Zeker nu meer digitaal gepresenteerd wordt, is dat iets waar we enorm naar uitkijken. Idealiter hadden we de website vorige maand al gelanceerd, maar dat is helaas niet het geval. We gebruiken deze tijd om het voor de zomer online te krijgen.

Als publieksbijeenkomsten voor de lange termijn uit den boze zijn, dan moeten we serieus nadenken over ons programma. Het organiseren van ontmoetingen en het scherpen van de geest in het publieke gesprek vormen toch wel het hart van onze organisatie.  We willen het gesprek over ruimtelijke kwaliteit van stad en land natuurlijk wel gaande houden.”

Andere nieuwsberichten

Transformatie voormalig warenhuis en bankgebouw in Dordrecht gereed

Gisteren, 14:18

De Zwarte Hond ontwerpt flexibel IKC+ Katwijk

Gisteren, 11:00

BNA: geef de architect de rol van verbinder bij de woningbouwcrisis

Gisteren, 10:00

Stuur nu jullie project in voor de prijs voor Zorggebouw van het Jaar 2024

Gisteren, 09:30

Maatschappelijke coalitie: pak door met uitbreiding Noord-Zuidlijn

Gisteren, 10:43

Daiwa House opent fabriek waar modules van de lopende band komen

Gisteren, 09:45

Inzendtermijn voor de Dutch Daylight Awards 2024 twee weken verlengd

Gisteren, 08:30

Bouwend Nederland: mooie ambities, komt aan op goede uitvoering

17 mei, 1:17

WRK Architecten deelt kennis rond duurzaam ontwerpen op eigen website

16 mei, 12:18

Studie: duingebied West-Nederland ook geschikt voor wolven

15 mei, 2:35
Ronnie WeessiesRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan