Het huidige sportcentrum Kardinge
Copyright: gemeente Groningen

Groningen wil Kardinge vervangen door nieuw sportcentrum

27 mei, 10:46
Het stadsbestuur van Groningen wil een nieuw sportcentrum bouwen ter vervanging van het huidige Kardinge. Het complex moet onder meer een grote competitiesporthal, zwembad en als de financiering rondkomt een schaatshal en andere ijsvoorzieningen krijgen. Om de nieuwbouw sneller te kunnen realiseren, wil het college dit plan loskoppelen van de gebiedsvisie die voor Kardinge is opgesteld.

Het Gronings college van B&W kiest voor nieuwbouw omdat het bestaande sportcentrum aan vervanging toe is, laat een woordvoerster van de gemeente weten. “De urgentie is groot om het sportcentrum aan te pakken, de installaties zijn zo verouderd dat ze het zelfs af en toe begeven en we bv. zwembaden tijdelijk zullen moeten sluiten. Dit geldt ook voor de ijsbaan. We kiezen daarbij ook voor een hernieuwde inrichting van het gebied”, aldus de zegsvrouw.

Als het aan de gemeente ligt, krijgt het ‘nieuwe’ Kardinge een schaatshal en andere ijsvoorzieningen. De realisatie van deze functies is wel afhankelijk van externe financiering. Volgens RTV Noord mist er een bedrag van veertig miljoen euro om het financiële plaatje rond te krijgen. De gemeente heeft eind vorig jaar een verzoek bij de provincie Groningen neergelegd om mee te betalen aan de ijsvoorzieningen.

In de voorkeursvariant van het college van B&W komt er een schaatshal met een 400-meterbaan en een 30x60-meter ijsvloer op het middenterrein. Daarnaast komt er een aparte ijshal voor ijshockey, shorttrack en kunstschaatsen, met een 30x60 meter-ijsvloer en ruimte voor duizend toeschouwers.

Vaste locatie voor topsportclubs
De competitiehal moet plaats bieden voor 3.500 toeschouwers en is bedoeld als vaste locatie voor de topclubs Donar (basketbal) en Lycurgus (volleybal). Grote sportevenementen zoals het EK Futsal of de Davis Cup blijven in (een vernieuwd) Martiniplaza plaatsvinden. Verder is er in de nieuwbouw van Kardinge ruimte voor twee dojo’s, een trainingshal, een trainingsruimte en mogelijk squashbanen. De zwemvoorzieningen bestaan uit een breder 25-meterbad, een doelgroepenbad van eveneens 25 meter en een recreatief bad.

De exacte plek van de nieuwbouw is nog niet duidelijk, laat de woordvoerster van de gemeente Groningen weten. “Als de raad instemt met deze voorkeursvariant gaan we kijken waar in het gebied tussen de ring, de Kardingeplas en de bult, het sportcentrum het beste kan komen. Het uitgangspunt is om iets nieuws te realiseren en daarna het huidige te slopen zodat er altijd gesport kan worden.”

Een plan om het sportcentrum te bouwen in de naastgelegen Kardingebult is van de baan. Dit plan is te duur en heeft een te grote impact op de natuur, aldus de gemeente Groningen. Het college stelt voor om de nieuwbouw los te koppelen van de verdere uitwerking van de gebiedsvisie. “Uit de afgelopen periode is namelijk gebleken dat de integrale benadering van zowel de nieuwbouw van het sportcentrum als de gebiedsvisie tot vertraging leidt”, meldt de gemeente Groningen.

“Met een splitsing kan het tempo worden behouden en tijdige realisatie mogelijk worden gemaakt. Hierbij blijft de ambitie overeind staan om van Kardinge een Vitaliteitscampus te maken waar sport, recreatie, natuur, onderwijs, zorg, wonen en werken samenkomen.”

Aanvraag voorbereidingskrediet
Het college van Groningen vraagt de raad in te stemmen met den gekozen voorkeursvariant, voor de verdere planvorming. Eind dit jaar volgt de aanvraag voor een voorbereidingskrediet. Bij groen licht van de raad en de toezegging van externe financiering, volgt er begin 2027 een definitief investeringsbesluit voor de nieuwbouw, aldus de gemeente.

Gerelateerde nieuwsberichten

Andere nieuwsberichten

Een Meccano-doos voor de bouw van de Almeerse fiets- en voetgangersbruggen

Gisteren, 17:46

Woontoren door KAAN Architecten in Eindhovense wijk De Caai opgeleverd

Gisteren, 11:23

Nijmegen kiest voor plan Stadgoed DUUX van ZUS en Koschuch Architects

Gisteren, 09:38

Beeldkwaliteitsplan voor grootschalige Flora Campus Westland vastgesteld

27 mei, 3:01

Investeerders kopen duurdere woningen door nieuwe regels

Gisteren, 14:03

DOEN Participaties en Fair Capital Impact Fund investeren in CrowdBuilding

Gisteren, 12:00

Stefan Kolen nieuwe directeur Heembouw Architecten

27 mei, 4:14

Nederlands Expo-paviljoen in Osaka krijgt tweede leven op Japans eiland

27 mei, 12:17

Raad van State ziet risico’s bij verhogen stikstofgrens

26 mei, 4:47

Royal HaskoningDHV heet voortaan Haskoning

26 mei, 11:20
Ronnie WeessiesRedacteur
Atag Nederland
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Kingspan Light & Air
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
Houthandel van Dam
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
wienerberger
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
VOLA Nederland BV
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Holonite B.V.
AXOR + hansgrohe
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
Architectenweb
Over ons
Contact

© 2002 - 2025 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan