In de zes jaar dat de Embassy of Health nu actief is, heeft ze ‘chronische gezondheid’ als doorlopend thema gehad. De gedachte achter dit begrip is dat gezondheid – in brede zin – niet wordt benaderd vanuit het perspectief van ziekte of zorgbehoefte, maar vanuit het bewaken van de gezondheid. “In de gezondheidszorg over het leveren van zorg en dat dat onbetaalbaar en onuitvoerbaar wordt. Dan heb je het over de achterkant, als ziektes zich al hebben ontwikkeld. Als je in dat raamwerk blijft denken, is het moeilijk om oplossingen te vinden aan de voorkant, om gezondheid vanuit preventie te benaderen”, zegt Marleen van Bergeijk uit. Ze is naast curator van de Embassy of Health als ontwerper verbonden aan het collectief Kade Clubhuis. Ook is ze één van de initiatiefnemers van The Social Design Lobby, waarmee Van Bergeijk zich sterk maakt voor de rol van (social) design binnen maatschappelijke vraagstukken. “Met de Embassy of Health willen we onderzoeken hoe we als samenleving chronisch gezond kunnen zijn. Dat ziet er voor iedereen anders uit; iedereen heeft daarin andere uitdagingen en behoeftes, maar ik denk dat het helpt om het probleem positief te benaderen.”
“Ik vind de term chronisch gezond heel mooi omdat het helpt dat bredere perspectief te krijgen”, vervolgt de curator. “Dat is wat mij betreft ook een bredere blik in sociaal opzicht: voor mij spreekt uit de term een collectieve verantwoordelijkheid.” Met dat ‘collectieve’ bedoelt ze dat we ons als samenleving verantwoordelijk opstellen tegenover alle deelnemers aan die samenleving, de huidige en de toekomstige. “Alles hangt met elkaar samen en dat maakt de gezondheidszorg ook een lastige problematiek. Als je vraagt wie er verantwoordelijk is voor mijn gezondheid kun je zeggen dat ik dat zelf ben, maar dat is niet helemaal zo. Bijvoorbeeld: in de huidige woningmarkt kan ik niet bepalen waar ik wil wonen en misschien ben ik gedwongen om te wonen langs een heel drukke weg, wat niet goed is voor zowel mijn mentale als fysieke gezondheid. Gezondheid gaat ook over de stress of je je huur kunt betalen, want als stress te lang aanhoudt geeft dat gezondheidsproblemen. We zien gezondheid heel breed.”
Het gaat ook om een verantwoordelijkheid ten opzichte van de omgeving en, zoals aangegeven, de toekomstige samenleving. “Door een campagne als ‘de rookvrije generatie’ zijn er daadwerkelijk minder mensen gaan roken, maar ondertussen is de lucht sterker vervuild. Misschien dat daardoor dan weer meer mensen longkanker ontwikkelen. We kunnen ons lichaam met technologie perfectioneren en gezond houden, zodat we nog wat langer leven, maar dat heeft weinig zin als we tegelijkertijd de planeet vervuilen”, zegt Van Bergeijk. “Het helpt om gezondheid holistisch te benaderen, vanuit een brede en positieve kadering. Dan valt er eigenlijk veel onder ‘gezondheid’.”