2050: energie

23 januari 2013, 17:03
Afgelopen week is de 50e editie van AWM verschenen. Voor dit jubileumnummer vroeg Architectenweb tien architecten en bestuurders om in een korte tekst vooruit te kijken naar het jaar 2050. Hoe ziet de wereld van de architect er dan uit? Vorige week en deze week presenteert Architectenweb iedere dag een van deze visies. Vandaag: energie.

Kansen voor de bouw
Er bestaan vele scenario’s over hoe de Nederlandse energievoorziening er in 2050 uit zou kunnen zien. Als uitgangspunt kiezen we hier de Europese doelstelling 90% CO2-reductie voor 2050 ten opzichte van 1990. Dit is een ambitieuze doelstelling, evenals de tussendoelstelling 20% reductie in 2020, die nu al uit zicht lijkt te komen.

Technisch is het mogelijk om vanaf 2030 geheel over te gaan op duurzame energiebronnen. Dit vraagt echter wel een politiek beleid dat geheel op duurzaamheid gericht is. Dit beleid is voorlopig nog niet herkenbaar in Den Haag. Dat betekent dat er rekening mee moet worden gehouden dat de doelstelling 90% CO2-reductie behaald zal kunnen worden met niet-duurzame scenario’s. Daarbij valt te denken aan een groot aandeel fossiele brandstoffen, waarbij de CO2 technisch wordt afgevangen en de onethische toepassing van kernenergie.

De vraag welk scenario het zal worden is echter wel belangrijk. Bij een duurzaam scenario zijn smart grids, kleinschalige netwerken van vele decentrale bronnen, bijvoorbeeld zon-PV, een belangrijk bestanddeel van de consequenties van de opwekking. Zo’n scenario heeft een veel grotere invloed op de bouw, dan een scenario waarbij de grootschalige opwekking in stand blijft en dus geen of nauwelijks voorzieningen aan bestaande gebouwen getroffen hoeven te worden. Een duurzaam scenario betekent voor de bouw en installatiebranche een grote kans. Onderdeel van duurzame scenario’s zijn veel grotere energiebesparing, die onder andere bereikt kan en moet worden door isolatie en nieuwe technieken in verlichting en andere stroomverbruikers, dus kansen.

In 2050 ben je geen eigenaar meer van je gebouw, je koopt/least voor een bepaalde periode een aantal m2 met een bepaalde prestatie. Een gevelbouwer blijft geveleigenaar bijvoorbeeld en hij heeft je gegarandeerd dat je gedurende 20 jaar een isolerende gevel hebt met een Rc-waarde van 6,0 m2K/W en een U-waarde van de ramen en kozijnen van 0,5 W/(m2K), met voldoende lichtopbrengst voor kantoorwerk en geen verblinding. De eigenaar van de gevel besluit om de buitenzonwering na acht jaar te vervangen door transparante PV-cellen, waardoor jij dezelfde prestatie krijgt als voorheen, en hij alleen of mogelijk gezamenlijk nog een extra opbrengst van de PV te verwachten is. Na afloop van de contract periode blijft de geveleigenaar verantwoordelijk voor de gevelprestaties en als hij in een nieuw contract aan hogere eisen moet voldoen, kan hij besluiten om de gevel te vervangen en ergens anders her te gebruiken, of hij kan de gevel modulair upgraden naar het vernieuwde prestatie niveau. Dit kan voor alle producten en bouwdelen gaan gelden. De geleverde prestatie wordt voor betaald, niet voor het eigendom. Dat betekent dat de gehele economie op dit punt anders in elkaar steekt. Waardecreatie vindt plaats door de prestatie die geleverd wordt. Dat betekent ook dat de waarde kan toenemen door betere prestaties en dat de waarde afneemt als de prestatie achterblijft bij omliggende gebouwen/producten.



Michiel Haas

Directeur Nederlands Instituut voor Bouwbiologie en Ecologie (NIBE) en hoogleraar Materials & Sustainability aan de TU Delft


Gerelateerde nieuwsberichten

Andere nieuwsberichten

Maarten van Kesteren ontvangt Abe Bonnema Prijs voor Jonge Architecten 2024

Gisteren, 17:30

Schiphol zoekt architecten om luchthaven eenduidiger uitstraling te geven

6 december, 3:21

Twee woongebouwen op plek oude Renault-garage in Zwolle

6 december, 2:26

Woontorens Bossa Nova vormen sluitstuk woningbouw in Haarlems Aziëpark

6 december, 1:29

‘Bouwsector krimpt in 2024 maar herstelt komende twee jaar’

6 december, 4:17

ING: directe uitstoot bouwsector daalt nog amper

6 december, 11:07

Pensioenfederatie doet niet meer mee aan Woontop minister Keijzer

6 december, 9:16

Brabant trekt beurs om restauratie monumenten te bevorderen

5 december, 1:58

Stroomnet ook in Zuid-Holland vol, grootverbruikers op wachtlijst

5 december, 9:50

Kamer teleurgesteld in ‘oppervlakkige’ stikstofplannen Wiersma

4 december, 3:37
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
wienerberger
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan