Copyright: Tim van de Velde
Copyright: Tim van de Velde
Copyright: Tim van de Velde
Copyright: Tim van de Velde
Copyright: Tim van de Velde
Copyright: Tim van de Velde
Copyright: Tim van de Velde
Copyright: Tim van de Velde
Copyright: Tim van de Velde
Copyright: Tim van de Velde
Copyright: Tim van de Velde
Copyright: Tim van de Velde
Copyright: Tim van de Velde
Copyright: Tim van de Velde
Copyright: Tim van de Velde
Copyright: Wenink Holtkamp Architecten
Copyright: Wenink Holtkamp Architecten
Copyright: Wenink Holtkamp Architecten
Copyright: Wenink Holtkamp Architecten
Copyright: Wenink Holtkamp Architecten
Copyright: Wenink Holtkamp Architecten
Copyright: Wenink Holtkamp Architecten
Copyright: Tim van de Velde
Copyright: Tim van de Velde
Copyright: Tim van de Velde
Copyright: Tim van de Velde
Copyright: Tim van de Velde
Copyright: Tim van de Velde
Copyright: Tim van de Velde
Copyright: Tim van de Velde
Copyright: Tim van de Velde
Copyright: Tim van de Velde
Copyright: Tim van de Velde
Copyright: Tim van de Velde
Copyright: Tim van de Velde
Copyright: Tim van de Velde
Copyright: Tim van de Velde
Copyright: Wenink Holtkamp Architecten
Copyright: Wenink Holtkamp Architecten
Copyright: Wenink Holtkamp Architecten
Copyright: Wenink Holtkamp Architecten
Copyright: Wenink Holtkamp Architecten
Copyright: Wenink Holtkamp Architecten
Copyright: Wenink Holtkamp Architecten

Woonhuis geïnspireerd op werkschuren uit omgeving

30 augustus, 11:31
In een Noord-Brabants dorp is een schuurwoning naar ontwerp van Wenink Holtkamp Architecten gebouwd. Het huis voor een familie is ongeveer dertig meter van de ontsluitingsweg gesitueerd, waardoor het geen onderdeel is van de lintbebouwing die deze weg markeert, maar van ‘het achterland’ waar zich enkele werkschuren bevinden. De woning gaat daarom een directe relatie aan met deze bouwwerken.

Zo is de keuze om een zwarthouten gevelbekleding toe te passen mede geïnspireerd op de schuren, waarvan de traditionele zijn afgewerkt met zwarte houten latten. De recentere schuren uit de omgeving zijn vaak in de gevel- en dakafwerking van stalen golfplaten voorzien.

In het ontwerp van schuurwoning V wordt de afwerking in hout en stalen golfplaten gecombineerd. Door dit beide in zwart te doen, manifesteert het woonhuis zich als een duidelijke eenheid in het groene landschap, verklaart het architectenbureau.

De zonweringen zijn vormgegeven als de schuifdeuren die veelal werden toegepast bij traditionele schuren. Het resultaat is een afwisseling van texturen die bij het benaderen van het gebouw steeds beter zichtbaar worden. De verticale houten latten, de horizontale lamellen van de zonweringen en de golven van de antraciet stalen golfplaten zijn vormgegeven binnen hetzelfde kleurenpalet. Door de afwisseling van textuur en oriëntatie wordt het zonlicht op vele verschillende manieren geabsorbeerd of gereflecteerd.

Kavel
De beleving van de relatief smalle en zeer langgerekte kavel is eveneens een belangrijk uitganspunt geweest bij het ontwerp, meldt Wenink Holtkamp Architecten. De plattegronden zijn opgezet op basis van een lange zichtlijn die evenwijdig loopt met de lengteas van de kavel. Op deze zichtlijn is vanuit het interieur de gehele diepte van de kavel te ervaren worden de belangrijkste leefruimten met elkaar verbonden: De keuken, woonkamer en de hoofdslaapkamer.  

Het huis is tegen de oostzijde van de erfgrens aangeschoven, zodat de kavel zich zo breed mogelijk om het volume heen vouwt. Op het meer ingesloten en intieme deel van de kavel is, gekoppeld aan de keuken, een overdekt inpandig terras gerealiseerd.

Op deze wijze heeft de kavel drie duidelijk landschappelijke kenmerken die vanuit het interieur zijn te ervaren en die bepalend zijn geweest voor de indeling ervan. De open verbinding naar de ontsluitingsweg (het dorp) aan de voorzijde, de meer intieme beleving aan de westzijde aan de kavel, en de volledige weidsheid van het veld en de boomgaard aan de achterzijde.

Levensloopbestendig
Het huis is levensloopbestendig ontworpen. Alle functies, inclusief een inpandige garage, zijn op de begane grond gesitueerd. Door het toepassen van een inpandige garage was het mogelijk de schuur zo archtypisch mogelijk te houden, zonder bijgebouwen die de schuurtypologie zouden ontkrachten, verklaren de architecten.

Er bevinden zich twee logeerkamers met een eigen bescheiden badkamer onder de kap. Omdat bij zowel de trapopgang als in de keuken vides zijn toegepast is de architypische schuurbeleving, waarbij de kap kan worden ervaren, onderdeel van de ruimtelijke beleving. Het ochtendlicht valt via de dakramen aan de oostzijde naar binnen en kan via de vides tot in het hart van de woning binnenkomen.

Andere nieuwsberichten

Winnaars Betonprijs 2019 bekend

15 november, 2:13

Tentoonstelling over Bruno Taut in Museum Het Schip

15 november, 11:57

Atelier van Berlo winnaar Next Step Award 2019

14 november, 6:00

Stedelijk Museum toont ontwerp uit eigen 125-jarig bestaan

14 november, 3:26

Video: masterclass Ben van Berkel in Haarlem

15 november, 3:06

'Huidige PFAS-meting geeft onbetrouwbaar beeld'

15 november, 9:58

Foto's Chinese spektakelarchitectuur gebundeld in boek

14 november, 4:27

Stikstof: het echte werk komt nog

14 november, 9:45

'Randstad niet uit de brand met stikstofmaatregelen'

14 november, 9:34

Kamer kritisch over verbranden biomassa

13 november, 5:08
Reynaers B.V.
ODS Jansen
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Caparol
Tarkett BV
Kawneer (voorheen Alcoa)
Verosol Nederland B.V.
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
HMB profit locks & tools
Performance in Lighting
Sempergreen
EeStairs | stairs and balustrades
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
AGC Nederland Holding B.V.
Eternit
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
3M NEDERLAND BV
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas B.V.
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Sika Nederland B.V.
Saint-Gobain Building Glass Nederland
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan