Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
Copyright: Bram Vreugdenhil
Copyright: Bram Vreugdenhil
Copyright: Bram Vreugdenhil
Copyright: Bram Vreugdenhil
Copyright: Bram Vreugdenhil
Copyright: Bram Vreugdenhil
Copyright: Bram Vreugdenhil
Copyright: Bram Vreugdenhil
Copyright: Bram Vreugdenhil
Copyright: Bram Vreugdenhil
Copyright: Bram Vreugdenhil
Copyright: Bram Vreugdenhil
Copyright: Bram Vreugdenhil
Copyright: Bram Vreugdenhil
Copyright: Bram Vreugdenhil
Copyright: Bram Vreugdenhil
Copyright: Bram Vreugdenhil
Copyright: Bram Vreugdenhil
Copyright: Bram Vreugdenhil
Copyright: Bram Vreugdenhil
Copyright: Bram Vreugdenhil
Copyright: Bram Vreugdenhil
Copyright: Bram Vreugdenhil
Copyright: Bram Vreugdenhil

Ontwerp van Fokkema & Partners brengt helderheid en samenhang in hotelschool

8 augustus, 11:52
Met een rationele aanpak heeft Fokkema & Partners Architecten het gebouw van Hotelschool The Hague getransformeerd tot een eigentijdse leeromgeving. Het energielabel van het gebouw is opgewaardeerd dankzij onder andere een nieuwe installatie en een nieuwe gevel.

De Hotelschool The Hague, een internationaal toonaangevende opleider voor de hospitality-sector, is gevestigd in een gebouwencomplex, dat in de tweede helft van de vorige eeuw tot stand kwam. Het hoofdgebouw is naar een pragmatisch modernistisch ontwerp van Lucas & Niemeyer voltooid in 1966. In de jaren negentig zijn twee uitbreidingen toegevoegd.

Door de uitbreidingen heeft het oorspronkelijke gebouw zijn heldere structuur verloren. Fokkema & Partners heeft de renovatie, die noodzakelijk was voor verbetering van de energiehuishouding van het gebouw, aangegrepen om een nieuwe samenhang te creëren. Ook heeft het bureau ruimte gecreëerd voor eigentijdse onderwijsconcepten.

Bijgebouw met entree
Uit een analyse van het gebouw concludeerde het architectebureau dat er veel mogelijkheden waren om een transparante gebruikerservaring in het hele gebouw te bewerkstelligen. Om het potentieel van het gebouw te ontsluiten, heeft Fokkema & Partners allereerst de ingang verplaatst naar een van de (vroegere) bijgebouwen. Hiertoe is een nieuw bijgebouw opgetrokken.

Dit nieuwe bijgebouw maakt, met zijn overkoepelende luifel en een aangrenzend nieuw schoolplein,  een vanzelfsprekende verbinding met het stedelijk weefsel. De verplaatsing van de entree en het nieuwe bijgebouw betekenen een subtiele verandering van het uiterlijk van de hotelschool ten opzichte van het omliggende park en het straatbeeld.

De nieuwe structuur is een subtiele echo willen van de oorspronkelijke architectuur uit midden jaren zestig, met zijn opgesplitste niveaus, verzonken galerij en elegant gedimensioneerde raamindeling, legt Fokkema & Partners uit. Het nieuwe ontwerp is uitgevoerd in contrasterende kleuren; een nieuw kleurenschema voor de buitenkant van het bestaande gebouw benadrukt de ritmiek.

Ruimte en daglicht
Om recht te doen aan het karakter van de Hotelschool treffen studenten, docenten en bezoekers bij binnenkomst nu een royale receptie. Hierop volgen ruime en onderling verbonden gebruikerstrajecten door het hele gebouw. Vides en extra daglichten zorgen voor daglicht in het interieur; dienstruimten zijn daartoe bovendien op weloverwogen wijze gepositioneerd.

De verplaatsing van de entree heeft ook mogelijk gemaakt om daglicht in het souterrain te brengen. Met een grote vide is de halfverdiepte kelder – voorheen een donkere archiefruimte – getransformeerd in een aantrekkelijk ontmoetingscentrum en bibliotheek.

In de hoogbouw heeft het architectenbureau een stapeling van kleinere vides geïntroduceerd. Hierlangs zijn de kantoor- en onderwijsvleugels met een splitlevel verbonden. Grenzend aan de vide zijn studiezones toegevoegd, waardoor de voormalige barrière tussen studenten en docenten juist de ruimte voor ontmoetingen is geworden.

Heldere structuur
Met de vides, gangen en het verwijderen van wanden heeft Fokkema & Partners een efficiëntere indeling gerealiseerd. Hierin is bovendien plaats gecreëerd voor extra studie- en werkplekken met een ruimtelijk gevoel.

De heldere plattegronden laten de structuur van het gebouw zien. Tussen de kolommen en balken zijn glazen scheidingswanden met stalen frames geplaatst; de verschillende transparantieniveaus zijn afgestemd op de functie van de achterliggende ruimten.

Verduurzaming
Het energielabel is verbeterd van niveau G naar A. Dat is bereikt met een nieuwe gevel met drievoudige beglazing, een gebalanceerd ventilatieconcept met warmtewisselsysteem en extra dak- en muurisolatie.

Voorts is het gebouw voorzien van een groen dak, zonnepanelen, waterbesparende toiletten en kranen en een smart-building-systeem. Dit laatste omvat aanwezigheidsdetectie voor beheer van de verlichting, en meting van CO2-niveaus en luchtvochtigheid.

Andere nieuwsberichten

DP6 ontwerpt 23 appartementen in Bossche School-kerk Malden

30 september, 3:59

Winnaars Arie Keppler Prijs 2022 bekend

30 september, 1:48

NAT architecten wint tender voor kavel Sluisbuurt met Orange Lofts

30 september, 11:35

MVRDV presenteert geopende Radio Hotel & Tower in New York

29 september, 4:34

Deyan Sudjic leest over Stalins staatsarchitect in Het Nieuwe Instituut

30 september, 2:34

Deltares: nu voorbereiden op snellere zeespiegelstijging

30 september, 10:53

De Jonge: woningbouw kan stagneren door onzekerheid op markt

30 september, 9:41

Diverse organisaties eisen actie voor gezondere schoolgebouwen

29 september, 11:25

Jongeren willen groenere steden, meer treinen en minder vee

29 september, 10:17

PBL: extra klimaatactie steden, regio's en bedrijven valt tegen

28 september, 4:10
Robert MuisRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
YVI Application Family
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Mobilane
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
ISMT B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan