Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: KAAN Architecten
Copyright: KAAN Architecten
Copyright: KAAN Architecten
Copyright: KAAN Architecten
Copyright: KAAN Architecten
Copyright: KAAN Architecten
Copyright: KAAN Architecten
Copyright: KAAN Architecten
Copyright: KAAN Architecten
Copyright: KAAN Architecten
Copyright: KAAN Architecten
Copyright: KAAN Architecten
Copyright: KAAN Architecten
Copyright: KAAN Architecten
Copyright: KAAN Architecten
Copyright: KAAN Architecten
Copyright: KAAN Architecten
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: KAAN Architecten
Copyright: KAAN Architecten
Copyright: KAAN Architecten
Copyright: KAAN Architecten
Copyright: KAAN Architecten
Copyright: KAAN Architecten
Copyright: KAAN Architecten
Copyright: KAAN Architecten
Copyright: KAAN Architecten
Copyright: KAAN Architecten
Copyright: KAAN Architecten
Copyright: KAAN Architecten
Copyright: KAAN Architecten
Copyright: KAAN Architecten
Copyright: KAAN Architecten
Copyright: KAAN Architecten
Copyright: KAAN Architecten

KAAN Architecten realiseert compact multifunctioneel gebouw in Nantes

20 februari 2020, 15:36
In het nieuwe gebied Bottière Chénaie, in het noordoosten van de Franse stad Nantes, is een gebouw met gemengd programma naar ontwerp van KAAN Architecten verrezen. Het gebouw oogt aanvankelijk monolithisch, maar de regelmatige betonstructuur laat overvloedig daglicht toe.

Het ontwerp van KAAN Architecten voor het gebouw in de nieuwe buitenwijk van Nantes was de winnende inzending bij een internationale competitie in 2013. Het project maakt deel uit van een omvangrijk stedenbouwkundig plan, opgesteld door Jean-Pierre Pranlas Descours en de landschapsarchitecten van Atelier Bruel-Delmar.

De locatie ligt ingesloten door bestaande infrastructuur van een tramlijn, een oude spoorlijn en de belangrijke verkeersader van de Route de Sainte Luce; ze lijkt daardoor geïsoleerd te liggen. De wijk heeft voornamelijk wonen als functie.

Gemengd programma
KAAN Architecten heeft voorgesteld om, naast de Place du Commandant Cousteau, in dit gebied een tweede stedelijk brandpunt te creëren, door het gebouw te voorzien van een gemengd programma en publieke ruimte.  Het bureau ontwierp een bijzonder compacte en uitgebalanceerde compositie van volumes.

De plint biedt plaats aan een supermarkt, andersoortige commerciële functies en een parkeergarage. Daarboven verrijzen twee woonvolumes van elk vijf verdiepingen, die samen 172 appartementen omvatten. Een volume is bestemd voor marktconforme woningen, het andere volume betreft sociale woningbouw.

Verschillende configuraties
Het noordwestelijk gelegen en grootste volume vouwt zich rond een royaal binnenhof met beplanting. Galerijen rond dit binnenhof geven toegang tot de tweezijdig georiënteerde appartementen.  Minimalisering van de verticale verbindingen heeft verschillende configuraties van woningen mogelijk gemaakt, legt het architectenbureau uit.

Het oostelijk gelegen volume biedt plek aan 39 sociale woonappartementen. Afhankelijk van hun positie profiteren deze woningen van een dubbele oriëntatie, loggia’s en uitzicht over de bomen of richting de stad. Tot slot behoort een zuidwestelijk gesitueerd kantoorgebouw tot het complex; dit gebouw versterkt de tegenover elkaar plaatsing van de volumes en voltooit het nieuwe stedelijke landschap, stellen de architecten.

Oppervlakken
De ‘eenheid met verschillen’ die het ensemble kenmerkt, heeft het architectenbureau doorgezet in een samenhangende reeks aan oppervlakken. Het gebouw oogt aanvankelijk monolithisch, maar de regelmatige structuur uit prefab betonnen balken van 60 x 60 cm resulteert in grote, transparante oppervlakken en maakt volledig beglaasde hoeken mogelijk, legt het bureau uit.

Langs het binnenhof, de galerijen en andere looproutes zijn de gevels bekleed met grijs gekleurd hout. De kleur is zorgvuldig afgestemd op de overige materiaaltinten; het hout is gekozen als contrast met de buitenzijde van de volumes en met het oog op een warmere, ‘huiselijke’ sfeer, aldus KAAN Architecten.

Andere nieuwsberichten

Transformatie van Defensie-Eiland in Woerden afgerond

17 september, 2:24

Woningbouwcomplex Ilot Queyries van MVRDV in Bordeaux klaar

17 september, 9:23

Van der Valk-hotel Amsterdam verkozen tot BNA Beste Gebouw van het Jaar

16 september, 8:25

Ontwerpstudio Rive Roshan opent de deuren tijdens Glue Amsterdam

16 september, 4:15

Werkgevers: snel maatregelen voor versterken elektriciteitsnet

17 september, 2:45

Utrecht wil geen verbreding maar een snelheidsverlaging op A27 bij Amelisweerd

17 september, 2:29

Video: afscheid Floris Alkemade als Rijksbouwmeester

17 september, 10:09

Kabinet steekt nog eens 1 miljard in versnelling woningbouw

16 september, 11:04

Klimaatrapport: wereld niet groener na coronalockdowns

16 september, 10:22

Amsterdam kan druk op stroomnet niet meer zelf oplossen

16 september, 9:19
Robert MuisRedacteur
KUBUS BV
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen by ODS
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan