Copyright: Lorenzo Zandri, Londen
Copyright: Lorenzo Zandri, Londen
Copyright: Lorenzo Zandri, Londen
Copyright: Lorenzo Zandri, Londen
Copyright: Lorenzo Zandri, Londen
Copyright: Lorenzo Zandri, Londen
Copyright: Lorenzo Zandri, Londen
Copyright: Lorenzo Zandri, Londen
Copyright: Lorenzo Zandri, Londen
Copyright: Lorenzo Zandri, Londen
Copyright: Lorenzo Zandri, Londen
Copyright: Lorenzo Zandri, Londen
Copyright: Lorenzo Zandri, Londen
Copyright: Lorenzo Zandri, Londen
Copyright: Lorenzo Zandri, Londen
Copyright: Lorenzo Zandri, Londen
Copyright: Lorenzo Zandri, Londen
Copyright: Lorenzo Zandri, Londen
Copyright: Lorenzo Zandri, Londen
Begane grond
Copyright: Space Encounters
Verdieping en doorsnede
Copyright: Space Encounters
Copyright: Lorenzo Zandri, Londen
Copyright: Lorenzo Zandri, Londen
Copyright: Lorenzo Zandri, Londen
Copyright: Lorenzo Zandri, Londen
Copyright: Lorenzo Zandri, Londen
Copyright: Lorenzo Zandri, Londen
Copyright: Lorenzo Zandri, Londen
Copyright: Lorenzo Zandri, Londen
Copyright: Lorenzo Zandri, Londen
Copyright: Lorenzo Zandri, Londen
Copyright: Lorenzo Zandri, Londen
Copyright: Lorenzo Zandri, Londen
Copyright: Lorenzo Zandri, Londen
Copyright: Lorenzo Zandri, Londen
Copyright: Lorenzo Zandri, Londen
Copyright: Lorenzo Zandri, Londen
Copyright: Lorenzo Zandri, Londen
Copyright: Lorenzo Zandri, Londen
Copyright: Lorenzo Zandri, Londen
Begane grond
Copyright: Space Encounters
Verdieping en doorsnede
Copyright: Space Encounters

Karakteristieke villa gerenoveerd en uitgebreid met passend contrast

10 november 2022, 9:00
De nieuwe bewoners van een villa uit de jaren 1950 in Bergen waren snel gehecht aan het huis, maar wensten wel een renovatie en uitbreiding. Space Encounters en Studio Vincent Architecture voegden woonruimte toe met een spel in lijnen en vormen, en versterkten de relatie met de natuurlijke omgeving.

BD House is een karakteristieke witte villa, ingeklemd tussen de duinen, een dennenbos en een open polderlandschap. Constructief en bouwtechnisch voldeed het huis niet meer aan de huidige eisen en woonwensen. Echter, nadat de nieuwe bewoners, een jong gezin, een aantal weken in het huis had gewoond, bleek het zo karakteristiek dat ze besloten het te renoveren en uit te breiden in plaats van de woning te slopen.

Open naar de tuin
Space Encounters en Studio Vincent Architecturen hebben de van oorsprong bescheiden villa voorzien van een uitbreiding, die zich opent naar de tuin. Het gevoel van wonen in het bos heeft daarmee een nieuwe dimensie gekregen, leggen de architecten uit. De combinatie van het bestaande volume en de uitbreiding creëert een spanning tussen symmetrie en asymmetrie, rechte lijn en curve – een spanning die de architectuur van de oorspronkelijke villa al in zekere mate vertoonde.

Op de eerste verdieping liggen twee badkamers, slaapkamers, een speel- en een logeerkamer. De kinderen kunnen de verdieping in hoge mate tot hun eigen wereld maken. Op de begane grond zijn in de vleugels van het woonhuis respectievelijk de woonkamer en de ouderslaapkamer gesitueerd, vanaf het hoofdvolume richting de tuin. Een gebogen veranda verbindt de vleugels.

In de veranda is een boom geplant, die door het dak erboven steekt en zo de overgang tussen binnen en buiten mede vorm geeft. De gebogen lijn van de verandavloer en het uitkragende dak volgen een denkbeeldige cirkel, waarvan het middelpunt in het midden van de tuin ligt. Hierdoor is de villa letterlijk en conceptueel in het landschap ingebed, leggen de architecten uit.

Tweemaal baksteen
De tuinzijde van de villa kenmerkt bezit een transparant karakter met genereuze schuifdeuren en overhoekse ramen. Voor de kozijnen is verduurzaamd fraké-hout gebruikt. Zowel de bestaande villa als de uitbreiding zijn gematerialiseerd in baksteen, maar contrasten in grootte, kleur en behandeling van de stenen. Hierdoor zijn de tijdslagen in het project afleesbaar.

De gerenoveerde witte villa is behandeld met witte en antracietkleurige minerale verf. De uitbreiding, overigens geïnspireerd op de architectuur van de Zweedse Sigurd Lewerentz, is uitgevoerd in gerecyclede donkerbruine bakstenen met brede voegen. Deze materialisatie geeft de aanbouw een robuuste uitstraling die in de loop der tijd wordt verrijkt door invloeden van de natuur.

Het interieur is vormgegeven door Dorien Knegt Design. DELVA Landscape Architecture|Urbanism maakte het landschapsontwerp.
Toon alles

Andere nieuwsberichten

FELD ontwerpt kleur- en materiaalrijk interieur voor nieuw hoofdkantoor

58 minuten geleden

Hoogste punt van woningbouwproject Koer in Rotterdam-Zuid bereikt

4 uur geleden

Woongebouw Salix met heldere structuur en architecturale nuances

Gisteren, 16:54

Tilburg University neemt uit hout opgetrokken Marga Klompé-gebouw in gebruik

Gisteren, 16:23

De Voetnoot vijfde monument in Almere

Gisteren, 15:27

Minister praat met TU Delft over rapport onderwijsinspectie

Gisteren, 10:22

Overlast om vol stroomnet duurt nog zeker tien jaar, zegt Alliander

Gisteren, 09:33

Heijmans verwacht na 2024 profijt van aantrekkende woningverkoop

1 maart, 11:12

Raad voor leefomgeving bepleit landelijke aanpak funderingsschade

1 maart, 10:34

Hoogste aantal hypotheekaanvragen starters sinds 2020

29 februari, 3:57
Robert MuisRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan