Copyright: Egbert de Boer
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Egbert de Boer
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme

Houten kap als identiteitsdrager en verbinder voor station Assen

6 juli 2020, 12:23
Dit jaar is de vernieuwing van het station van Assen afgerond. Blikvanger van het nieuwe station is het driehoekige houten dak, waarmee de belangrijkste stationsfuncties en een gedeelte van het spoor zijn overkapt. Het station is ontworpen door Powerhouse Company en De Zwarte Hond.

Oorspronkelijk was het station van Assen een doorreisstation waarbij de stad niet zichtbaar was voor de reiziger. De gemeente Assen wilde in plaats hiervan een transparant en uitnodigend station laten bouwen, dat tegelijkertijd de barrière van de sporen op wijkniveau zou opheffen.

Het stationsgebied onderging dankzij de komst van een autotunnel onder het stationsplein eveneens een vernieuwing; de openbare ruimte is ondanks de aanwezigheid van een busstation verkeersluw geworden.

Alzijdig station
Het drieduizend vierkante meter omvattende dak is niet alleen identiteitsbepalend voor het nieuwe station, maar organiseert tevens het programma. Ook sluit de kap met hout als bouwmateriaal aan bij het groene karakter van Assen, zo luidt de achterliggende gedachte. Tenslotte zorgt de driehoek voor een alzijdig station, dat van alle zijden uitnodigend dient te zijn.

“De vorm van de luifel is ontstaan door een ogenschijnlijk eenvoudige driehoek te plaatsen op de locatie, met een lichte helling naar de entree van de ondergrondse fietsenstalling en een curve ter hoogte van de sporen. Hierdoor is er een elegante, bijna zwevende, structuur ontstaan die aan alle zijden reageert op zijn context”, vertelt Nanne de Ru van Powerhouse Company.

Primeur
Het houten dak, een primeur voor stationskappen in Nederland, is tien meter hoog en heeft drie ongelijke zijden met lengtes van 78, 88 en 90 meter. In het midden van het dak liggen ramen die zonlicht doorlaten op de perrons en in de stationshal.

Langs de rand is een sedumdak aangelegd voor het bufferen van regenwater. Omwille van de levensduur en het onderhoud zijn de kolommen en dakrand uitgevoerd in een gecoate metalen afwerking in champagnekleur, die past past bij de houten liggers.

Door het dak met zijn kolommen vrijstaand te construeren kan het programma eronder eenvoudig aangepast worden, melden de architecten. Hierdoor is het mogelijk om in te spelen op toekomstige veranderende reizigersaantallen en commerciële voorzieningen in de onderliggende paviljoens.

Eenheid
De gebouwen onder het dak hebben een gemetselde gevel met afgeronde hoeken. De paars-rode genuanceerde gevelstenen sluiten aan bij de klinkers en het rode porfier van de stationsvloer.  Het gehele station vormt zo een visuele eenheid die het begin van de hoofdroute naar het centrum markeert, aldus Powerhouse Company en De Zwarte Hond.

Behalve het nieuwe dak en de autotunnel is een nieuwe perrontunnel voor voetgangers gebouwd, is de bestaande fietstunnel gerestaureerd en verkort en is er een nieuwe fietsenstalling voor 2.600 fietsen gerealiseerd. Behalve de gemeente Assen fungeerden NS en ProRail als opdrachtgever voor het vernieuwde stationsgebied.

Andere nieuwsberichten

Voormalige basisschool in Echt getransformeerd tot tandartspraktijk

Gisteren, 12:24

MIX architectuur ontwerpt eerste woongebouwen zorglandgoed Middelharnis

Gisteren, 10:52

Ontwikkelovereenkomst voor project Diepeveen in Rotterdam getekend

Gisteren, 09:09

Saskia van Stein benoemd tot nieuwe directeur IABR

26 juli, 2:15

Paleis Het Loo pas medio 2022 weer open

Gisteren, 13:39

Nieuwe Hollandse Waterlinie en Drentse Kolonieën toegevoegd aan werelderfgoedlijst

26 juli, 3:42

Minister: half miljard per jaar voor maatregelen extreem weer

26 juli, 10:38

Limburgse Staten boos over provinciaal geld voor verhuizing DSM

26 juli, 9:20

Video: Code Groen - De stad als biotoop

23 juli, 2:54

Uitbreiding spoorknooppunt Zwolle is na twee jaar klaar

23 juli, 11:38
Ronnie WeessiesRedacteur
KUBUS BV
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen by ODS
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan