Architectenweb Podcast – Gesprek met Marc Koehler over woningbouw waarin de wensen van bewoners centraal staat

19 juli 2019, 17:25
Onderweg in de auto of in de trein, tijdens het tekenen op kantoor, of gewoon thuis… luister nu de nieuwe aflevering van de Architectenweb Podcast! In deze derde aflevering praat Michiel van Raaij, hoofdredacteur van Architectenweb, met Marc Koehler, architect en oprichter van Marc Koehler Architects, over zijn ervaringen met Superlofts, de andere rollen die architecten in het bouwproces kunnen spelen, en zijn visie op ‘open bouwen’.

In deze podcast, die mede mogelijk gemaakt wordt door AGC, vertelt Marc Koehler over hoe het concept voor Superlofts is ontstaan, hoe het zich in de tijd heeft ontwikkeld en wat voor unieke woningen het oplevert. De podcast is opgenomen in zijn eigen Superloft in de Houthavens van Amsterdam en die is bijvoorbeeld voorzien van twee voordeuren en twee trappen – iets wat de woning een heel nieuwe flexibiliteit geeft, zo legt hij uit.

Bij Superlofts speelt Marc Koehler Architects een brede rol in het bouwproces. Zo is het bureau mede-initiatiefnemer en -ontwikkelaar, maar neemt het ook een deel van de marketing op zich. Bij de eerste Superlofts heeft het bureau zelfs de verkoop van de woningen voor zijn rekening genomen, wat Koehler heel leerzaam vond. 

Dat sommige ontwikkelaars durven voor te stellen dat de rol van de architect eindigt bij het VO, vindt Koehler een schande. Door in projecten te participeren, als partner in plaats van als opdrachtnemer, zet hij zelf in op een veel grotere rol, van mede-initiatiefnemer tot en met de bouwbegeleiding. Alleen zo ontstaat er ruimte voor innovatie, stelt hij.

Tenslotte vertelt Koehler ook over een nieuw initiatief dat hij aan het opzetten is rond ‘open bouwen’: een gelaagdere manier van bouwen in de traditie van Habraken (bekend van het onderscheid tussen drager en inbouw) die niet alleen circulair en natuurinclusief is, maar gebouwen en woningen ook veel flexibeler maakt. Met een nieuw platform wil hij de kennisuitwisseling op dat vlak stimuleren. Wat Koehler betreft is dát de richting waarop de architectuur in Nederland zich zou moeten ontwikkelen.

Te beluisteren via Apple Podcasts, Spotify, Stitcher, e.d.
De podcast van Architectenweb is te beluisteren via de populaire podcast-apps, zoals Apple Podcasts, Spotify, Stitcher en dergelijke. Zoek in de betreffende apps simpelweg op ‘Architectenweb Podcast’ en abonneer je op de feed.

Beluister je de podcast via Apple Podcasts? Laat ons daar in de comments dan weten wat je ervan vindt: dat helpt ons om daar beter gevonden te worden!

Is de podcast via jouw favoriete app daarvoor nog niet te beluisteren? Laat ons dan via redactie@architectenweb.nl weten welke app je gebruikt, dan proberen we ‘m ook daarop beschikbaar te maken.

Buiten al die apps is de podcast ook gewoon hieronder te beluisteren.

Architectenweb Podcast
Een interview over ruimtelijk ontwerp in de actualiteit – dat is het concept van de Architectenweb Podcast. De komende periode zullen eerst enkele (interieur)architecten aan het woord komen, maar daarna zullen ook andere disciplines die betrokken zijn bij de ruimtelijke inrichting van ons landschap, onze steden en onze gebouwen langskomen.

Heb je zelf een idee of voorstel voor een interview? Laat het ons dan weten via redactie@architectenweb.nl.

https://www.buzzsprout.com/297197/1431646-gesprek-met-marc-koehler-over-woningbouw-waarin-de-wensen-van-bewoners-centraal-staat

Interview met Sander Ros
In de tweede aflevering van de Architectenweb Podcast sprak Michiel van Raaij, hoofdredacteur van Architectenweb, met Sander Ros, algemeen directeur en architect van RoosRos Architecten, over de ontwikkeling van het bureau, het ontwerp van schoolgebouwen, enkele actuele projecten en zijn visie op de toekomst van het architectenvak.

https://www.buzzsprout.com/297197/1350361-gesprek-met-sander-ros-over-het-ontwerp-van-scholen-en-innovatie-in-de-bouw 

Interview met David Gianotten
In de eerste aflevering van de Architectenweb Podcast sprak Michiel van Raaij, hoofdredacteur van Architectenweb, met David Gianotten, managing partner - architect bij OMA, over de bredere rol die het bureau nu op zich neemt, over zijn persoonlijke drijfveren, en over projecten als het Bajes Kwartier in Amsterdam, de nieuwe Kuip en het gebied eromheen in Rotterdam, en het Taipei Performing Arts Centre in Taiwan.

https://www.buzzsprout.com/297197/1079288-gesprek-met-david-gianotten-over-de-nieuwe-koers-van-oma-en-hun-actuele-projecten-in-nederland

Andere nieuwsberichten

Video: portretten genomineerden 'jonge' Abe Bonnema Prijs

Gisteren, 15:31

Shortstay-hotel voegt zich in historisch lintdorp Sloten

Gisteren, 14:35

Vijf teams geselecteerd voor tweede ronde prijsvraag De Omval

Gisteren, 11:45

Oud en nieuw geïntegreerd in IKC Prins Constantijn

Gisteren, 10:36

PBL: leegstand winkels binnensteden neemt fors toe

Gisteren, 12:11

Bond Heemschut bezorgd over verkoop Veenhuizen

Gisteren, 09:53

Bouw 20.000 woningen kan starten na verlaging snelheid wegen

Gisteren, 09:27

Den Haag steekt 65 miljoen euro in fietsmaatregelen

3 december, 9:42

'Investeringen van beleggers in huurwoningen naar record'

2 december, 4:36

Vertraging renovatie Afsluitdijk 'kras op reputatie ministerie'

2 december, 9:27
Reynaers Aluminium Nederland
Jansenbyods
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan